Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κοινή δράση ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία

Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων από καθηγητικές σχολές όλης της χώρας

«Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας!», απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι καθηγητικών σχολών από όλη τη χώρα, οι οποίοι συμμετείχαν στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ και στο πλαίσιό της είχαν συνάντηση συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους.

Οπως εξηγούν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποσπά πλήρως την παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια από το πτυχίο μας! Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι:

1) Ολοι οι φοιτητές, ανεξαρτήτως έτους, δεν θα αποκτούμε πλέον την παιδαγωγική επάρκεια αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου μας, αλλά θα αναγκαζόμαστε να παρακολουθούμε επιπλέον "ειδικό πρόγραμμα, κατ' ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων".

2) Η επάρκεια πλέον θα είναι για λίγους, αφού το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα είναι μόλις ένα (1) σε κάθε ΑΕΙ, θα έχει όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής!

3) Δεν θα είναι δωρεάν, αφού η χρηματοδότηση του νέου ειδικού αυτού προγράμματος δεν είναι εξασφαλισμένη! Ηδη πολλά Ιδρύματα πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας, όπως το ΕΚΠΑ με δίδακτρα 700 ευρώ!

4) Για τη δημιουργία αυτών των "ειδικών προγραμμάτων" θα πληρώσουμε διπλά, αφού το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει 13,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ!

5) Το κράτος από τη μια θεσπίζει πρακτική άσκηση για την απόκτηση της επάρκειας και από την άλλη δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων για ορισμένα μαθήματα, εξαιτίας των περιορισμένων ωρών διδασκαλίας.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα ακόμα και όσους φοιτητές δεν θέλουν να κατευθυνθούν προς την Εκπαίδευση, αφού ανοίγει τον δρόμο για απόσπαση κι άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο μας! Ερχεται να προστεθεί στο ατέλειωτο κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να "ανέβουμε" στους πίνακες του προσοντολογίου και τελικά να διοριστούμε στην Εκπαίδευση. Δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε τη γνώση, αλλά το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση με βάση τους ελάχιστους διορισμούς και τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση για τα σχολεία!

Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και την επαγγελματική μας προοπτική!

Το 2018, μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών, ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο! Οπως τότε, έτσι και τώρα τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Καλούμε πανελλαδικά όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους να πραγματοποιήσουν:

  • Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και Τμήματα ώστε να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας.
  • Κινητοποιήσεις στις πρυτανικές αρχές και στις διοικήσεις των Τμημάτων.
  • Πανελλαδική μέρα ενημέρωσης και δράσης όλων των καθηγητικών σχολών. Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια στις 17/12 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Προχωράμε σε πανελλαδική συλλογή υπογραφών ώστε να τις καταθέσουμε στη Βουλή μέσα στον Φλεβάρη, με αίτημα να καταργηθεί η διάταξη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Απαιτούμε:

  • Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας!
  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Στελέχωση των πανεπιστημιακών Τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από Παιδαγωγικές Σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ