Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Η Μόσχα δεν θα συζητήσει τη συνθήκη «New START» όσο η Ουάσιγκτον εξοπλίζει το Κίεβο

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων «Patriot» σε ουκρανικό έδαφος, μετά από προσφορά της Γερμανίας, αποτελεί τις τελευταίες μέρες το νέο «επεισόδιο» στα σχέδια κλιμάκωσης της αποστολής ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με τη Μόσχα να προσαρμόζει αντίστοιχα τις «προειδοποιήσεις» της.

«Νόμιμοι στόχοι» θα είναι οι πύραυλοι «Patriot» σε περίπτωση που εγκατασταθούν στην Ουκρανία, προειδοποίησε η Ρωσία, η οποία αναβαθμίζει παράλληλα τις πυρηνικές της υποδομές.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η πρόταση της Πολωνίας οι δυο συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας «Patriot», που της προσφέρει η Γερμανία, να αναπτυχθούν στη δυτική Ουκρανία.

Η Ουκρανία χρειάζεται το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας «Patriot», προκειμένου να προστατεύσει πολιτικές, μη στρατιωτικές υποδομές, που δέχονται σφοδρά πλήγματα από τη Ρωσία, τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με τη γερμανική κυβέρνηση ως προς το ζήτημα. «Εάν η Γερμανία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με συστήματα Patriot την Πολωνία και η Πολωνία είναι έτοιμη να τα παραδώσει στην Ουκρανία, τότε νομίζω ότι η λύση για τη γερμανική κυβέρνηση είναι προφανής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θα συνεργαστεί με το Βερολίνο για το θέμα.

Σε αυτό το φόντο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, τηλεφωνήθηκε χτες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι σχετικό με τους «Patriot». Από την άλλη ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία θα στείλει «περισσότερες από 350 γεννήτριες» στην Ουκρανία, οι ενεργειακές υποδομές της οποίας έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τα ρωσικά πλήγματα, και ότι η γερμανική βοήθεια στον ενεργειακό τομέα φτάνει τα 56 εκατ. ευρώ.

Ο Κουλέμπα εκτίμησε ακόμη ότι η Ουκρανία κάποια στιγμή θα γίνει μέλος του NATO, αλλά κάνει κινήσεις για να αποκτήσει ήδη από νωρίτερα μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες. «Η συζήτηση για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο NATO πρέπει να ξεκινήσει», υπογράμμισε στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ - το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική οντότητα» - πως «αν προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας».

Ρωσία: Δεν συζητάει τη «New START» όσο οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά την ακύρωση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ γύρω από τη Συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών και στρατηγικών όπλων «New START», προχώρησε ακόμη ένα βήμα, δηλώνοντας χτες πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συζητήσει τη «New START», όσο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να προμηθεύουν όλα αυτά τα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου (...) ενώ καθόμαστε για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίας ασφάλειας μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι προς το συμφέρον τους;», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μόσχα «εκτιμά ιδιαίτερα» τη Συνθήκη «Νew START», «αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να τη συζητήσουμε», επέμεινε.

«Αναβάλαμε τις προγραμματισμένες συνομιλίες» στο Κάιρο «γιατί δεν μπορούσαμε πλέον να αγνοήσουμε τις ενέργειες των ΗΠΑ γύρω από την Ουκρανία, απλώς κλιμακώνουν τις εντάσεις», σημείωσε από την πλευρά του και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ. «Οταν όμως οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ξαναρχίσουν τον διάλογο για τη στρατηγική ασφάλεια, θα είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ο Ριάμπκοφ δήλωσε χτες πως οι δηλώσεις πηγών των ΗΠΑ σε αμερικανικά ΜΜΕ σχετικά με τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA, Γ. Μπερνς και του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σ. Ναρίσκιν, πριν από λίγες μέρες στην Αγκυρα, «δεν ταιριάζουν με τα ρωσικά δεδομένα» για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, σκοπός της συνάντησης ήταν να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα, ενώ η διευθέτηση στην Ουκρανία δεν συζητήθηκε.

Προχτές άλλωστε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είχε διευκρινίσει πως ΗΠΑ και Ρωσία δεν διεξάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο στέλνουν «σήματα» για το πώς εκλαμβάνονται οι κινήσεις των δυο πλευρών.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ενισχύει τις στρατηγικές πυραυλικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνάμεων και τα νέα πυραυλικά συστήματα θα αναπτυχθούν σε πέντε μεγάλες μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού.

Οπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής με την κατασκευή ενός πεδίου δοκιμών πολλαπλών υπηρεσιών των Διαστημικών Στρατευμάτων στην περιοχή Krasnoyarsk στην Ανατολική Σιβηρία και παράκτια ενεργειακή υποδομή στον οικισμό των ναυτικών βάσεων Gadzhiyevo και Kaspiysk έχουν τεθεί σε λειτουργία για το ρωσικό ναυτικό.

«Κατά την προετοιμασία του καταλόγου των μεγάλων εγκαταστάσεων για το 2023, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή προς το συμφέρον των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας», επισήμανε. Οπως μετέδωσε το «Interfax», χτίζονται εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν νέα πυραυλικά συστήματα.

ΗΠΑ: Η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κρουζ χωρίς πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία εκτοξεύει «γυμνούς» πυραύλους κρουζ - που δεν φέρουν πυρηνικές κεφαλές - κατά στόχων στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει τα αποθέματα αεράμυνας του Κιέβου, σύμφωνα με ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι πιθανόν αφαιρούν τις κεφαλές από τους πυραύλους κρουζ και τους εκτοξεύουν στην Ουκρανία «σίγουρα για να κουράσουν τα συστήματα αεράμυνας των Ουκρανών».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας, όπως τα NASAMS, καθώς και περισσότερα από 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger και ραντάρ αντιαεροπορικού πυροβολικού και εναέριας επιτήρησης. Συστήματα αεράμυνας έχει παραδώσει και η Γερμανία.

Σκληρές μάχες στο Ντονμπάς

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις σε όλο το μέτωπο του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, «η κατάσταση στο μέτωπο είναι δύσκολη» και «παρά τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες» οι ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να προχωρήσουν στην περιοχή του Ντονέτσκ, να κερδίσουν εδάφη στην περιοχή του Λουγκάνσκ και να προχωρήσουν στο Χάρκοβο, ενώ σχεδιάζουν κάτι και στον νότο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον οικισμό Kurdyumovka και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «εκκαθάρισης» της περιοχής.

Ο Πουσίλιν ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην κατεύθυνση της πόλης Ugledar, νότια του Ντονέτσκ, ισχυριζόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν.

Σημειωτέον, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται υποκλαπείσες επικοινωνίες ασυρμάτου, Ουκρανοί αξιωματικοί αρνούνται να επιτεθούν στην πόλη Svatovo του Λουγκάνσκ, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.

G7: Πρέπει να διωχθεί η ρωσική ηγεσία

Το G7 στηρίζει την ποινική διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Δύση εντείνει και τη μακροπρόθεσμη πολιτική πίεση στη Ρωσία, όπως προέκυψε από την προχθεσινή Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης στη Γερμανία, που έχει αυτήν την περίοδο την προεδρία του G7.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αποδεικτικά στοιχεία», πάνω από 500.000 υποθέσεις που σχετίζονται με την τέλεση εγκλημάτων πολέμου, τις εξετάζουν οι ανακριτικές αρχές του Κιέβου και μέχρι στιγμής περίπου 600 ύποπτοι βρίσκονται στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών.

«Οι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει και δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Οπουδήποτε μπορούμε να τους συλλάβουμε (...) Κανένα έγκλημα πολέμου δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο», είπε.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης του G7 «συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι θα πρέπει επίσης να διωχθεί η ρωσική ηγεσία», αν και μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια, ίσως δεκαετίες, μέχρι οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δίωξη των υπαίτιων για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από ειδικό δικαστήριο και πως οι μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό υπολογίζονται σε περίπου 150 δισ. δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης - οι ευρύτερες οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο, ούτε και οι αποζημιώσεις για τις οικογένειες θυμάτων του πολέμου (νεκρών και τραυματιών).

Κομισιόν: Σχέδιο για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι πρότεινε ένα σχέδιο που προβλέπει την κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως υποστήριξη (βλ. επενδύσεις) στην Ουκρανία.

«Εχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε "παγώσει" 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως είπε η ίδια, βραχυπρόθεσμα η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν στην Ουκρανία, ώστε «να αποζημιωθεί η χώρα» για τις καταστροφές που έχει υποστεί.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να γίνει αυτό εφικτό. Από κοινού μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ προτείνει τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, «για διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας».

Θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα επαρκή αντίποινα αν η ΕΕ δημεύσει την περιουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ρώσων πολιτών, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στην ίδια κατεύθυνση, τιμωρητικών μέτρων κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ