ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός!

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις διαδήλωσαν χτες οι υγειονομικοί ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Συνέχεια στην πάλη τους ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» έδωσαν με τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αυξημένες πληρωμές, αλλά και για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια. Οι υγειονομικοί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην Αθήνα σωματεία εργαζομένων σε μια σειρά από νοσοκομεία, καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα. Με τα πανό τους απαίτησαν κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στο ύψος των λαϊκών αναγκών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα ΒΑΕ.

«Οχι επιδοτήσεις στους κεφαλαιούχους, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους», απαίτησαν οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό που μοιράζει «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, στις δαπάνες για τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσαν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα, μαζί με πλήθος σωματείων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», ξεκαθάρισαν και έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Νωρίτερα στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων.

Την πολιτική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος μονάδων Υγείας, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στηλίτευσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» τον πρόσφατο νόμο που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που διατηρεί τους πετσοκομμένους μισθούς, καθώς και το «μαρτύριο της σταγόνας» που συνεχίζεται για χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους. «Στο σύστημα στο οποίο ζούμε η Υγεία είναι κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό» και ταυτόχρονα πηγή κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σχολίασε. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή και στηλίτευσε το γεγονός ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε απεργία χωρίς να οργανώσει συγκέντρωση στην Αθήνα. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, σε συνέχεια και ενίσχυση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, πιάνοντας το νήμα από την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τις 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και τις 150 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο ΚΑΤ κατήγγειλε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υποστελέχωσης στη νοσηλεία, στα χειρουργεία, στην περίθαλψη των ασθενών. Την ίδια στιγμή, 150 συμβασιούχοι παραμένουν «όμηροι» χωρίς σταθερή δουλειά. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεσες προσλήψεις, για να μείνουν στα χαρτιά τα άθλια νομοθετήματα», τόνισε και κάλεσε με τη σειρά της στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
Τις ελλείψεις προσωπικού στο νέο νοσοκομείο, το γεγονός ότι το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, τις απολύσεις και την εργολαβοποίηση στην καθαριότητα ανέδειξε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Υποκριτικά μας είπαν ήρωες στην πανδημία και τώρα βλέπουμε τι μας περιμένει», σημείωσε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», καταγγέλλοντας την «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με το πρόσφατο νομοσχέδιο.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία απηύθυνε η Ιωάννα Δημούλια. «Αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουμε με απόλυση ενώ θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τη μονιμοποίησή μας, για νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία», σχολίασε.

Την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή καταδίκασε ο Γιώργος Κούτουλας, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Τον τερματισμό του μέτρου των αναστολών των υγειονομικών απαίτησε ο Αργύρης Νταλιάνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Χαιρετισμό απηύθυνε και εργαζόμενη από το Νοσοκομείο Νάουσας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της απεργίας, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200, με τις 125 από αυτές στη νοσηλευτική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μόνο μία νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια. Οσες προσλήψεις έγιναν αφορούν επικουρικούς και συμβασιούχους, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και όσες προβλέπεται να γίνουν δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων του 2022.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της διοίκησης του νοσοκομείου, όπου έθεσαν επιτακτικά, πέραν όλων των άλλων, και το αίτημα για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στην εισήγηση και στην επιχειρηματολογία για την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, επικαλούμενα μη ύπαρξη της αντίστοιχης γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του νοσοκομείου. Παρ' όλα αυτά, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, εκφράστηκαν δήθεν θετικά στο δίκαιο αίτημα, θέτοντας παράλληλα τη δυσκολία εύρεσης χρηματικών πόρων.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλοντας τον νέο νόμο με τον οποίο μπαίνει τέλος στην όποια δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις προσωπικού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Γενική εφημερία στο ...ημίφως!

Στο μεταξύ, το δίκαιο των διεκδικήσεων των υγειονομικών επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες για την αθλιότητα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νέο μπλακάουτ, αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της βλάβης, γιατροί και νοσηλευτές έκαναν εφημερία στο ημίφως, την Τρίτη, καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο νέο κτίριο, όπου βρίσκονται η ΜΕΘ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα χειρουργεία και το Ακτινολογικό τμήμα.

Επί δύο μέρες το νέο κτίριο τροφοδοτούνταν με ρεύμα με χρήση γεννητριών! Οπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», λόγω αυτών των συνθηκών «τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν, ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία για τη διενέργεια εξετάσεων, όπως αξονικής τομογραφίας. Την Τρίτη 13/12, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, οι υγειονομικοί στο Τμήμα Επειγόντων αναγκάστηκαν να δουλέψουν με ελάχιστο φωτισμό και χωρίς αξονικό τομογράφο. Και η διοίκηση της ΥΠΕ δεν δέχθηκε να κάνει το αυτονόητο, να καλυφθεί η γενική εφημερία με τη βοήθεια των υπόλοιπων νοσοκομείων, μέχρι να δοθεί ασφαλής και οριστική λύση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους». Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι τόσο υποστελεχωμένα που λειτουργούν στα όρια ασφαλείας;

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ δεν μπόρεσε να κρύψει την πραγματικότητα, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι «η εφημερία κύλησε ομαλά και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξαν κάποιες αναβολές χειρουργείων»!

Το Σωματείο, σχολιάζοντας την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, θυμίζει και την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου, για την οποία, τόσους μήνες μετά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ δεν έχει μπει ούτε καρφί για την επαναλειτουργία της. Απαιτεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μην κινδυνεύουν η ζωή και η υγεία των ασθενών και των υγειονομικών.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με βαρέως πάσχοντες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για στοιχειώδεις εξετάσεις, με κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υπέρμετρη επιβάρυνση του προσωπικού του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ.

Είναι απαράδεκτο σήμερα, τον 21οαιώνα, με αυτήν την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, σε μια τόσο κρίσιμη δομή.

Εν έτει 2022, είμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το ξεχαρβάλωμα του τεχνικού τομέα και η παραχώρησή του σε διάφορους εργολάβους. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όρους αγοράς, με τη λογική "κόστους - οφέλους", με την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, την ενίσχυση των εργολάβων στα νοσοκομεία».

  • Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να μην διακινδυνεύουν η ζωή και η υγεία ασθενών και υγειονομικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες προαναγγελίες για λουκέτο σε νοσοκομεία και ένταση της επιχειρηματικής δράσης

«Να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόφτες σε νέες θεραπείες επειδή «είναι ακριβές», «εξορθολογισμός δαπανών» για την υγεία του λαού, κλεισίματα νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών: Τα παραπάνω βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο μιας ομιλίας ...«περιβόλι» του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε συνέδριο στην Κρήτη για τα «οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας». Κι αυτά μαζί με αναφορές στις «εργασιακές σχέσεις που καθυστέρησαν τις αλλαγές», αλλά και στην περαιτέρω προσαρμογή του ΕΟΠΥΥ στα κριτήρια «κόστους - οφέλους» ώστε να λειτουργεί σαν «ασφαλιστική εταιρεία», τον πιο «ενεργό ρόλο» του ιδιωτικού τομέα κ.ά.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού, αφού εντόπισε ότι έτσι καθυστερούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις «που άλλα συστήματα Υγείας τα έχουν ήδη λύσει».

Χαρακτηριστική της βάρβαρης στρατηγικής της Υγείας - εμπόρευμα ήταν η αναφορά στις «νέες θεραπείες», αφού, όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, «απαιτούν νέους πόρους» και παρόλο που «βοηθούν στην προαγωγή της υγείας, είναι ακριβές». Και εξηγώντας το πώς βρίσκεται η «χρυσή τομή» ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, έφερε ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα, εξηγώντας τη διαδικασία για την ένταξη μιας νέας θεραπείας στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ: «Εστω ότι η νέα θεραπεία, στην αρχική της τιμή, προκαλεί μια επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αρχικά πραγματοποιείται μια ΗΤΑ (αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας) προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ενδείξεις υπάρχει πράγματι το προσδοκώμενο όφελος ώστε να αποζημιώνεται η θεραπεία. Το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19, γιατί ενδέχεται το καλύτερο προσδόκιμο ζωής να επιτυγχάνεται στις 12 μόνο από αυτές. Ετσι, καθορίζεται ο αριθμός των ασθενών που θα αποζημιώνονται για τη θεραπεία κατά το επόμενο έτος», στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες, ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Ο Θ. Πλεύρης μίλησε και για τον «Χάρτη Υγείας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, με το άκρως ...επιστημονικό κριτήριο της «χιλιομετρικής απόστασης». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο νοσοκομεία, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο υποστελεχωμένα νοσοκομεία», κάτι που χαρακτήρισε «σπατάλη πόρων». Στοχοποίησε μάλιστα την Κρήτη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι».

Ενώ, όπως ομολόγησε, στόχος για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία με τη λογική των αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων, να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά», ανέφερε, εννοώντας την εφαρμογή των DRG που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς «ό,τι κινείται θα κοστολογείται».

Κυνική ήταν η ομολογία και για τα φάρμακα και την ικανοποίηση των αιτημάτων των φαρμακοβιομηχάνων: «Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατάλαβαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διαπραγματευτούν για τα ακριβά και πολύ καλά φάρμακα, γιατί αν μένανε στο πλαίσιο του clawback θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση γι' αυτές».

Πλην γιατρών επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η επιστροφή όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, πλην των γιατρών (για τους οποίους θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση), από την 1η Ιανουαρίου 2023. Για τους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία η εισήγηση είναι επιστροφή με δύο τεστ τη βδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ