Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ενεργειακή ασφάλεια» για τους ομίλους, ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Τον ρόλο της Ελλάδας ως «εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονες», ως κομμάτι της ενεργότερης εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, εκθείασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

«Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», πανηγύρισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια μέσα στο καταχείμωνο, καθώς το πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο αντικαθίσταται από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, η μεταφορά του οποίου έχει εκτοξεύσει τα κέρδη των εφοπλιστών.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες υποδομές που έχουν υλοποιηθεί ή κατασκευάζονται και οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα (αύξησε τη δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%), καθώς και τον νέο πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (αναμένεται να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2024), τον αγωγό ΤΑΡ (μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, IGB, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική κατασκευής αγωγού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, είναι έργα που υπηρετούν τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, εντάσσοντας τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στους σχεδιασμούς για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ως τμήμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, δημιουργώντας τους αντίστοιχους κινδύνους για τον λαό, που στο ενδιάμεσο, λόγω και των συνεπειών της «πράσινης μετάβασης», πληρώνει το ρεύμα και το καύσιμο χρυσάφι, χώρια τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Μπρος σε αυτή την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για λήψη μέτρων παρέμβασης, σε μια αγορά που όπως επισήμανε χαρακτηριστικά δεν λειτουργεί σωστά, με γνώμονα όμως τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, θεωρώντας δεδομένο ότι ο λαός θα πληρώνει «τα σπασμένα», ενώ μέσα από κάποιες επιδοτήσεις και «pass» καλούνται και σε αυτή την περίπτωση, με αναδιανομές κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, οι φτωχοί να επιδοτήσουν τους φτωχότερους.

Υποστήριξε τέλος ότι η ΕΕ, όπως ήδη κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς το φυσικό αέριο, όπως είπε, θα είναι κοντά μας για ένα διάστημα και πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό «σε λογικό κόστος», χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία», κάνοντας καθαρό ότι δεν αλλάζει ο βασικός τους στόχος, όπως υπηρετεί τα σχέδια των αρπακτικών του κλάδου για διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας.

Αργότερα, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζ. Μελόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ