ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγει η έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή στο πρώην Στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ

Από σήμερα το πρωί (10 π.μ.) ανοίγει τις πύλες της η έκθεση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (30/12/1922), με τίτλο: «ΕΣΣΔ... κ' είσαι τραγούδι κ' είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος).

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, φιλοξενείται στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ (Μουσείο ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πλησίον σταθμού Μετρό «Μέγαρο Μουσικής») και περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τα επιτεύγματά του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ. Λειτουργεί από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών. Επίσης λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (για τις οργανωμένες ξεναγήσεις επικοινωνία στο τηλ: 210.5282.607, σήμερα 11 π.μ. - 7 μ.μ. και αύριο, Σάββατο, 11 π.μ. - 1 μ.μ.).

Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα διακινούνται σοβιετικές αφίσες που έχει ανατυπώσει η ΚΟ Αττικής, ενώ η έκθεση θα συνοδευτεί και από πολύμορφες εκδηλώσεις:

-- Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη», σε σκηνοθεσία Ι. Βεσαράμποφ.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ. συναυλία κλασικής μουσικής δωματίου, με έργα Σοβιετικών συνθετών (είσοδος με προσκλήσεις). Συμμετέχουν: Γιαννακάκης Παναγιώτης (πιάνο), Ζιάβρας Παναγιώτης (κρουστά), Κλαβανίδης Σταύρος (τρομπόνι), Κοτζιά Μαριλένα (βιολί), Κούσης Ρενάτο (τρομπόνι), Μαυρόπουλος Αλέκος (τρομπέτα), Μπακούρης Τάσος (κόρνο), Πατρικίδου Νίνα (βιολί), Πραματευτάκη Αναστασία (βιολί), Σαρρή Μαρία (κλαρινέτο), Σαρρής Νίκος (τρομπέτα), Τριανταφύλλου Ντίνος (τούμπα).


-- Κυριακή, στις 12 μ. συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε...». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό».

Το εκμαγείο του Λένιν σήμερα το απόγευμα στην έκθεση

Σήμερα Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στην έκθεση θα εκτεθεί το εκμαγείο του Λένιν.

Πρόκειται για μάσκα θανάτου του Βλαντιμίρ Ιλιτς, που παραχωρήθηκε το 2017 στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος απεβίωσε το 2021.

Στις 21 Γενάρη του 1924, ο Σεργκέι Μέρκουροφ κλήθηκε στο Γκόρκι, όπου ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε μόλις πεθάνει, μετά το τελευταίο θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά έριξε τρεις μάσκες στο πρόσωπο του Λένιν. Η πρώτη μάσκα πήγε στο Κεντρικό Μουσείο Λένιν, η δεύτερη στο μουσείο «Γκόρκι» και η τρίτη στο μουσείο του γλύπτη.

Ο γλύπτης μετά από αυτές έκανε άλλες 11 (σύνολο 14) μάσκες από το ίδιο εκμαγείο. Από τα έργα αυτά προέκυψε και η συγκεκριμένη μάσκα που παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ.

Ο Δ. Ταλαγάνης κέρδισε αυτή τη μάσκα θανάτου όταν ήταν φοιτητής στη Μόσχα. Το 1970 συμμετείχε ως φοιτητής στον μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο του Λένιν και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ο δάσκαλός του, μεγάλος αρχιτέκτονας Κονσταντίν Μελνίκοφ, του χάρισε το αντίγραφο του νεκρικού εκμαγείου του Λένιν σε επιβράβευση της μεγάλης επιτυχίας του. Να σημειωθεί ότι ο Κονσταντίν Μελνίκoφ ήταν και ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Κρυστάλλινη Σαρκοφάγο για το Μαυσωλείο του Λένιν.


Την Κυριακή η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο
  • Στις 12 μ. στον ιστορικό τόπο
  • Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν την Κυριακή 11 Δεκέμβρη εκδήλωση με την οποία θα τιμήσουν την 80ή επέτειο της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942. Στον ομώνυμο ιστορικό τόπο, στις 12 μ., θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν συνεστίαση και γλέντι στον «Τόπο Τεχνών Χώρα», στα Λελέικα Υπάτης.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η αξία της υπήρξε μεγάλη στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της τριπλής (γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής) κατοχής, διότι αναπτέρωσε το ηθικό των απλών ανθρώπων του μόχθου, εξύψωσε το γόητρο των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, συνέβαλε στη μαζικοποίησή τους και έδωσε ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη του ελληνικού λαού», τονίζει στο κάλεσμά της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προσθέτει:

«Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια σε έναν εχθρό που φάνταζε ανίκητος. Ηταν μια λαϊκή επαναστατική πράξη που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας, τη φλόγα της Αντίστασης στον κατακτητή. Μα πάνω απ' όλα φούντωσε στον νου και στην καρδιά του αδούλωτου λαού μας την πεποίθηση πως κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, πως η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη και γίνεται νικηφόρα με την οργάνωση του αγώνα για τα δίκια του. Ετσι, η φλόγα του Γοργοπόταμου φώτισε τον δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και να γράψουν μία από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Να γράψουν τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής Απελευθέρωσης».

Πούλμαν για την εκδήλωση

Από την Αττική θα αναχωρήσουν πούλμαν από τα εξής σημεία: Αγιος Δημήτριος (Μπραχάμι), 7.45 π.μ., πλατεία Αρη Βελουχιώτη. Αιγάλεω, 8 π.μ., Ιερά Οδός - ύψος Μετρό. Ηλιούπολη, 8 π.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Καλλιθέα, 7 π.μ., πλατεία Δαβάκη. Κερατσίνι, 7 π.μ., πλατεία Κύπρου. Κορυδαλλός, 7.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες». Λαύριο, 7 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων (Καλύβια, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Παιανία). Μαρούσι, 7.30 π.μ., κλειστό «Σπύρος Λούης». Μελίσσια, 8 π.μ., εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής. Ν. Σμύρνη, 8 π.μ., «Polis Park». Περιστέρι, 7.30 π.μ., δημαρχείο. Πετρούπολη, 7 π.μ., πλατεία Ηρώ. Χαϊδάρι, 7.30 π.μ., δημαρχείο. Χαλάνδρι, 8 π.μ., πλατεία. Κρατήσεις θέσεων γίνονται μέσω των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τα πούλμαν των Παραρτημάτων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα αναχωρήσουν στις 6 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για πληροφορίες, από 8.30 π.μ. έως 11 π.μ. στα τηλέφωνα 2310225250 και 6937314890.

Τέλος, το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορεία στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Δηλώσεις στα τηλέφωνα 6936650326 και 6996773132.


Εκδηλώσεις και συσκέψεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου στην Παλιά Λαχαναγορά, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος. Επίσης, σύσκεψη στο καφενείο «Ντεκές» (πρώην Μαστρακούλη) στα Νέα Αλάτσατα, στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Λίνα Ανδρουλάκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου.

- Η ΤΕ Μαγνησίας στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Αναπαύσεως - Καραμπατζάκη), με θέμα τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Θα μιλήσουν η Κατερίνα Βεζύρη, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, και η Χρυσούλα Καρμπά, δρ. ψυχολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής και Γενικής Αγωγής Θεσσαλίας.

- Η ΤΕ Εβρου με εκπαιδευτικούς και ομιλητή τον Σταύρο Μπάζα, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

- Η ΚΟΒ Κεντροανατολικών Συνοικιών Καβάλας στις 6 μ.μ. με ομιλήτρια την Δανάη Μουρούτη, μέλος της ΤΕ Καβάλας.

Αύριο Σάββατο

- Οι ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της συντρόφισσας Ευανθίας Ζωίδη (Κόντου), στις 5.30 μ.μ. στο ΠΠΙΕΔ (Λεωφόρος Δεκελείας 152 & Αττάλειας 2). Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», ενώ θα λειτουργεί έκθεση για την εποποιία του ΔΣΕ, με αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

- Η ΤΕ Ηρακλείου στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί», στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια την Κατερίνα Μπακέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

- Η ΤΕ Καρδίτσας στο «ΣΑΛΕ» στις 9 μ.μ., με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

- Η ΚΟΒ Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας με ομιλητή τον Σίμο Ιορδανίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και εργαζόμενο στη «Pfizer», στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ.

- Η ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, στις 6 μ.μ. στο Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Εγνατίας 6), με ομιλητή τον Χάρη Κυριαζίδη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ., στο κλειστό αμφιθέατρο Νεάπολης (κάτω από το δημαρχείο), με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα του δήμου Νεάπολης - Συκεών» και ομιλητές τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας, και τον Μπάμπη Βέλλη, δημοτικό σύμβουλο Νεάπολης - Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Βαθυλάκου, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ.

- Η TE Χανίων καλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος - Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού (απέναντι από το δημαρχείο), η οποία διοργανώνεται από την ΚΟΒ Ορεινής Κυδωνίας.

- Οι ΚΟ Περιστερίου καλούν στην παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922 - Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 7 μ.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

- Την ίδια έκδοση παρουσιάζει η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι, Λεωφόρος Τρίτση). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Συνεστιάσεις στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Σήμερα Παρασκευή

- Η ΤΕ Πιερίας στις 8 μ.μ. στην Κατερίνη, στο μεζεδοπωλείο «Μπουγιουρντί», επί της παρόδου Ιωάννου Κοσμά 3.

- Η ΤΟ Καστοριάς - Βοΐου στο εστιατόριο «Ουσίες κι...», στη Νέα Λεύκη Καστοριάς στις 8 μ.μ.

- Η ΤΟ Κοζάνης στην ταβέρνα «ΣΙΟΠΟΤΟ» στις 9 μ.μ.

- Η ΚΟ ΕΥΔΑΠ στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2) στις 7.30 μ.μ. Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο

- Οι ΚΟ Ελληνικού - Αργυρούπολης στις 8 μ.μ. στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αλεξιουπόλεως 27).

- Η ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Κολυμβητηρίου Μελισσίων (Υψηλάντου και Οδυσσέα Ανδρούτσου).

- Οι ΚΟ Ιλίου στις 8.30 μ.μ. στα Γήπεδα της Ραδιοφωνίας (Πριάμου και Πρέσπας).

- Οι ΚΟ Ολυμπιακού Χωριού και ΕΒΕ Μενιδίου στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων.

- Η ΚΟ Βελγίου στις 7 μ.μ. στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (Rue de Suede 37, 1060).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ