Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες προαναγγελίες για λουκέτο σε νοσοκομεία και ένταση της επιχειρηματικής δράσης

«Να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόφτες σε νέες θεραπείες επειδή «είναι ακριβές», «εξορθολογισμός δαπανών» για την υγεία του λαού, κλεισίματα νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών: Τα παραπάνω βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο μιας ομιλίας ...«περιβόλι» του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε συνέδριο στην Κρήτη για τα «οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας». Κι αυτά μαζί με αναφορές στις «εργασιακές σχέσεις που καθυστέρησαν τις αλλαγές», αλλά και στην περαιτέρω προσαρμογή του ΕΟΠΥΥ στα κριτήρια «κόστους - οφέλους» ώστε να λειτουργεί σαν «ασφαλιστική εταιρεία», τον πιο «ενεργό ρόλο» του ιδιωτικού τομέα κ.ά.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού, αφού εντόπισε ότι έτσι καθυστερούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις «που άλλα συστήματα Υγείας τα έχουν ήδη λύσει».

Χαρακτηριστική της βάρβαρης στρατηγικής της Υγείας - εμπόρευμα ήταν η αναφορά στις «νέες θεραπείες», αφού, όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, «απαιτούν νέους πόρους» και παρόλο που «βοηθούν στην προαγωγή της υγείας, είναι ακριβές». Και εξηγώντας το πώς βρίσκεται η «χρυσή τομή» ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, έφερε ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα, εξηγώντας τη διαδικασία για την ένταξη μιας νέας θεραπείας στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ: «Εστω ότι η νέα θεραπεία, στην αρχική της τιμή, προκαλεί μια επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αρχικά πραγματοποιείται μια ΗΤΑ (αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας) προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ενδείξεις υπάρχει πράγματι το προσδοκώμενο όφελος ώστε να αποζημιώνεται η θεραπεία. Το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19, γιατί ενδέχεται το καλύτερο προσδόκιμο ζωής να επιτυγχάνεται στις 12 μόνο από αυτές. Ετσι, καθορίζεται ο αριθμός των ασθενών που θα αποζημιώνονται για τη θεραπεία κατά το επόμενο έτος», στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες, ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Ο Θ. Πλεύρης μίλησε και για τον «Χάρτη Υγείας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, με το άκρως ...επιστημονικό κριτήριο της «χιλιομετρικής απόστασης». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο νοσοκομεία, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο υποστελεχωμένα νοσοκομεία», κάτι που χαρακτήρισε «σπατάλη πόρων». Στοχοποίησε μάλιστα την Κρήτη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι».

Ενώ, όπως ομολόγησε, στόχος για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία με τη λογική των αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων, να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά», ανέφερε, εννοώντας την εφαρμογή των DRG που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς «ό,τι κινείται θα κοστολογείται».

Κυνική ήταν η ομολογία και για τα φάρμακα και την ικανοποίηση των αιτημάτων των φαρμακοβιομηχάνων: «Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατάλαβαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διαπραγματευτούν για τα ακριβά και πολύ καλά φάρμακα, γιατί αν μένανε στο πλαίσιο του clawback θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση γι' αυτές».

Πλην γιατρών επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η επιστροφή όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, πλην των γιατρών (για τους οποίους θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση), από την 1η Ιανουαρίου 2023. Για τους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία η εισήγηση είναι επιστροφή με δύο τεστ τη βδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ