ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Δημήτρη Πριόβολο

Η Κεντρική Επιτροπή αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Δημήτρη Πριόβολο, που «έφυγε» από τη ζωή. Σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ο Δημήτρης Πριόβολος γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Χρύσω Ευρυτανίας. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις. Ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ στη Χρύσω και όλα τα αδέλφια του πρωτοστάτησαν στην Αντίσταση και στον αγώνα του ΔΣΕ. Μόνο ο αδερφός του Γιάννης δεν πολέμησε στον ΔΣΕ, γιατί είχε ήδη πιαστεί και φυλακιστεί στη Μακρόνησο.

Μέχρι και σήμερα, μέσω του Αρχείου του Κόμματος, αλλά και μέσω του "Ριζοσπάστη", έκανε προσπάθειες να βρει πληροφορίες για την αδερφή του Σαββούλα, που γνώριζε μεν πως σκοτώθηκε σε ενέδρα στη Βίνιανη το 1948, αλλά δεν την είχε γνωρίσει ο ίδιος ποτέ και δεν βρέθηκε ποτέ η σορός της.

Από το 1947 γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ. Τελειώνει το Δημοτικό στη Χρύσω και φεύγει με τον αδερφό του γιατί τους καταδίωκαν. Ξεκινάει το Γυμνάσιο στο Καρπενήσι, όμως αμέσως αναγκάζονται και πάλι να φύγουν γιατί τους ειδοποίησαν ότι έψαχναν να τους συλλάβουν.

Στις 25 Ιούνη του 1948 κατατάσσεται στον ΔΣΕ, στον λόχο Ασφάλειας και ύστερα στην Κεντρική Επιμελητεία της 2ης Μεραρχίας σαν τηλεφωνητής. Φτάνει στον Γράμμο ως σύνδεσμος στα έμπεδα και παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις του Γράμμου το 1949, μέσα από τις γραμμές της 12ης Ταξιαρχίας.

Πέρασε από την Αλβανία με τα τμήματα του ΔΣΕ και από εκεί στην Τασκένδη, όπου δούλεψε ως ηλεκτρολόγος. Το 1950 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Λόγω της επιμέλειάς του και της καλής γνώσης της ρώσικης γλώσσας, επιλέγεται και στέλνεται στη Μόσχα ως μεταφραστής αρχικά και στη συνέχεια ως καθηγητής του ελληνικού τμήματος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών της ΕΣΣΔ. Εκεί παρέμεινε μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα, αρχές της δεκαετίας του '90.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, όπου γνώρισε τη γυναίκα του, με την οποία απέκτησαν μία κόρη.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟΒ Περισσού. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε ποτέ από καμία μάχη και πρωτοστάτησε όπου κι αν τον χρειάστηκε το Κόμμα με τη συνέπεια, τη σεμνότητα και την αγωνιστικότητά του, στην πάλη για τον σοσιαλισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην κόρη του Μαρίνα και στα εγγόνια του».

ΚΟΒ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εφυγε» ο σύντροφος Ηλίας Κυργιάκης

Οι ΚΟΒ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ εκφράζουν τη μεγάλη τους θλίψη για την απώλεια του συντρόφου και συναγωνιστή Ηλία Κυργιάκη, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα και αιφνίδια από τη ζωή το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Οπως σημειώνουν, «ο Ηλίας γεννήθηκε το 1962 στον Σταυρό Καρδίτσας. Μεγάλωσε σε οικογένεια κομμουνιστών, με ρίζες στο αντάρτικο της Θεσσαλίας, και γαλουχήθηκε από μικρός στα ιδανικά του αγώνα και των θυσιών για μια καλύτερη ζωή.

Τελείωσε το σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που τόσο αγαπούσε, και στη συνέχεια σπούδασε στην Αθήνα φυσικός. Εκτοτε αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκπαίδευση. Βρισκόταν πάντα κοντά στους συναδέλφους του αλλά και στους μαθητές του, γι' αυτό και τον αγάπησαν, ως ξεχωριστό δάσκαλο.

Σε όλη του τη ζωή στάθηκε αποφασιστικά στο πλάι του Κόμματος, σε μικρούς και μεγάλους αγώνες. Το ίδιο και σε κρίσιμες περιόδους, οπότε αταλάντευτα υπερασπίστηκε τις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος.

Μαζί με την αγαπημένη του Βίκυ ανέθρεψαν μια υπέροχη οικογένεια, στην οποία φρόντισε με το παράδειγμά του, με τα λόγια και τις πράξεις του, να μεταλαμπαδεύσει το χαμόγελο, το νοιάξιμο και τις αξίες του συλλογικού αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Οι ΚΟΒ Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Βίκυ, στα παιδιά του, συντρόφους Ειρήνη και Επαμεινώνδα, και σε όλους τους οικείους τους».

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στις 12 μ. στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην πρόεδρο του Συλλόγου, Ειρήνη Κυργιάκη, για τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της.

Συναντήσεις του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών

Κλιμάκια του ΚΚΕ συνεχίζουν τις επισκέψεις σε στρατόπεδα και τις συναντήσεις με Ενώσεις Στρατιωτικών, για ανταλλαγές ευχών με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των μονάδων και με τους φαντάρους, αλλά και για συζητήσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους.

Χτες, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την οποία αποτελούσαν οι Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ, και ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Πιερίας (ΕΣΠΕΕΠ) Βασίλη Μαυρίδη (πρόεδρο), Παρασκευά Μαυρομάτη (αντιπρόεδρο) και Γιώργο Παρούση (ταμία).

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν για ζητήματα που απασχολούν τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, καθώς και τις οικογένειές τους.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα της Ενωσης, τονίζοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έχει αναδείξει με εκατοντάδες Ερωτήσεις μέσα στη Βουλή τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης ότι θα συνεχίσει σταθερά να τα αναδεικνύει και να στέκεται δίπλα σε κάθε δίκαιο αίτημα των στελεχών.

Ενημέρωσε επίσης για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πολλές και σοβαρές συνέπειες στη ζωή του λαού.

Οι συναντήσεις με Ενώσεις Στρατιωτικών και οι επισκέψεις σε στρατόπεδα συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, με το εξής πρόγραμμα:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στο Στρατιωτικό Φυλάκιο Διλόφου στο Τριεθνές, στο Στρατόπεδο «Γουμενάκη» στα Ρίζια Εβρου και στο Στρατόπεδο «Αβραμίδη» στην Καβύλη Εβρου, κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Ν. Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχη ε.α., Θ. Βαρδαλή, Γ. Πυργελή, μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), και Κ. Ζαλουφλή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εβρου και δημοτικό σύμβουλο Ορεστιάδας.

-- Στο 558 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού (ΜΚ ΤΠ) στο Πρωτοκκλήσι Εβρου, στο Στρατόπεδο «Μηλιδώνη» στο Σουφλί και στο Στρατόπεδο «Δελαγραμμάτικα» στον Προβατώνα Εβρου, κλιμάκιο από τους Γ. Πυργελή και Σ. Μιχαηλίδη, μέλη του ΓΠ ΑΜΘ, Δ. Γιαννούδη, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ, και Τ. Φωτιάδη, αντιπλοίαρχο ε.α. ΠΝ.

-- Συνάντηση του Ν. Παπαναστάση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου (ΕΣΠΕΕΕ).

Αύριο Τετάρτη:

-- Στο Στρατόπεδο «Αναγνώστου» στον Πέπλο Εβρου και στο Στρατόπεδο «Βογιατζή» στον Καβησό Εβρου, κλιμάκιο από τους Ζ. Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Γ. Πυργελή, Αρ. Κυλίμο, μέλος της ΤΕ Εβρου, και Τ. Φωτιάδη.

-- Συναντήσεις του Ν. Παπαναστάση με τις Ενώσεις Στρατιωτικών ΠΕ Καβάλας και Δράμας.

-- Στο Στρατόπεδο «Ιωάννου» στην Αλεξανδρούπολη και στο Στρατόπεδο «Υπίατρου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη», στο Πετροχώρι Ξάνθης, κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Ν. Παπαναστάση, Θ. Βαρδαλή, Σ. Μιχαηλίδη και Β. Ευαγγελόπουλο, μέλος του ΓΠ ΑΜΘ και Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης.

Επίσης, στην πόλη της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ν. Παπαναστάση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ).

Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Τηλεφωνική παρέμβαση στον Θ. Πλεύρη

Ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, προέβη σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, για την περίπτωση παιδιού στρατιωτικού που υποβλήθηκε σε κρίσιμη και σπάνια εγχείρηση από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο Λονδίνο, με την έγκριση του ΕΟΠΥΥ.

Το κόστος της εγχείρησης ανήλθε περίπου σε 754.000 λίρες Αγγλίας. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε - εκ των υστέρων - στους γονείς του παιδιού ότι θα καλύψει τελικά το 90%, ζητώντας τους να καλύψουν το υπόλοιπο 10%. Τους ζήτησε να πληρώσουν οι ίδιοι το εξωφρενικό ποσό των 82.200 ευρώ περίπου, για την εγχείρηση του παιδιού τους, τη στιγμή που δίνουν ακόμη μάχη για την ανάρρωσή του και αυτό μόνο θα έπρεπε να είναι το μέλημά τους.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε στον Ν. Παπαναστάση ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κούβας, η διεθνιστική του διάσταση και η αντιμετώπιση της Covid-19», αύριο, Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αραμίς Φουέντε Ερντάντες, πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, και Γεώργιος Μητσιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών»

Οι Κομματικές Οργανώσεις Μετάλλου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σήμερα στις 6.30 μ.μ., στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ