Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεργασίες για «ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» στην πολεμική βιομηχανία

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση την Ουκρανία και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη - και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν να καταρτιστεί άμεσα ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, σύμφωνα με ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 15 - 16 Δεκέμβρη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (...) καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει γρήγορα μία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στον τομέα της Αμυνας, για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τομέα της αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας», αναφέρει το σχέδιο, το οποίο είδε το «Ρόιτερς», ωστόσο το έγγραφο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και είναι πιθανό να τροποποιηθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα «πιέσουν» επίσης την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό στρατιωτικών κενών και τον συντονισμό κοινών αμυντικών προμηθειών, ιδίως για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε στρατιωτικό υλικό, τα οποία έχουν εξαντληθεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Νοέμβρη, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της είχαν παραδώσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Επισήμως, η ΕΕ προτρέπει εδώ και καιρό τα κράτη - μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αγορά όπλων αντί να ανεβάζουν τις τιμές ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους ή συνάπτοντας κατά μόνας συμφωνίες με προμηθευτές εκτός μπλοκ.

Τα κράτη - μέλη δεν ήταν πρόθυμα να υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις, λόγω των ανταγωνιστικών συμφερόντων κάθε αστικής τάξης - τα οποία βέβαια παραμένουν - ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρυθμός παράδοσης όπλων από τη Δύση στο Κίεβο καθώς και οι ολοένα και μεγαλύτεροι τριγμοί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έχουν καταστήσει το θέμα «κατεπείγον».

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν και την ταχύτερη υλοποίηση των έργων υποδομής που προορίζονται να διευκολύνουν την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Στρατιωτική Κινητικότητα» της ΕΕ, το οποίο αποσκοπεί επίσης στην απλούστευση και την τυποποίηση των διαδικασιών για το στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό κατά τη διέλευση των συνόρων οδικώς, σιδηροδρομικώς, διά θαλάσσης ή αεροπορικώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ