ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Τραγωδία με έναν μαθητή νεκρό και δύο τραυματίες από έκρηξη σε λεβητοστάσιο σχολείου
  • Η έκρηξη σημειώθηκε λίγη ώρα μετά το τέλος εργασιών, οι οποίες γίνονταν εν ώρα λειτουργίας του σχολείου
  • ΑΣΓΜΕ: Μόνο οργή! Οσες ευθύνες κι αν αποδοθούν δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην ευθύνη της κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Eurokinissi

Ενας 11χρονος μαθητής νεκρός και άλλοι δύο τραυματίες, 6 και 10 χρόνων, είναι ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εργολαβοποίησης των υπηρεσιών των δήμων.

Το τραγικό περιστατικό, που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του κτιρίου, λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του εργολάβου που είχε αναλάβει τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με χρήση γεωθερμίας οι οποίες γίνονταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Από τη σφοδρή έκρηξη στον λέβητα πετρελαίου, ο ένας μαθητής σκοτώθηκε ακαριαία. Τραυματίστηκε στο μάτι ένας μαθητής, ο οποίος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ελαφρύτερα ένας δεύτερος.

Το συγκεκριμένο σχολείο εντάχθηκε από τον δήμο Σερρών σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, με χρήση γεωθερμίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Ν. Τσιότσιο, το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, ωστόσο παραδόθηκε σε δυόμισι, μόλις πριν από περίπου 10 μέρες. Μάλιστα, γι' αυτά τα δυόμισι χρόνια η αυλή του σχολείου είχε μετατραπεί σε ...εργοτάξιο. Χτες το συνεργείο πήγε για να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποδεσμεύσει τον λέβητα πετρελαίου και να μπει σε λειτουργία η θέρμανση με γεωθερμία.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την τραγωδία, ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε ότι «το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά».

Τέλος, καταγγέλλει ότι είχε εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του για την εκτέλεση των εργασιών εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, σημειώνοντας ότι «ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος. Και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο χώρος που είναι εγκατεστημένο το λεβητοστάσιο βρίσκεται στην πίσω πλευρά του σχολείου. Στο σημείο, όμως, υπάρχει υπόστεγο, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα παιδιά τις βροχερές μέρες. Την ώρα της έκρηξης, στο σημείο βρίσκονταν συνολικά 8 παιδιά.

Με παρέμβαση για τη φονική έκρηξη, ο εισαγγελέας Σερρών ζητά άμεση διερεύνηση των ευθυνών για την τραγωδία.

ΑΣΓΜΕ: Μόνο οργή!

Το ΔΣ της Aνώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) εκφράζει την οργή του για το τραγικό περιστατικό στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αποτελεί «άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων, σε σχέση και με τα σχολικά κτίρια, γιατί ζυγίζουν τις ζωές των παιδιών μας με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Η ασφάλεια και ο έλεγχος της σχολικής μονάδας είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και τα παιδιά μας!

Ως ΔΣ της ΑΣΓΜΕ καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε όλη τη χώρα να εκφράσουν την οργή και τη συμπαράστασή τους για το περιστατικό με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους, Περιφέρειες, όσο και στην κεντρική κυβέρνηση για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη και ασφαλή συντήρηση των σχολείων με ευθύνη του κράτους.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τόσο του αδικοχαμένου 12χρονου μαθητή όσο και των άλλων 2 τραυματισμένων συμμαθητών του... μόνο οργή!», λέει η ΑΣΓΜΕ και επισημαίνει ακόμα ότι «όσες ευθύνες κι αν αποδοθούν μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό, δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καμία ανοχή! Απάντηση ο αγώνας για μόρφωση - ζωή

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη (βλέπε σελ. 9) και τον θάνατο του 11χρονου στο σχολείο του στις Σέρρες. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση αποφασίζουν και Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

«Η μέρα ξεκίνησε με ένα 16χρονο παιδί να δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό για 20 ευρώ βενζίνη που δεν πλήρωσε και να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Κρατική βία - πυροβολισμοί στο ψαχνό, 14 χρονιά μετά από τον νεκρό Αλέξη από σφαίρα αστυνομικού. Και συνεχίστηκε με ένα νεκρό παιδί 11 χρονών από έκρηξη του λεβητοστασίου στο σχολείο του στις Σέρρες... Εγκλημα είναι», σημειώνει με οργή η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, προσθέτοντας: «Δεν είναι θέμα τύχης. Μην τολμήσετε όλοι εσείς στα υπουργεία, στην κυβέρνηση και τα κανάλια να πείτε κάτι τέτοιο. Φτάνει, λίγη τσίπα και ντροπή».

Και συνεχίζει μεταξύ άλλων: «Χρόνια τώρα, σχολεία ετοιμόρροπα, σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια μας, παράθυρα να σπάνε. Οσο "ψάχνετε να αποδώσετε ευθύνες"... κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Την ώρα του σχολείου ένα νεκρό παιδί - του κράτους η αμέλεια δολοφονεί. Δεν συνηθίζουμε. Οτι είναι κανόνας - Κανονικότητα - Η μόνη μας επιλογή: Το απάνθρωπο σχολείο που μας εξοντώνει. Το άγχος, η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον μας. Η φτώχεια, η ακρίβεια, οι τάξεις - παγωτό και το να μην μας φτάνουν τα ευρώ ούτε για μια τυρόπιτα. Και σήμερα νεκρός μαθητής μέσα στο σχολείο. Και από πάνω σφαίρες στο ψαχνό σε παιδί 16 χρονών για 20 ευρώ».

Η Συντονιστική καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν δυναμικά με συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις, αποχές, πανό στα σχολεία, διαμηνύοντας: «Καμιά ανοχή στη βία αυτού του συστήματος. Διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει».

14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Ηταν 6 Δεκέμβρη 2008 όταν ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, από όπλο αστυνομικού. Μια σφαίρα στην καρδιά, την οποία έριξε ο ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδας Κορκονέας, που βρισκόταν στο σημείο μαζί με τον συνάδελφό του Β. Σαραλιώτη, έκοψε το νήμα της ζωής του 15χρονου μαθητή. Μαζικές διαμαρτυρίες ξεδιπλώθηκαν στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους να διαδηλώνουν ενάντια στην καταστολή και την κρατική βία που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία εντείνεται απέναντι στους αγώνες. Σήμερα ο Επ. Κορκονέας έχει αποφυλακιστεί, παρά την αρχική καταδίκη, ενώ ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε για απλή συνέργεια και έναν χρόνο μετά την καταδίκη αφέθηκε ελεύθερος.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από την εν ψυχρώ δολοφονία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει τα εξής:

«14 χρόνια συμπληρώνονται από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επ. Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, και η επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματα του λαού και της νέας γενιάς συνεχίζεται ασταμάτητα, με το κράτος και τις κυβερνήσεις να επιστρατεύουν σταθερά την κρατική βία και καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τον εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι 16χρονου Ρομά από αστυνομικούς, την ένταση του αυταρχισμού, το "φακέλωμα", την προσπάθεια εγκαθίδρυσης αστυνομίας στα πανεπιστήμια κ.ά. αποδεικνύουν ότι η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μέρος ενός συστήματος και ενός κράτους που στην προμετωπίδα του έχει τον αυταρχισμό και την καταστολή των πολλών για την υπεράσπιση των λίγων.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, όσο πιο αντιδραστικό γίνεται, τόσο περισσότερο προσπαθεί να θωρακίσει τη λειτουργία του. Γι' αυτό, το θεσμικό - νομικό πλαίσιο της καταστολής και του αυταρχισμού εμπλουτίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, "νεοφιλελεύθερες" ή δήθεν "προοδευτικές", με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θωρακίζοντας τη δικτατορία του κεφαλαίου και σφίγγοντας τον κλοιό της καταστολής, των παρακολουθήσεων και του φακελώματος γύρω από τον "εχθρό λαό", τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.

Η επιχείρηση ωραιοποίησης αυτού του συστήματος γκρεμίζεται μπροστά στα άδεια ντουλάπια λαϊκών οικογενειών, στα σπίτια - ψυγεία που αδυνατούν να ζεσταθούν, στον μισθό που τελειώνει στις 10 του μήνα, στους απλήρωτους λογαριασμούς, στο ξεσπίτωμα φτωχών ανθρώπων, στις "Κιβωτούς του τρόμου".

Δεν ξεχνάμε τα θύματα της κρατικής βίας και καταστολής. Με οργάνωση, συλλογική δράση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης "αφοπλίζουμε" τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους μέχρι τη συνολική ανατροπή του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο σε σχολείο στις Σέρρες:

«Το τραγικό περιστατικό σε σχολείο των Σερρών, με τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, δεν είναι "ατύχημα", είναι έγκλημα.

Είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο "έλεος" της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διαφόρων "υπευθυνο-ανεύθυνων" παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και ασφάλειας, όπως το να μη γίνονται εργασίες σε καυστήρα σε μέρα και ώρα λειτουργίας του σχολείου!

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή οφείλουν να δώσουν εδώ και τώρα εξηγήσεις. Η ευθύνη τους είναι δεδομένη και δεν μπορεί να κρυφτεί.

Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα! Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να σωθούν από τη βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ