ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η συναυλία - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον χαμό του Αλκη Αλκαίου, του ποιητή και στιχουργού που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού, η ΚO Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στο «Arce Club Live Stage» (Ελασιδών 6, Γκάζι).

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Δημήτρης Κανέλλος και Μανώλης Μητσιάς. Η μουσική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Παίζουν ακόμα οι μουσικοί Βαγγέλης Ζαρμπούτης, Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Βασίλης Ραψανιώτης.

Ο Αλκης Αλκαίος, κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, γεννήθηκε το 1949. Η πρώτη του εμφάνιση ως δημιουργού μπορούμε να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε το 1967, με ένα δοκίμιο για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. «Ετσι ξεκίνησα. Με ένα πεζό για έναν ποιητή». Και από αυτήν τη διάλεξη αρχίζει να φαίνεται η αντίληψη που είχε ο Αλκαίος για την Τέχνη, τον ρόλο της, τι καλούνταν να υπηρετήσει. Μια αντίληψη που διακρίνεται σε όλη του την ποιητική διαδρομή. «Τα έργα τα αληθινά, η γνήσια ποίηση, εκφράζουν τον άνθρωπο τον αληθινό». Αργότερα γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένος και γράφει το 1981 στον «Ριζοσπάστη»: «Η τέχνη τότε μονάχα είναι πραγματικά προοδευτική, πρωτοπόρα και καινοτόμα, όταν γεννιέται και εξελίσσεται μέσα στην κοχλάζουσα χοάνη των καθολικών αιτημάτων των καιρών».

Κατά τη διάρκεια της επταετίας σπουδάζει στη Νομική. Συνελήφθη και για μήνες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τα βασανιστήρια, μαζί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχε, του δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για όλη του τη ζωή. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη». Δημοσιεύει ποιήματα, αλλά και σκέψεις γύρω από ζητήματα Τέχνης. Με το βαθιά διεθνιστικό ποίημά του «Φλεβάρης 1848» ξεκινά και «επίσημα» η στιχουργική του σταδιοδρομία. Οι συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς (Μικρούτσικο, Μαυρουδή, Τόκα, Πασχαλίδη, Μάλαμα, Στόκα κ.ά.) «γέννησαν» σπουδαία τραγούδια.

Τα προβλήματα υγείας του χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο σοβαρά, το κλείσιμο στο σπίτι γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα αναγκάζεται να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι. Ακόμα κι έτσι όμως δημιουργεί. Γράφει σαν να είναι παρών στα γεγονότα, αφουγκράζεται τον καιρό του, με βαθιά κοινωνική διάθεση. Μέσα από τα τραγούδια του, ζει τη ζωή... Και, όπως λέει ο Μ. Πασχαλίδης, «μπορεί να ήταν κλεισμένος σ' ένα δωμάτιο, αλλά το δωμάτιο αυτό είχε παράθυρα σ' όλο τον κόσμο».

Πέθανε τον Δεκέμβρη του 2012, αφήνοντας πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, μιας και είναι ένας από τους λίγους στιχουργούς που σημάδεψαν τόσο έντονα το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Για κρατήσεις και προσκλήσεις μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα τηλέφωνα 6936376273, 6983772243 (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και 6973010641, 6988630394 (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Συναντήσεις του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών και επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες

Κλιμάκια του ΚΚΕ θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες με Ενώσεις Στρατιωτικών, στο πλαίσιο συζητήσεων και αλληλοενημέρωσης για ζητήματα που απασχολούν τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς καθώς και τις οικογένειές τους. Ακόμη, τα κλιμάκια του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για ανταλλαγές ευχών με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των μονάδων και τους στρατευμένους.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί:

-- Σήμερα, 15 Δεκέμβρη, συναντήσεις με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με επικεφαλής τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α. Π.Ν., καθώς και την Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί επίσης το 216 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) Αλεξανδρούπολης καθώς και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ.

-- Αύριο, 16 Δεκέμβρη, επισκέψεις στο 219 ΚΙΧΝΕ Διδυμότειχου και στη 16η μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού Διδυμότειχου.

-- Στις 18 Δεκέμβρη, συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (ΕΣΠΕΕΚΑ) στη Λέρο με επικεφαλής τον Γιάννη Αγγέλου, συνταγματάρχη ε.α. (ΜΧ).

-- Στις 20 Δεκέμβρη με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών (ΕΣΠΕΕΔΤΑ) με επικεφαλής τον Γιάννη Ντουνιαδάκη.

-- Στις 21 Δεκέμβρη, συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ), με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, την ίδια μέρα, συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτή Πειραιά του ΚΚΕ, καθώς και στις 22 Δεκέμβρη με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά (ΕΣΠΕΠ).

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΚΘ, με ομιλητή στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Πτολεμαΐδα. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Ηράκλειο πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη,«Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο», στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», με τον Βασίλη Λέκκα, τον Τάσο Ψαλλιδάκη και τον Γιώργο Σάλταρη στο πιάνο. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας και η «Σύγχρονη Εποχή» πραγματοποιούν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων (Φωκαίας 26) στα Προσφυγικά της Πάτρας. Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Στον χώρο θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία.

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟ Τρίπολης στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, με ομιλητή τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Εβρου πραγματοποιεί σύσκεψη με ομιλήτρια την Βάνα Δινδίνη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά η Γιορτή Βιβλίου

Γιορτή Βιβλίου διοργανώνει από σήμερα 15 έως τις 30 Δεκέμβρη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας εκθέσεις με τίτλους της «Σύγχρονης Εποχής». Συγκεκριμένα, οι μέρες και ώρες της έκθεσης, που θα γίνει στην Αχαρνών 241 (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος») και στην οδό Κολωνού 3 (πλησίον Ομόνοιας):

- Από σήμερα Πέμπτη 15 Δεκέμβρη μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη και από την Τρίτη 27 μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

- Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια

Περιοδεία σε εργοτάξια εργαζομένων στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας θα πραγματοποιήσει, σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Μεξικό

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού, για να παραβρεθεί στις εργασίες του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Μεξικού, που πραγματοποιείται το διάστημα 16 - 18 Δεκεμβρίου 2022.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετέχει στο σεμινάριο που διοργανώνει το ΚΚ Μεξικού, με τίτλο «ΕΣΣΔ: Η πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και η σύγχρονη στρατηγική των κομμουνιστών».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Νίκος Κατσαντώνης

Η ΚΟΒ Ανατολικού Ολύμπου του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρέτησε στις 13 Δεκεμβρίου 2022 τον σύντροφο Νίκο Κατσαντώνη, που «έφυγε» από τη ζωή «πλήρης ημερών και αγώνων» σε ηλικία 99 χρόνων, αλλά και με υπερηφάνεια, καθώς ήταν ένα άξιο μέλος της. Ενας σπουδαίος σύντροφος, που με την πολύχρονη προσφορά του, τη συνέπεια και το ήθος του τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο σ. Νίκος γεννήθηκε στον Παντελεήμονα το 1923. Από μικρός στη βιοπάλη αλλά και στον αγώνα για τα δίκαια του λαού, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Το 1945 μετά την Απελευθέρωση «τιμήθηκε δεόντως», όταν μαζί με άλλους συντρόφους του φυλακίστηκε και μετέπειτα εξορίστηκε στη Μακρόνησο για 8 χρόνια. Ποτέ του όμως δεν λύγισε. Οργανωμένος στο ΚΚΕ, βοήθησε το Κόμμα από όποια χρέωση κι αν είχε. Σεμνός αγωνιστής, μπροστάρης στους αγώνες, αταλάντευτος και πιστός κομμουνιστής μέχρι το τέλος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20), θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής αλλά και των αντιπροσώπων για το 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Δεκέμβρη, στο ΕΚ Πάτρας και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Προσφυγικά), αντίστοιχα, τις ώρες: 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. και τις δύο μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ