ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Θλίψη για τα θύματα, οργή για το κράτος

Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταθέσεις όσων επιβίωσαν της τραγωδίας

Eurokinissi

Για κρατική ανυπαρξία, πλήρη έλλειψη ενημέρωσης και βοήθειας συνεχίζουν να κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ορ. Τζίντζας περιέγραψε πώς βρήκε τη μητέρα του απανθρακωμένη στο αυτοκίνητο μαζί με έναν γείτονα, ενώ μίλησε για τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κατέθεσε ότι ενημερώθηκε από τη σύζυγο του γείτονά τους στον Νέο Βουτζά και ότι δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους πολίτες για απομάκρυνση. Συμπλήρωσε ότι είχαν καλέσει την Πυροσβεστική και η απάντηση που έλαβαν ήταν «κάντε ό,τι νομίζετε».

Με λυγμούς κατέθεσε ο Θαν. Μωραϊτης, λέγοντας στο δικαστήριο ότι αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την 92χρονη μητέρα του για να σώσει την οικογένειά του. Πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός πως δεν ήξεραν για νεκρούς είναι ψέματα. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για μας, που κοστολογεί την ανθρωπινή ζωή με 10.000 ευρώ. Τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανείς μας δεν άξιζε να το περάσει αυτό».

Ανάλογες καταγγελίες έγιναν από τον Δ. Σιαπέρα, που έχασε στις φλόγες τη μητέρα του. Η Κωνσταντίνα Σιαπέρα κατέθεσε: «Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Οτι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Αδικα "έφυγαν" τόσοι άνθρωποι».

«Αυτό που έβλεπα και νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καιγόντουσαν ήταν οι γονείς μου», είπε ο Στ. Μάσχας, που βρήκε τους δύο γονείς του απανθρακωμένους. Ο ίδιος και η Μαρίκα Μάσχα έκαναν λόγο για πλήρη απουσία της Πυροσβεστικής στην περιοχή, όπου «δεν χτύπησε ούτε καμπάνα».

«Τα ξημερώματα, έφτασα στο κτήμα Φράγκου, είδα το σπίτι του αδελφού μου ολοσχερώς καμένο. Διέκρινα το όχημά του στο κτήμα. Εκεί βρήκα και τον σκύλο του. Ηταν άκαυτη η γούνα του και είχε μουμιοποιηθεί. Αυτό μου είπε και ο μάρτυρας που έβαλε τον αδελφό μου στον σάκο», κατέθεσε ο Κ. Τουρναβίτης, αδελφός του Δ. Τουρναβίτη που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τη σύζυγό του, ηθοποιό Χρ. Σπηλιώτη. «Ηταν η μέρα που η πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέττα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι», είπε η κόρη του θύματος, Αλίκη.

Για την απώλεια του συζύγου της μίλησε η μάρτυρας Δ. Ζαφειρίου. Η γυναίκα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε για να του σώσει τη ζωή, όταν οι φλόγες τους έπιασαν εξαπίνης ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητο στην προσπάθεια να φύγουν από την περιοχή. «Ούτε ασθενοφόρο ήρθε ούτε πέρασε αεροπλάνο ούτε μας ειδοποίησαν ότι έπιασε φωτιά. Μας άφησαν να καούμε. Δεν υπήρχε τίποτα», είπε.

«Επαιρνα τον σύζυγό μου τηλέφωνο και δεν απαντούσε. Βγήκε από το αυτοκίνητό του για να σωθεί. Μέχρι να φτάσει σε ένα σπίτι, κάηκε», είπε στην κατάθεσή της η μάρτυρας Αγγελική Τζούλια - Δημητροπούλου.

Τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε η ζωή του πατέρα της, όταν ξέχασε κλειδιά του εξοχικού τους στη Νέα Μάκρη, περιέγραψε στο δικαστήριο η Ευαγ. Πλυμάκη. «Ο πατέρας μου βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι, με το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία σχέση. Αν είχαν γυρίσει τον κόσμο πίσω, δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί. Ο πατέρας μου βρέθηκε εκεί διότι άκουσε την Ελληνική Αστυνομία. Τους έστειλαν εκεί και τους έκαψαν», κατέθεσε.

Ο Αριστ. Γραικιώτης, η σύντροφος του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένη στο κτήμα της οικογένειας Φράγκου, όπου κάηκαν 26 άνθρωποι, περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε να την βρει, τελικά έπεσε στη θάλασσα, όπου ένα καΐκι τον περισυνέλεξε. Αυτό το καΐκι περισυνέλεξε και τη σορό της 13χρονης Εβίτας Φύτρου που είχε πέσει από τα βράχια για να σωθεί.

Ο μάρτυρας πήρε την απόφαση να πάει προς τη Ραφήνα για να ψάξει τη σύντροφό του με την μηχανή. «Εκανα ελιγμούς. Φτάνοντας στη λεωφ. Δημοκρατίας, μου προξένησε τρομερή εντύπωση ότι δεν υπήρχε έστω ένας αστυνομικός. Ενας να υπήρχε - 200 μέτρα παρακάτω ήταν το τμήμα - να μην αφήνει τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στο Μάτι, αυτά δεν θα μπλόκαραν και δεν θα καιγόταν ο κόσμος».

Τέλος, πρόσθεσε: «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια. Από κανέναν κρατικό φορέα. Κανείς δεν ειδοποίησε, κανείς δεν βοήθησε. Αυτοβούλως ο καθένας προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε».

Η Αγγ. Κωνσταντάκη, που έμεινε 17 μέρες στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», κατέθεσε ότι ενώ προσπαθούσε να σώσει την μητέρα της η ίδια τυλίχτηκε στις φλόγες. Τότε ο άνδρας της βλέποντας ότι δεν μπόρεσε να σώσει την πεθερά του έσπευσε να βοηθήσει εκείνη. «Με καταδίκασαν να έχω τύψεις ότι εγκατέλειψα τη μητέρα μου και να το έχω βάρος σε όλη μου τη ζωή. Χάσαμε φίλους, γείτονες και δυστυχώς δεν έχω ακούσει από κανένα συγγνώμη. Ολα τα έκαναν πολύ καλά. Αν δεν ήταν καλά καμωμένα τι θα γινόταν;! Τώρα έχουμε 104 νεκρούς και 54 σοβαρά τραυματίες», ανέφερε.

Οι αδελφές Παν. και Αθ. Νικολάου, που έχασαν τη μητέρα τους, κατέθεσαν ότι μόνες τους συμπέραναν ότι είχε απανθρακωθεί στο οικόπεδο Φράγκου. «Η αδελφή μου μπήκε μέσα στο οικόπεδο Φράγκου και βρήκε διάφορα αντικείμενα ανθρώπων. Μας τηλεφώνησαν στις 30 Ιουλίου ότι ταυτοποιήθηκε. Καταλάβαμε ότι η μητέρα μου βρισκόταν στο οικόπεδο από προσωπικά της αντικείμενα που βρέθηκαν».

Ο μάρτυρας Αντ. Κάκαρης κατέθεσε στο δικαστήριο για τα όσα έμαθε για τον θάνατο του αδελφού του. «Ψάχναμε 5 ημέρες μέχρι που έγινε ταυτοποίηση. Μάθαμε ότι κατευθύνθηκε προς θάλασσα με αποτέλεσμα να πέσει στο μποτιλιάρισμα. Εγκλωβίστηκε, περπάτησε προς θάλασσα και δεν κατάφερε να γλιτώσει»...


Συνεχίζεται η δίκη για την 20χρονη - θύμα βιασμού και μαστροπείας

Συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, κεκλεισμένων των θυρών, η κατάθεση της 20χρονης σήμερα η οποία έπεσε θύμα βιασμού, μαστροπείας και ομηρίας από τον βασικό κατηγορούμενο, 40χρονο αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο στην Ηλιούπολη.

Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα, με το θύμα να κλαίει μέσα στην αίθουσα πολλές φορές. Σημειωτέον, οι δικηγόροι της κοπέλας από την πρώτη δικάσιμο πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους κατάθεσης, χωρίς το αίτημα να γίνει αποδεκτό. Και μόνο η θέα των κατηγορούμενων, όμως, προκάλεσε σοκ στην κοπέλα, η οποία ξέσπασε σε λυγμούς.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον αστυνομικό μαστροπό κατηγορούμενοι είναι: Ο πατέρας της 20χρονης, ο οποίος κατηγορείται ότι την βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, ο πρώην σύντροφός της, που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, ένας φίλος και συνεργάτης του αστυνομικού, που κατηγορείται για συνέργεια (άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων κατ' επάγγελμα), και ακόμα ένας φίλος που εκτός από συνεργός κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός Δ. Μπουγιούκος παραπέμπεται και για την υπόθεση άλλης μιας γυναίκας, 25 ετών σήμερα, η οποία κατήγγειλε ότι από το 2017 βίωνε ακριβώς ό,τι και η 20χρονη. Η συνήγορος των κοριτσιών σε δηλώσεις της σε ΜΜΕ μίλησε για απειλές αλλά και προσπάθειες εξαπάτησης των δύο νεαρών γυναικών.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα στις 7/7/2021, όταν η τότε 19χρονη εμφανίστηκε ταραγμένη και εμφανώς κακοποιημένη σε καφετέρια της Ηλιούπολης. Τότε η σερβιτόρα του μαγαζιού, αντί να «κοιτάξει τη δουλειά της», προσφέρθηκε να την βοηθήσει. Κατέθεσε μάλιστα ότι όσο βρισκόταν μαζί της «είχε βγει ο κατηγορούμενος και την έψαχνε. Είδα να εξέχει κάτι στη μέση του και κατάλαβα ότι είναι όπλο γιατί είναι αστυνομικός».

Ο Δ. Σειρηνάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης εταιρείας ταινιών πορνό, κατέθεσε επίσης, αφού το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει ότι εξαναγκάστηκε με τη βία από τον 40χρονο αστυνομικό να συμμετάσχει σε ταινίες τέτοιου είδους στην εταιρεία του. Ο παραγωγός αρνήθηκε επανειλημμένα ότι γνώριζε το οτιδήποτε περί εξαναγκασμού, ενώ προκλητικά δήλωσε πως «σε αυτήν τη δουλειά δεν έρχεται ποτέ κανείς μόνο για τα χρήματα. Πρέπει και να του αρέσει». Κατέθεσε, τέλος, και ο αδερφός του θύματος.


ΠΑΤΡΑ
Πέθανε καρκινοπαθής που του είχαν κόψει το ρεύμα!

Δημοτική αρχή Πάτρας: Φτάνει πια με την πολιτική που θυσιάζει ζωές στον βωμό της κερδοφορίας

«Φτάνει πια με την πολιτική και το σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων!», τονίζει με δελτίο Τύπου της η δημοτική αρχή Πάτρας, καταγγέλλοντας ότι «ένας ανήμπορος καρκινοπαθής συμπολίτης μας "έφυγε" από τη ζωή με τρόπο τραγικό, αφού η ΔΕΗ του είχε κόψει το ρεύμα λόγω αδυναμίας του να πληρώσει και δεν το επανασυνέδεε, επικαλούμενη ρευματοκλοπή (!), παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τα αιτήματα της Αντιδημαρχίας Υγείας & Πρόνοιας του δήμου Πατρέων».

Ο εκλιπών ήταν ωφελούμενος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και με παρέμβαση του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου είχε φιλοξενηθεί στη δομή αστέγων του ΚΟΔΗΠ, σημειώνει η δημοτική αρχή και εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατό του, καταγγέλλοντας «την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, που κόβει το ρεύμα ακόμα και σε καρκινοπαθείς προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρήσεις της Ενέργειας να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Φτάνει πια με την πολιτική και το σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων! Ελπίδα μας, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, η πάλη του λαού μας και η λαϊκή αλληλεγγύη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ