ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς ΜΕΘ εδώ και περίπου δύο μήνες το Νοσοκομείο Αγρινίου

Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα αναδείχτηκαν σε περιοδεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου
Από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, με πρώτο το γεγονός ότι η ΜΕΘ παραμένει κλειστή για περίπου δύο μήνες, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποίησε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Παπαναστάση.

Στην περιοδεία συμμετείχαν τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Πάνος Σταθελάκης και Θανάσης Χαστάς. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή, Μιχαήλ Σερασκέρη, και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας.

Συνέχεια των παρεμβάσεων

Πρόκειται για συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η ΤΕ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα, που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως οξύνονται.

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις, κύρια στο ιατρικό δυναμικό, με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες, εφόσον έχουν απομείνει σε αυτή δύο μόνο εντατικολόγοι, παραμένοντας, ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με 220.000 κατοίκους, ακάλυπτος.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε και στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του προσωπικού, τμήματα πρώτης γραμμής, όπως Παθολογική κλινική, Χειρουργεία και Εργαστήρια - Αιμοδοσία, είναι σοβαρά υποστελεχωμένα, ενώ άλλα, όπως ΩΡΛ, Ουρολογική, Τεχνητός Νεφρός, Νευρολογική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, έχουν σημαντικές ελλείψεις.

Με βάση και τα παραπάνω, τονίστηκε η σημαντική συμβολή του επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων «για να μένει το νοσοκομείο όρθιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, κάτι που όμως υλοποιείται με εξαντλητικά ωράρια. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησής τους, όπως και των εργαζομένων στην καθαριότητα, πραγματοποίησης μόνιμων προσλήψεων σε όλους τους τομείς, αλλά και επιστροφής των εργαζομένων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαναστάσης καυτηρίασε το ότι και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες παραμένει η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ειδικά για το «νέο ΕΣΥ», με βάση και τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν θα βρουν λύση, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά θα ενταθούν, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα όπου θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα από την άδεια τσέπη τους για να θεραπευτούν.

Δήλωσε επιπλέον ότι το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει, και αυτό θα ξανακάνει, τα προβλήματα γενικά στην Υγεία και ειδικά στον νομό και στο νοσοκομείο, με Ερωτήσεις στη Βουλή κ.ά., πιέζοντας για λύσεις, μπαίνοντας ταυτόχρονα μπροστά στον αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του νομού, με τους φορείς τους, να δώσουν τη λύση.

Με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας. Η δωρεά αίματος και οργάνων φθίνει σε σοβαρά επίπεδα αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο για όσους τα έχουν ανάγκη, αναφέρθηκε από τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων. Ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το ΚΚΕ θα είναι αρωγός σε ό,τι απαιτούν, όπως έκανε και στο παρελθόν, σε ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες.

Χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη η νοτιοανατολική Πυλία

«Η άθλια κατάσταση της δημόσιας ιατρικής περίθαλψης στη νοτιοανατολική Πυλία δεν είναι "φυσικό φαινόμενο" ούτε "παθογένεια του συστήματος Υγείας" γενικά, ούτε ο θάνατος ενός ακόμα ανθρώπου, λόγω απουσίας ιατρού, αποτέλεσμα μιας "κακιάς συγκυρίας". Είναι οι τραγικές συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού ως κόστος», αναφέρει η ΚΟΒ Πυλίας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό θανάτου 45χρονου που σημειώθηκε στην Κορώνη, σε ώρα που δεν λειτουργούσε το τοπικό ιατρείο, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και ασθενοφόρου!

Πρόκειται για συμβάν που έρχεται να προστεθεί σε άλλα που έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως πρόσφατα τραυματισμού άνδρα σε τροχαίο, που μεταφέρθηκε στην Πύλο και από εκεί στο ΓΝ Καλαμάτας, για να καταλήξει σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Κορώνη όπου δεν υπάρχει στελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο. Στις περισσότερες περιοχές της νοτιοανατολικής Πυλίας δεν υφίστανται στελεχωμένα αγροτικά ιατρεία, αυτά δεν λειτουργούν μετά το μεσημέρι, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ούτε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και μία ώρα μέχρι αυτό να έρθει απ' την Καλαμάτα. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του μεγάλου αλλά και σε κακή κατάσταση οδικού δικτύου, με τους κινδύνους για τον λαό να είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε περίπτωση ατυχημάτων κ.λπ.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και που σήμερα ζητάνε ξανά την ψήφο του λαού «έχουν βάλει πλάτη στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας γιατί συμφωνούν στο βασικό, ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα». Καλεί δε τον λαό να διεκδικήσει: Πλήρως στελεχωμένα, με όλο το απαιτούμενο προσωπικό και απαραίτητη υποδομή, Κέντρα Υγείας στην περιοχή νότιας Πυλίας (Κορώνη, Λογγά κ.λπ.), όπως και της Πύλου ώστε να παρέχουν όλη την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται, προμήθεια ασθενοφόρων και πρόσληψη οδηγών για τις ανάγκες όλου του δήμου Πύλου - Νέστορος, όπως και στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων του.

Δομές για όλα τα παιδιά ΑμεΑ απολύτως δωρεάν με ευθύνη του κράτους

Σήμερα στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τον Χρήστο και την οικογένειά του

Σήμερα στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στην οικογένεια του Χρήστου, ανθρώπου με βαρύ αυτισμό που η οικογένειά του ζητάει δομή για να ενταχθεί και το κράτος αδιαφορεί. Στην κινητοποίηση καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και τη στηρίζουν η ΣΕΑΑΝ, ο Σύλλογος Γυναικών Νέου Ηρακλείου (μέλος της ΟΓΕ) και η Ενωση ΕΒΕ Νέου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος μένει με την μητέρα του, 78 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά το Ειδικό Σχολείο έμεινε στο σπίτι, γιατί δεν υπήρχε δομή να τον δεχτεί. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος, «κάποιες δομές που με κρατικά λεφτά είχαν κάνει υποδομές, οικοτροφεία κ.λπ., ενώ ήταν φιλανθρωπικού - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ζητούσαν λεφτά για να δεχτούν τον Χρήστο».

Δηλώνει ακόμα ότι «θα είμαστε όλοι μαζί μαχητικά στο πλευρό τους, για τον Χρήστο και για κάθε Χρήστο, για κάθε οικογένεια που θέλει να δει τον άνθρωπό της εξασφαλισμένο. Γιατί είναι πολίτες αυτής της χώρας, δούλεψαν, προσφέρουν τα πάντα και δικαιούνται αν μη τι άλλο να δουν εξασφαλισμένους τους ανθρώπους τους την ώρα της ανάγκης. Σε δημόσιες και δωρεάν δομές, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ανοιχτές στην κοινωνία, μέσα στον αστικό ιστό, για να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας και όταν μπορούμε να τους παίρνουμε και στα σπίτια μας, όπως μεθαύριο στις γιορτές».

«Ερχονται μετά και μας κουνούν το δάχτυλο για "αποασυλοποίηση" και "αποϊδρυματοποίηση", για να ξεφορτωθεί το κράτος το κόστος των δομών και να μας αναγκάσουν να πέσουμε στα νύχια των επιχειρηματιών του χώρου. Με φιλανθρωπικό ή μη "μανδύα"», τονίζει ο Σύλλογος και απαιτεί «με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία επιβάρυνση της οικογένειας, να ενταχθεί σε δομή ο Χρήστος αλλά και κάθε παιδί που το έχει ανάγκη».

Τα «ψέλνουν» αύριο στο υπουργείο Εργασίας για τα απροστάτευτα παιδιά

Τα κάλαντα ετοιμάζονται να «ψάλουν» αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των δομών για το απροστάτευτο παιδί. Την πρωτοβουλία παίρνουν, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του «Χαμόγελου του παιδιού» ότι κλείνει τη δομή του στην Κέρκυρα, οι εξής φορείς: Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα & Παιδοπόλεις», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων σε ΜΚΟ (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Διεκδικούν την ουσιαστική προστασία όλων των παιδιών, τη δημιουργία δημόσιου πανελλαδικού φορέα που να έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού αλλά και την υιοθεσία και αναδοχή. Σε αυτόν τον φορέα να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Παγώνει κάθε μέρα το "χαμόγελο στα χείλη των παιδιών" μπροστά στις κάμερες που τα παρακολουθούν, στα διάφορα "σπίτια" της περίφημης ΜΚΟ. "Σπίτια" κατά τα άλλα και όχι δομές, όπως διατείνεται ο ατζέντης του "Χαμόγελου", περιδιαβαίνοντας τα διάφορα κανάλια.

Στοιβαγμένα σε "σπίτια" βρεφάκια μέχρι έφηβοι 18 και 20 χρονών, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, πολύ περισσότερο επιστημονικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και του κέρδους όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Ολα λογαριάζονται με τη λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους "επιχειρηματίες" του χώρου. Θυσιάζει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους στο άγριο κυνηγητό του κέρδους, εμπορεύεται ακόμα και το παιδί», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Και απαιτούν να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» της Κέρκυρας θα παραμείνουν στην περιοχή τους, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο τους, θα εξασφαλιστεί η παραμονή σε δομή με όρους ασφάλειας, πλήρως στελεχωμένη, με επιστημονικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους της δομής, να παραμείνουν στις θέσεις τους, δίπλα στα παιδιά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με την ευθύνη του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ