ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Προϋπολογισμός φορομπηξίας, υποχρηματοδότησης κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυσης του κεφαλαίου

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ανέδειξε ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθήνας

(Φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

(Φωτ. αρχείου)
Με προκλητικούς πανηγυρισμούς για έναν «ιστορικό προϋπολογισμό», του οποίου τα έσοδα για πρώτη φορά ξεπερνούν το 1 δισ., αυξημένα κατά 104 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, ο δήμαρχος Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης, εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό του δήμου, κρύβοντας ότι τα έσοδα για τα οποία πανηγυρίζει είναι προϊόν γενικευμένης φορομπηξίας στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, υποχρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανέδειξε με την παρέμβασή του ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθήνας, σχολιάζοντας αρχικά δηκτικά ότι «ακούγοντας τον δήμαρχο στην εισηγητική του τοποθέτηση και τα μεγάλα λόγια που είπε, πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα και της πόλης και της ζωής της πλειοψηφίας του λαού που ζει σε αυτή».

Εξήγησε στη συνέχεια: «Γιατί έχουμε για μια ακόμα χρονιά να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που τα γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά του είναι: Κάθε είδους βαριά δημοτική φορολογία, προβλέπετε να εισπράξετε 199 εκατομμύρια από κάθε είδους βαριά φορολόγηση των Αθηναίων, και ταυτόχρονα απροκάλυπτη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της βιομηχανίας του Τουρισμού που λυμαίνεται την πόλη.

Ενας προϋπολογισμός που βάζει τη σφραγίδα του στη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και την πλήρη υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών που αφορούν την πιεστική καθημερινότητα των κατοίκων, με άμεσες πλέον ιδιωτικοποιήσεις, με αναθέσεις σε εταιρείες και εργολάβους του πράσινου, του ηλεκτροφωτισμού, της οδοποιίας, των τεχνικών έργων και με εκτεταμένο λίζινγκ για τον στόλο των οχημάτων.

Προϋπολογισμός υποχρηματοδότησης με μειώσεις ή διατήρηση κονδυλίων, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δυσθεώρητες αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών. Εσείς προβλέπετε τα ίδια ή και λιγότερα στους κοινωνικούς οργανισμούς, στον ΚΥΑΔΑ, τον ΟΠΑΝΔΑ, στο Βρεφοκομείο, στις σχολικές επιτροπές. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Στους δύο Οργανισμούς θα πάρουν λιγότερα απ' ό,τι πήραν το 2022, οι άλλοι δύο θα πάρουν ακριβώς τα ίδια.

«Μηδενικά» για ελεύθερους χώρους

Αλλο γενικό χαρακτηριστικό αυτού του προϋπολογισμού, τα δεκάδες μηδενικά πόρων στους κωδικούς που αφορούν απαλλοτριώσεις εδαφικών εκτάσεων, αγορές κτιρίων, τεχνικά έργα και μηδενικές προβλέψεις για αξιοποίηση ήδη απαλλοτριωμένων εκτάσεων, περίπου 100 στρεμμάτων, όπως έχουμε υποδείξει και πιέσει στο να αξιοποιηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κι αυτά σε μια πόλη που ασφυκτιά κυριολεκτικά από ελεύθερους χώρους, τους οποίους αφήνετε στην εγκατάλειψη και στην καταπάτηση».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, «δεκάδες εκατομμύρια κατευθύνονται στο γήπεδο μιας ΑΕ και στην εμπορική αξιοποίηση των κτισμάτων Βωβού που ανήκουν στις τράπεζες. Αυτά τα δύο είναι η καρδιά της περίφημης διπλής ανάπλασης, που ψηφίσατε μαζί και με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, γύρω στα 160 εκατομμύρια μετρήσαμε για επιχορηγήσεις επενδύσεων, δάνεια, απαλλοτριώσεις που αφορούν αυτό, ένα γήπεδο και τα mall που θα φτιάξουν οι τράπεζες δίπλα του.

Καταψηφίζουμε λοιπόν έναν ακόμα ταξικό προϋπολογισμό, ταυτισμένο με την κυβερνητική πολιτική. Και εδώ, για να μη σας αδικούμε, το ίδιο συνέβαινε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή και με προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί αυτό που σας ενώνει είναι η εκτίναξη των ιδίων εσόδων, η ανταποδοτικότητα, οι συμπράξεις με τους ιδιώτες, οι στρατιές των συμβασιούχων σαν αυτές που έρχονται και ζητάνε τη στήριξη για μόνιμη δουλειά, τα έργα για την τουριστική βιτρίνα της πόλης, η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και οι δουλειές με τις αμαρτωλές ΜΚΟ.

Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό μιας γκρίζας πόλης. Οσο κι αν αποψιλώνετε το Βελούχι απ' τα έλατά του για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα, δεν αλλάζει η γκρίζα εικόνα και όχι μόνο στις γειτονιές, τις συνοικίες, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Στα θέματα που έχουμε μετά, στην ημερήσια διάταξη είναι να μεταφέρουμε, να εκθέσουμε και πολύ σωστά το άγαλμα του Δάντη σε δημόσιο χώρο. Εμείς λέμε όχι στο Κολωνάκι, στην πλατεία Κλαυθμώνος να το βάλουμε για να συμβολίζει την κόλαση, την κόλαση στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία είναι άβατο, στα στενά δίπλα απ' την Τριλογία, την κατάσταση γύρω απ' το Εθνικό Θέατρο, την κατάσταση γύρω απ' την Ομόνοια, τη χαβούζα Αιόλου και Σταδίου, που παραμένει τόσα χρόνια χαβούζα, στον παλιό "Κατράντζο". Αυτή είναι η εικόνα του κέντρου, της μόστρας της πόλης γιατί κυριολεκτικά έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα τετραετία χαμένη στον αγώνα κατά της τοξικοεξάρτησης, παρά τα μεγάλα λόγια που από κοινού λέτε για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, παρά τα εγκαίνια στην Καποδιστρίου και παρά τα 800 χιλιάρικα ευρώ για να πάρετε πουλμανάκια για να γίνεται η λεγόμενη εποπτευόμενη χρήση.

«Μηδενικά» και από εισπράξεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Επειδή είπατε για προϋπολογισμό του 1 δισεκατομμυρίου, είναι εικονικός! Προσθέτετε και αφαιρείτε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από παρελθόντα οικονομικά έτη, ουσιαστικά μιλάμε για ένα εικονικό 1 δισ., αλλά μέσα σε μια θάλασσα αριθμών ας συγκρατήσουμε: Κρατική χρηματοδότηση το 34% των εσόδων, δημοτική φορολογία που θα πληρώσουν οι Αθηναίοι το 66% των εσόδων. Επειδή είπατε για τους μεγάλους. Τι θα πάρετε απ' τους ξενοδόχους; Ενα εκατομμύριο! Δηλαδή το 1/6 αυτών που θα εισπράξουν, δηλαδή μπαταχτσήδες οι φίλοι σας οι ξενοδόχοι, τα παίρνουν κανονικά και σφυράνε αδιάφορα και μάλιστα και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τι έχουν κρατήσει; Οι ξενοδόχοι πληρώνουν οικιακό συντελεστή για τα ξενοδοχεία τους, όχι επαγγελματικό! Το "Κάραβελ", το "Χίλτον" όταν ανοίξει, το "Μ. Βρετάνια", πληρώνουν όσα πληρώνει το τετραγωνικό η κατοικία. Αυτοί είστε σε σχέση με το ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Ας πάμε στο bnb που έχει διαλύσει την Αθήνα. Μηδέν πρόβλεψη εσόδων και αρνείστε αυτά που προτείνουμε που είναι και ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σε σχέση με τη φορολόγηση σαν επαγγελματική στέγη.

Ας πάμε στις μεγάλες κουβέντες που είπατε για κράτος τζαμπατζή απέναντι στον δήμο. Τι προβλέπετε να εισπράξετε απ' τους τζαμπατζήδες; Μηδέν. Τι θα πάρετε από περίπου 350 εταιρείες μεταφορών, αποθήκευσης, logistics μέσα στον ιστό της Αθήνας; Μηδέν, γιατί λέτε δεν έχετε πάρει άδεια.

Και για να συζητάμε με νούμερα. Εκτός απ' τα 160 εκατομμύρια μέσω λογαριασμού ρεύματος που θα εισπράξετε απ' τον κοσμάκη, έχετε προβλέψει άλλα 10 εκατομμύρια για ελεγχόμενη στάθμευση και πρόστιμα από ελεγχόμενη στάθμευση! Και για να κατανοηθεί το μέγεθος της φορομπηξίας στην Αθήνα, ένας Αθηναίος πληρώνει στον δήμο για σπίτι 100 τ.μ., 50 ευρώ περισσότερα απ' όσα ο Πατρινός. Ενας έμπορος, επαγγελματίας για κατάστημα 70 τ.μ. πληρώνει στην Αθήνα 200 ευρώ περισσότερα απ' όσα πληρώνει ένας Πατρινός. Ο Αθηναίος πληρώνει 50 λεπτά για μισή ώρα στάθμευση έως 6 ευρώ τις 3 ώρες, ο Πατρινός 30 λεπτά συμβολικά για όσες ώρες παρκάρει.

Αυτά είναι τα λεγόμενα μέτρα που πήρατε και τα μέτρα που αρνηθήκατε στις προτάσεις μας σε σχέση με τους συντελεστές.

Ας δούμε ορισμένα ζητήματα για το προσωπικό για το οποίο δεν αναφέρεστε. Ο ΚΥΑΔΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του, πολύτιμες, με 162 έκτακτους εργαζόμενους στους 197. Τα επόμενα χρόνια έτσι που το πάτε ουσιαστικά θα μπει λουκέτο στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, στην τεχνική συντήρηση, στο μηχανολογικό, στην οδοποιία. Είναι λογικό λοιπόν όπως μας καταγγέλλει κάτοικος στη Θεοφιλά να έχει από τις 21/11 κάνει αίτημα για κατεστραμμένο πεζοδρόμιο και για λάμπες και να έχει περάσει ένας μήνας κι ακόμα να περιμένει!

Θα τελειώσουμε με το μεγάλο θέμα των ελεύθερων χώρων, γιατί όταν ήρθε ο πρωθυπουργός στον Ελαιώνα δεν μίλησε για το τζάμπα γήπεδο στην ΠΑΕ ούτε για τα εμπορικά κέντρα του Βωβού που απελευθερώνονται, μίλησε για πράσινο. Για να δούμε τι κάνετε με το πράσινο. Διαφημίζετε κάποια πάρκα τσέπης που απ' τα πράγματα μιλάμε για ελάχιστα τετραγωνικά. Για άλλη μια χρονιά 56 κωδικοί που αφορούν οικόπεδα, ελεύθερους χώρους, δεν απαλλοτριώνονται. Μηδενικοί ή με συμβολικό ποσό. 14 πλατείες μηδενικές για αναπλάσεις. Ενώ περίπου 100 στρέμματα απαλλοτριωμένων εκτάσεων αφήνονται για πέντε στη σειρά χρόνια από την πληρωμή τους στην εγκατάλειψη! Πάρκο Ποδονίφτη, πάρκο Λόφου Γκράβας, Λαχανόκηποι κ.λπ., ειδικά για τους Λαχανόκηπους που καταγγείλαμε καταπάτηση και που την πιστοποίησε η δημοτική αστυνομία που πήγε τις επόμενες μέρες, τι θα κάνετε; Τι συμβαίνει; Ποιος καταπατάει 9 στρέμματα δημοτικής περιουσίας; Με ποιανού τις πλάτες το κάνει αυτό; Θα φέρετε καμία απάντηση; Θα κάνετε καμία αυτοκριτική;

Η καταψήφιση είναι δεδομένη, το θέμα είναι η διεκδίκηση πόρων, έργων, απαλλοτριώσεων, η εναντίωση στη φορομπηξία, η στήριξη των εργαζομένων, ομήρων συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά, η καταδίκη συνολικά της πολιτικής σας».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεσμεύσεις για ενισχύσεις και στα μονοπώλια των νέων τεχνολογιών

Ενώ «συνυπογράφει» τη στρατηγική της κυβέρνησης

Στην ανάγκη ανακατεύθυνσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε από το βήμα του Digital Economy Forum 2022 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας το μάτι στα επιχειρήσεις του κλάδου για στήριξή τους αν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για τη στήριξη ξένων επενδύσεων, όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί, π.χ. τα data centers της «Microsoft» και της «Amazon», λέγοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον οι ανακοινώσεις να υλοποιηθούν», με «καύσιμο» και τα νέα προνόμια, σαν αυτά που έταξε, όπως «παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων σε επιχειρήσεις για προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού», καθώς και για την επανακατάρτιση του δυναμικού τους, αλλά και «επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στα δίκτυα ίντερνετ νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων» και με «την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο».

Αναγνώρισε άλλωστε στη ΝΔ τα βήματα στην κατεύθυνση της «ψηφιακής μετάβασης», που όπως παραδέχτηκε συνεχίζουν την πολιτική την οποία εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις, μεταξύ τους και η δική του. «Αυτό είναι θετικό και πρέπει να συνεχιστεί. Για μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία πρέπει σε κρίσιμους τομείς, όπου υπάρχει έργο, αυτό το έργο να συνεχίζεται. Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές επιλογές ώστε η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας να μη χαθεί: Η ευκαιρία για την ψηφιακή μετάβαση και η ευκαιρία που έρχεται από τους πόρους που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε, δείχνοντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα ξεκοκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

«Είναι σημαντικοί οι ψηφιακοί πόροι, που αφορούν τον ψηφιακό κλάδο και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027 για τον ψηφιακό κλάδο», σημείωσε, «κλείνοντας το μάτι» για μια άλλη μοιρασιά ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς όπως είπε «ζητάμε την ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ».

Από το μενού δεν έλειψε και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει: «Σχεδιάζουμε, λοιπόν, τη θωράκιση των κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, ώστε να διασφαλίσουμε κυβερνοασφάλεια στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, για την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, υπηρεσιών και δεδομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ