ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με αλληλεγγύη και αγώνα απαντούν τα σωματεία στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης

Σύσκεψη εργατικών συνδικάτων και φορέων με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες, για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη

Με ορμή για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και με επίκεντρο την καλύτερη προετοιμασία των αγώνων για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και ο λαός, με στόχο μια νέα μεγάλη απεργιακή απάντηση το επόμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος της Θεσσαλονίκης.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που έχει ο εργαζόμενος λαός όταν οργανώνεται, όταν στοχεύει τον αντίπαλο, όταν δεν πέφτει στις παγίδες των «σωτήρων» και της αναμονής. Τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για να μην πάρουν ανάσα κράτος και εργοδοσία.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας, Μάριος Καρεκλάς, ανέφερε ότι η απεργία στις 9 Νοέμβρη αποτελεί παράδειγμα για τη δύναμη που κρύβει η οργανωμένη δράση των εργαζομένων. «Η 9η Νοέμβρη μένει ως μέρα ανάτασης για τον λαό. Μένει ως το πρώτο μεγάλο βήμα για την οργάνωσή του, για να σώσει ο λαός τον λαό, από την ακρίβεια που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, το κυνήγι του κέρδους, οι πόλεμοί τους.

Για να σωθεί ο λαός από την πείνα. Γιατί δεν γίνεται το 2022 το βρεφικό γάλα να κλειδαμπαρώνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ αφήνοντας νηστικά τα παιδιά μας.

Για να μη μείνει κανένας άστεγος. Γιατί δεν δεχόμαστε να σπάνε οι πόρτες μας αξημέρωτα με εντολή αυτών που χαρίζουν δισεκατομμύρια στις πολυεθνικές, που έχουν δώσει αφορολόγητο στους εφοπλιστές.

Για να μη μείνει κανένας παγωμένος. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε το αν θα έχει ζέστη το σπίτι μας να εξαρτάται από τα χρηματιστήρια Ενέργειας που έχει στήσει η ΕΕ με τη στήριξη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Καταφέραμε να κάνουμε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων πολλών χρόνων. Με τη συζήτηση εργάτη τον εργάτη, σε κάθε χώρο δουλειάς, πολύ περισσότεροι σήκωσαν κεφάλι. Με χώρους δουλειάς που νέκρωσαν, με χιλιάδες απεργούς, με νέους εργαζόμενους, που πολλοί για πρώτη φορά έκαναν το μεγάλο βήμα. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε από σήμερα κιόλας για να τους μεταφέρουμε το μήνυμα πως ο αγώνας τώρα αρχίζει. Τώρα να έρθουν μαζί μας, στις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Να φουσκώσει το κύμα αλληλεγγύης

Καταγγέλθηκε ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων από τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεκάδες αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν, σπίτια εργατικών - λαϊκών οικογενειών στις γειτονιές της πόλης και άλλων δήμων πλημμυρίζουν εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Τονίστηκε ότι το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, εξαιτίας της ακρίβειας, των υπέρογκων λογαριασμών Ενέργειας, των πλειστηριασμών, του πολέμου, μαζί με τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε κλάδο, τις απολύσεις σε μια σειρά χώρων δουλειάς όπως στον κλάδο του Μετάλλου σε επιχειρήσεις σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, στην «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, πρέπει να βρει απάντηση με οργανωμένο αγώνα από τα σωματεία και με την έκφραση της αλληλεγγύης για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς ρεύμα και φαγητό.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε ότι θα πρέπει να φουσκώσει ακόμα περισσότερο το κύμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς στη «Μαλαματίνα», τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, τους απολυμένους μεταλλωρύχους και μεταλλεργάτες. Να στηριχθεί η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου να προχωρήσει σε γλέντι οικονομικής ενίσχυσης των απολυμένων του κλάδου το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στο Κιλκίς.

Βήμα καταγγελίας της δολοφονικής κρατικής καταστολής

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην περίπτωση του 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από σφαίρα αστυνομικού, στη διάρκεια καταδίωξης για 20 ευρώ καύσιμα.

Πολλοί ομιλητές κατήγγειλαν την κρατική καταστολή και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του θύματος, ενώ διάφοροι συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», σημείωσαν ότι τα ίδια τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που παλεύουν για τα δικαιώματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή.

Αποκαλύφθηκε η βαρβαρότητα του συστήματος με τις εικόνες να σοκάρουν. Από τη μια, το κράτος να φορολογεί ...εθελοντικά τους εφοπλιστές, που βγάζουν τεράστια κέρδη, μέχρι και 400.000 ευρώ τη μέρα ναύλα, με 20 ευρώ το καράβι και, από την άλλη, αστυνομικοί να πυροβολούν στο ψαχνό έναν 16χρονο επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα.

Να σταματήσουν η στοχοποίηση και η περιθωριοποίηση των Ρομά

Χαιρετισμό εκ μέρους της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» μετέφερε η Αναστασία Μητροπάνου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η στοχοποίηση, η περιθωριοποίηση και η διαρκής υποβάθμιση που βιώνει η κοινότητα Ρομά - με τεράστιες κρατικές ευθύνες - πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Και γι' αυτό η "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ" βρίσκεται σήμερα εδώ. Γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η σύνδεση του αγώνα και των διεκδικήσεων της κοινότητας, των συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών των Ρομά με αυτές των εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Είναι τώρα η ώρα που πρέπει να παλέψουμε από κοινού ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας, υποβάθμιση που πρόκειται να εκτινάξει στα ύψη ο νέος κρατικός προϋπολογισμός».

Καμιά ανοχή στα σχολεία - ρημαδιό

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη η πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της μετάθεσης των ευθυνών στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, που έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε χώρους επικίνδυνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με αφορμή το έγκλημα στις Σέρρες, όπου ένα 11χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

Στις παρεμβάσεις τους, ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, και ο Νίκος Αβραμίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας, κατήγγειλαν ότι το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα» αλλά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει ως οδηγό τη μείωση του κόστους, να γλιτώσει το κράτος λεφτά για να έχει να δίνει στα μονοπώλια! Ανέδειξαν την ανάγκη τα σωματεία και οι φορείς να μπουν μπροστά, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους. Να μη δεχτούν μαθητές να στεγάζονται σε κοντέινερ, να μην ανεχτούν να γίνεται συζήτηση για το αν τα σχολεία θα έχουν θέρμανση. Να απαιτήσουν, εδώ και τώρα, με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Ο λαός σώζει τον λαό!

Μεταφέρθηκε επίσης η πείρα από τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς που γενικεύονται. Μια πείρα που ανέδειξε ότι κάτω από την αποφασιστική δράση σωματείων και φορέων, μπορεί να μπει φραγμός στα αρπακτικά που ληστεύουν το βιος του λαού. Πρόσφατα άλλωστε στη Θεσσαλονίκη εμποδίστηκαν δύο πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Χαράλαμπος Μαλάκογλου, απολυμένος δανειολήπτης, ευχαρίστησε τα σωματεία και τους φορείς που έσωσαν το σπίτι του από πλειστηριασμό, και καταχειροκροτούμενος τόνισε ότι «όταν οι μεγάλοι καρχαρίες πήγαν να αρπάξουν το βιος μου των 50 τ.μ. από τα χέρια» τα σωματεία έκαναν πράξη το σύνθημα «Ο λαός σώζει τον λαό».

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μετρό της Θεσσαλονίκης για υπογραφή ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με την απόλυση του ταμία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης από την εργοδοσία της «Ηλεκτροδυναμικής», υπεργολάβου στο έργο του μετρό.

Στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, προτάθηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου στις αρχές του νέου χρόνου για την ενεργειακή φτώχεια, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη να κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της Υγείας, ενάντια στον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες.

Τα συνδικάτα αποφάσισαν, άμεσα, μέσα από συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, να προετοιμάσουν μαζικές ΓΣ, να θέσουν στόχους για εγγραφές νέων εργαζομένων στα σωματεία, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς και σε περιοχές, να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης παντού. Ετσι, να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την προετοιμασία των αγώνων ενάντια στο κλίμα ανοχής και αναμονής που καλλιεργούν εργοδοσία και κράτος. Αγώνων για να μείνουν στα χαρτιά, ανενεργοί όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, για να μπει φρένο στην προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Θεσσαλονίκης, με όχημα αυτούς τους νόμους, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε κέντρα αλλοίωσης συσχετισμών.

  • Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου τα σωματεία αποφάσισαν και κινητοποίηση αλληλεγγύης για σήμερα, Τρίτη 13/12, στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Καβάλας, όπου εκδικάζονται απολύσεις εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνας»

Την αλληλεγγύη του στους απεργούς της επιχείρησης «Μαλαματίνα», που μετά από 4 μήνες συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξέφρασε ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο «Ιβανώφειο», με τη στήριξη πολλών καλλιτεχνών.

Στη συναυλία, την οποία διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Μαλαματίνας», συμμετείχαν οι: Γιώργος Μεράντζας - Γιώργος Καζαντζής, Δημήτρης Ζερβουδάκης, «Βουκολική Διαταραχή», «Αγία Φανφάρα», «Χασούρηδες», Βάσω Βασιλειάδου, De Facto, Γιάννης Μήτσης, Lostre Community, Nowruz και ο Γιώργος Αετόπουλος.

Ο λαός της πόλης, που συμμετείχε, στήριξε υλικά και πολύμορφα τον αγώνα των απεργών και των οικογενειών τους και έστειλε μήνυμα αντίστασης στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που συνεχίζεται με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών του κράτους.

Ο απολυμένος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Μαλαματίνας» και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Γιάννης Φραγγίδης, ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τον αγώνα των απεργών και τους δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουν, μέχρι τη νίκη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ