ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα αποφασιστικής, αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο πραγματοποιήθηκε χτες

Μήνυμα αποφασιστικής, αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ έστειλε από την Πάτρα ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Αχαΐας του Κόμματος και της ΚΝΕ στο «Πάνθεον», το «παρών» έδωσαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι νέοι, αλλά και εργατοϋπάλληλοι, ενώ αυτή ολοκληρώθηκε με τις υψωμένες γροθιές των συμμετεχόντων στο άκουσμα του Υμνου της ΚΝΕ.

«Δίνουμε το σύνθημα για να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά! Η νεολαία να μην είναι στο περιθώριο, αλλά να πρωταγωνιστήσει, με δυνατό ΚΚΕ, διεκδικώντας τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή που μας αξίζει! Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε ξανά μαζί!», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμπατιέλος και επισήμανε:

«Οπως μαζί καταφέραμε με τους αγώνες των φοιτητών να παγώσουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όταν η κυβέρνηση ξόδευε 50 εκατομμύρια και ούρλιαζε η υπουργός Παιδείας ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί" και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι οι φοιτητές "δεν πρέπει να απαντάνε στην ένταση με ένταση", όπως χαρακτήριζε τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις!

Οπως μαζί εμποδίζουμε την εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα για τα πανεπιστήμια, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και το χέρι βοηθείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του να τρέχουν να βάλουν υποψηφιότητα στα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης, για να εφαρμόσουν τον νόμο που δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε αν βγει κυβέρνηση!

Οπως μαζί γκρεμίσαμε τη ΔΑΠ από τους φοιτητικούς συλλόγους και αφήσαμε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιέται με το λευκό για την τελευταία θέση, βάζοντας τις βάσεις για να γίνουν οι Σύλλογοι αποκούμπι κάθε φοιτητή, κυψέλες δημιουργίας και συλλογικής διεκδίκησης για όλα όσα "πνίγουν" τους νέους που σπουδάζουν!

Οπως μαζί καταφέραμε - για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - οι μισοί σχεδόν φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας να βρεθούν μαζί, να συντονίσουν τη δράση τους, να συμφωνήσουν σε κοινά αιτήματα στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με στόχο να περάσει το φοιτητικό κίνημα στην αντεπίθεση για σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Ετσι συνεχίζουμε! Ετοιμοι για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος!

Οι εκλεγμένοι με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" παίρνουν την πρωτοβουλία στους φοιτητικούς συλλόγους και καλούν κάθε φοιτητή, κάθε συνδικαλιστή, κάθε παράταξη να πάρει θέση για να ανασυγκροτήσουμε την πανελλαδική ένωση όλων των φοιτητών και φοιτητριών των πανεπιστημίων της χώρας, την Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ).

Με τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια!

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και νοθείες.

Και με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν οι αγώνες και τα αιτήματα των φοιτητών και των φοιτητριών πανελλαδικό χαρακτήρα, να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή τους χωρίς να μπορεί κανείς να την αλλοιώσει, να τη φέρει στα μέτρα του!

Να αποκρουστεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρέμβουν στις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, να υπονομεύσουν τους συλλόγους, προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία και τον αποκλεισμό των πραγματικών εκπροσώπων των φοιτητών από τα όργανα διοίκησης».

  • Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
Κοινή δράση ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων από καθηγητικές σχολές όλης της χώρας

«Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας!», απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι καθηγητικών σχολών από όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετείχαν στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ και στο πλαίσιό της είχαν συνάντηση συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους.

Οπως εξηγούν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια από το πτυχίο μας! Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι:

1) Ολοι οι φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους, δεν θα αποκτούμε πλέον την παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου μας, αλλά θα αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε επιπλέον "ειδικό πρόγραμμα, κατ' ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων".

2) Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα (1) σε κάθε ΑΕΙ, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής!

3) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότηση του νέου ειδικού αυτού προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη! Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας, όπως το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700 ευρώ!

4) Για τη δημιουργία αυτών των "ειδικών προγραμμάτων" θα πληρώσουμε διπλά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει 13,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ!

5) Το κράτος από τη μια θεσπίζει πρακτική άσκηση για την απόκτηση της επάρκειας και από την άλλη δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων για ορισμένα μαθήματα, εξαιτίας των περιορισμένων ωρών διδασκαλίας.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους φοιτητές δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την Εκπαίδευση, αφού ανοίγει τον δρόμο για απόσπαση κι άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας! Ερχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολογίου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση. Δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε τη γνώση, αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση με βάση τους ελάχιστους διορισμούς και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση για τα σχολεία!

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και την επαγγελματική μας προοπτική!

Το 2018, μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Οπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Καλούμε πανελλαδικά όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους να πραγματοποιήσουν:

  • Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και Τμήματα ώστε να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας.
  • Κινητοποιήσεις στις πρυτανικές αρχές και στις διοικήσεις των Τμημάτων.
  • Πανελλαδική μέρα ενημέρωσης και δράσης όλων των καθηγητικών σχολών. Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια στις 17/12 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Προχωράμε σε πανελλαδική συλλογή υπογραφών ώστε να τις καταθέσουμε στη Βουλή μέσα στον Φλεβάρη, με αίτημα να καταργηθεί η διάταξη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Απαιτούμε:

  • Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας!
  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Στελέχωση των πανεπιστημιακών Τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από Παιδαγωγικές Σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση».
Συντονισμός και διεκδίκηση για σπουδές χωρίς εμπόδια, για αξιοπρεπείς Εστίες

Πανελλαδικός συντονισμός της δράσης Συλλόγων Οικοτρόφων της χώρας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ

«Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να ζούμε σε αξιοπρεπείς Εστίες!», δηλώνουν και διεκδικούν Σύλλογοι Οικοτρόφων με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους, κοινές πρωτοβουλίες και πλαίσιο πάλης που προέκυψαν από τη συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο κάλεσμά τους προς τους 13.000 εστιακούς φοιτητές όλης της χώρας, αναφέρονται στην κατάσταση που ζουν στις Εστίες στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. «Οσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου"!», τονίζουν και αναφέρονται στα εγκληματικά κυκλώματα με τα οποία ζούσαν οι εστιακοί της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου, τον φοιτητή στην Εστία της Λάρισας, χωρίς πατέρα και με μητέρα στο νοσοκομείο, στον οποίο δεν επιτρεπόταν να πάρει το πτυχίο του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το απαράδεκτο χαράτσι, στην ετοιμόρροπη Εστία στα Ψαχνά Εύβοιας, στις ανύπαρκτες Εστίες σε μια σειρά πόλεις.

«Η αδιαφορία όλων των υπεύθυνων για τα προβλήματά μας είναι εγκληματική. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες!», τονίζεται στο κάλεσμα, που αναφέρεται στη διαχρονική μείωση της χρηματοδότησης και στο μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργείου - ΙΝΕΔΙΒΙΜ - διοικήσεων πανεπιστημίων.

«Τώρα, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει πλήρως τις Εστίες σε επιχειρηματίες, για να βγάζουν περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας! Η ανέγερση νέων Εστιών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταφράζεται σε τσουχτερά ενοίκια, σε ξεσπίτωμα όποιου οικότροφου δεν μπορεί να πληρώσει! Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών, όπως συμβαίνει ήδη με τους εργολάβους σε σίτιση, συντήρηση ή καθαριότητα. Είναι το τέλος για την όποια δωρεάν φοιτητική στέγαση παρεχόταν», σημειώνεται.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων θυμίζουν όσα κατέκτησαν με τον αγώνα τους και καλούν όλους τους οικότροφους να συμμετέχουν στους Συλλόγους, να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία Συλλόγων στις Εστίες όπου δεν υπάρχουν, να φτιάξουν Επιτροπή Αγώνα που θα γίνει το πρόπλασμα.

Από τη συνάντηση προέκυψε διεκδικητικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, ειδικότερα για τα κτιριακά τους ζητήματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τη στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Με προσήλωση στην εφαρμογή του νέου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου και με επισημάνσεις για τεχνική βοήθεια και εγκυκλίους που θα επιταχύνουν τις «δυνατότητες» που δίνει στα ΑΕΙ να διευρύνουν την αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης που φέρνει, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η 101η Σύνοδος Πρυτάνεων, αφού πρώτα είχε υποδεχτεί με ΜΑΤ και χημικά τους Φοιτητικούς Συλλόγους που πήγαν εκεί για να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Η Σύνοδος στα πορίσματά της διαπιστώνει ελλείψεις στον νόμο - πλαίσιο σχετικά με τις διατάξεις για την επιλογή μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ αναφορικά με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών δεν εξέφρασε αντίθεση, παρά μόνο ζήτησε παράταση ενός χρόνου για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης, ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση για κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές των ιδρυμάτων και για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ ζήτησε ακόμα από το υπουργείο να δρομολογήσει άμεσα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ, σε συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ