ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των ρετσινάδων και δασεργατών

Ολοήμερη περιοδεία σε συνεργεία ρετσινάδων και δασεργατών στη Βόρεια Εύβοια πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τέσσερα συνεργεία δασεργατών στην «καρδιά» του καμένου δάσους, μέσα από δύσβατους δρόμους, και συγκεκριμένα τα συνεργεία της ομάδας Κούρκουλων, στο Μετόχι Μαντουδίου, στη Λίμνη και στο δασικό χωριό των Παπάδων.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, στην οποία αναδείχθηκε η ανάγκη για εξασφάλιση δουλειάς σε όλους τους δασεργάτες και ρετσινάδες, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά δασεργατικά ένσημα, για την προστασία και την ασφάλεια της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, καθώς και για την κατοχύρωση μειωμένου ωραρίου.

Οι δασεργάτες υποδέχτηκαν θερμά τον Γ. Μαρίνο, επιβεβαιώνοντας τους πολύχρονους δεσμούς του ΚΚΕ με τον λαό της περιοχής, καθώς έχει σταθεί μπροστά στους αγώνες του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια.

Με αφορμή τα ζητήματα που τέθηκαν από τους ρετσινάδες και δασεργάτες και άλλα που προέκυψαν μέσα από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε, ο Γ. Μαρίνος σε δήλωσή του τονίζει:

«Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, που χτυπήθηκε από την πυρκαγιά του 2021, έχει καταδικάσει τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, έχει καταλογίσει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης της φωτιάς και προστασίας του δάσους, καθώς και για τη μη έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων μέτρων κατάσβεσης. Αυτά δεν διαγράφονται.

Ο λαός της περιοχής έχει δώσει απάντηση με τους αγώνες του και διεκδικεί ουσιαστικές αποζημιώσεις, μέτρα προστασίας του δάσους και αντιπλημμυρική θωράκιση. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται, το κυβερνητικό σχέδιο Μπένου δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των πληγέντων από την πυρκαγιά, τις λαϊκές οικογένειες της Β. Εύβοιας, είναι στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων που αξιοποιούν τις καταστροφές για να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες δέχτηκαν συντριπτικό πλήγμα, διεκδίκησαν και διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, με καλές αμοιβές, Ασφάλιση και προστασία της ζωής τους. Κανείς δεν τους κάνει χάρη! Τα παιχνίδια χειραγώγησης και διάσπασης δεν θα περάσουν.

Το πρόγραμμα απασχόλησης των δασεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη καθυστέρησε δραματικά. Η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εκδόθηκε τον Μάρτη και εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2022, με την πρόσληψη μόνο 137 εργαζομένων, οι δασεργάτες πληρώθηκαν τον Νοέμβρη. Αναμένεται (!) η εφαρμογή της 2ης ΚΥΑ, για τον δεύτερο κύκλο προσλήψεων, και ακόμα δεν έχει καθοριστεί πόσοι ρετσινάδες - δασεργάτες θα εργαστούν. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν σε πολύ σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Θρηνούν δύο νεκρούς, αδικοχαμένους συναδέλφους τους.

Στη σύμβαση των δασεργατών δεν προβλέπεται 13ος και 14ος μισθός και δεν καταχωρούνται δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα. Από τη συζήτηση προκύπτει η ανάγκη καθιέρωσης της 6ωρης εργασίας, λόγω του βαρέος και επικίνδυνου χαρακτήρα του κλάδου. Δεν διατίθενται τα κατάλληλα μέσα προστασίας και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη δουλειά τους.

Το ΚΚΕ, όπως όλα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό τους, στηρίζει τον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματά τους:

-- Να εξασφαλιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του 2ου κύκλου των προσλήψεων, το δικαίωμα για σταθερή δουλειά σε όλους τους ρετσινάδες και δασεργάτες, να μη μείνει κανείς άνεργος και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

-- Να αυξηθούν οι μισθοί, που τους κατατρώνε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, και να καθιερωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, τα ένσημα να είναι δασεργατικά Βαρέα και Ανθυγιεινά, και η εργασία να γίνει 6ωρη.

-- Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους, να δοθούν τα αναγκαία για τη δουλειά τους εργαλεία.

-- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της συλλογικής μεταφοράς των συνεργείων που βρίσκονται σε απόσταση από τον τόπο διαμονής και άμεσα να καταβληθεί αποζημίωση για τα καύσιμα σε όσους χρησιμοποιούν ατομικά μέσα».


Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν συμφέρον από την πρόταση του ΚΚΕ

Να δώσει ο λαός απάντηση, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, κάλεσε από το Αγρίνιο ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Σε εκδήλωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας για τα προβλήματα που βιώνουν οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και την πρόταση του Κόμματος, σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί η διέξοδος για τον λαό, όχι μόνο με ήττα μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, αλλά και της συνολικής τέτοιας πολιτικής, σε γραμμή αμφισβήτησης και ανατροπής.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, τόνισε πως μόλις πριν από λίγο χρονικό διάστημα στη Βουλή σημειώθηκε ένα ακόμη «επεισόδιο», με τις νέες φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης στους εφοπλιστές, μέσω της «εθελοντικής φορολόγησης» που προηγουμένως υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. «Την ίδια ώρα, όλοι στάθηκαν απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα χρέη των ασφαλιστικών εισφορών των ΕΒΕ και για το πάγωμα των εισφορών επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας, υποδεικνύοντας στην πράξη, για ακόμη μία φορά, ποιον υπηρετούν όταν βρεθούν στην κυβέρνηση και οι διάφοροι σωτήρες», επεσήμανε, λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και υπογραμμίζοντας ότι τέτοιο μήνυμα έστειλε η συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, αναφερόμενος και στους επαγγελματοβιοτέχνες που συμμετείχαν, σπάζοντας την απραξία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών τους.


«Είναι αναγκαίο να δοθεί συνέχεια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν περνάνε όλοι τα ίδια προβλήματα», εξηγώντας με παραδείγματα την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και την «μπόχα» που αναδίδεται συνολικά απ' το αστικό σύστημα, με αφορμή τις υποκλοπές, τις υποθέσεις χρηματισμού πολιτικών προσώπων, την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού.

Υπογράμμισε πως «όποιος μένει μόνος του δέχεται πολλαπλάσια χτυπήματα», κάτι που πλήρωσαν και οι μικροί ΕΒΕ, καλώντας τους να απορρίψουν τη λογική ότι επειδή είναι επιχειρηματίες, δεν έχουν λόγο για κοινή δράση με τους εργάτες.

«Η θέση και των μικρών αυτοαπασχολούμενων είναι μαζί με όλους εκείνους που βιώνουν τα ίδια αδιέξοδα, πληρώνουν τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, όπως π.χ. το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δημόσια Υγεία. Είναι στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους ΕΒΕ, με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες απέναντι στο πραγματικό αντίπαλο δέος, σε κοινή δράση και συμμαχία», δήλωσε.

Ως προϋπόθεση έθεσε την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Κόμμα αναγνωρίζει πως ο λαός παράγει και δικαιούται, δεν τα «διπλώνει», αναδεικνύει τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή το κεφάλαιο και τα κέρδη του, τα κόμματα και τις πολιτικές που το υπηρετούν.

«Αυτό το ξέρει ο αντίπαλος. Διεξάγεται επομένως μια μεγάλη μάχη για το κέρδισμα της συνείδησης και για την αφύπνιση, τη χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή τη μάχη σάς καλούμε να συμβάλετε», είπε και πρόσθεσε για την πρόταση διεξόδου του Κόμματος:

«Και οι ΕΒΕ έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ. Σήμερα βρίσκονται κάτω από την μπότα των μονοπωλίων: Εξαρτημένοι από τους μεγάλους, τράπεζες, προμηθευτές, γενικά από το ό,τι θέλει το μονοπώλιο, ταυτόχρονα "εξαρτημένοι" από το λαϊκό εισόδημα. Στον σοσιαλισμό θα απαλλαχθούν από αυτή την εξάρτηση και από τον ανταγωνισμό, θα απαλλαχθούν από τα εξοντωτικά ωράρια, από τα χρέη. Η πρόταση αφορά και αυτούς που λένε σήμερα "έχουμε δουλίτσα". Θυμηθείτε, πάνω από 20% των ΕΒΕ στις κατασκευές έβαλε λουκέτο στην κρίση, τώρα στο εμπόριο, παρά την ανάπτυξη... Με την πρόταση του ΚΚΕ θα απολαύσουν ό,τι σήμερα τους στερεί ο καπιταλισμός».

Επισημαίνοντας, τέλος, την ανάγκη να ισχυροποιηθεί, να μαζικοποιηθεί η πάλη, τόνισε: «Το σήμερα και το αύριο βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, στον δρόμο του ξεσηκωμού».


ΚΟΒ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Νίκο Κώτσιο

Τον σύντροφο Νίκο Κώτσιο, μαχητή του ΔΣΕ, που «έφυγε» από την ζωή την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, αποχαιρετά η ΚΟΒ Περισσού του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει:

«Ο σύντροφος Νίκος γεννήθηκε το 1931 στη Λάιστα Ιωαννίνων. Βγήκε στο βουνό σε ηλικία 14 ετών, ύστερα από παροτρύνσεις της μητέρας του, καθώς τον έψαχναν για να τον συλλάβουν.

Την άνοιξη του 1947, σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στον οποίο υπηρέτησε κατά σειρά πρώτα στη Διοίκηση του Αρχηγείου Ηπείρου και κατόπιν στην 8η Μεραρχία, μετέπειτα στην Υποδειγματική Διμοιρία Νεολαίας (Ανδρέας Κρίκας) και τέλος στο Ανεξάρτητο Τμήμα Φολίνα. Τον Αύγουστο του 1948 εστάλη στην Αλβανία λόγω πνευμονίας.

Πήρε μέρος στις μάχες των Γρεβενών, του Μετσόβου και της Κόνιτσας, ενώ συμμετείχε και σε συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας, ενέδρες και ναρκοθετήσεις.

Το 1949 πέρασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Εκεί σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και παντρεύτηκε την συντρόφισσα Σοφία, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ντίνα και τον Μιχάλη.

Με την οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Μάη του 1967. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση και παρέμεινε μέλος του μέχρι τον θάνατό του. Ηταν μέλος μέχρι πρόσφατα της διοίκησης του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με πλούσια δράση, με έγνοια να ενημερώσει ειδικά τη νεολαία για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ανελλιπώς πρωτοστατούσε στην διάδοση του "Ριζοσπάστη" και των υλικών του Κόμματος μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, "όσο τον βαστάν' τα πόδια του" όπως του άρεσε να λέει.

Οι σύντροφοί του θα τον θυμόμαστε πάντα για το χαμόγελο και την καλοσύνη του, την ανιδιοτέλεια και τη σεμνότητά του, και κυρίως για την υπομονή, την επιμονή και τη σταθερή του παρουσία και δράση σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη του Κόμματος και του κινήματος».

Η ΚΟΒ Περισσού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του, Ντίνα και Μιχάλη, στα εγγόνια και στους οικείους του. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο Κόκκινου Μύλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ