ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ξανά στους δρόμους από σήμερα για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους

Κορύφωση των κινητοποιήσεων το νέο συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη στην Αθήνα

Με διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα συναρμόδια υπουργεία, ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 28 Δεκέμβρη, ο νέος κύκλος δυναμικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που θα κορυφωθεί στις 28 Γενάρη με νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη, αντιπροσωπεία των Σωματείων και εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα συνεχιστούν στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας και στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 10 Γενάρη, ενώ την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, κομμάτων και Τοπικής Διοίκησης. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν τετράωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στον κόμβο Μαρτίνου της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και το Σάββατο 28 Γενάρη 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ., με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους διεκδικούν μετατροπή των συμβάσεών τους, που λήγουν στις 31 Γενάρη και χωρίς μέχρι τώρα δυνατότητα ανανέωσής τους, σε αορίστου χρόνου, ώστε, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών εκποίησης, να διασφαλιστούν η παραμονή στην εργασία και στα σπίτια τους και η δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

«Πέντε (5) μήνες μετά από την άρον άρον παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ομαδική απόλυσή μας, και ο αναμενόμενος "θησαυρός" που θα έβρισκε η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί "άνθρακες". Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες και από ό,τι όλα δείχνουν η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καβγά των υποψήφιων επενδυτών», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν προσδιορίζει το πώς θα λειτουργήσει ξανά η ΛΑΡΚΟ σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες κοντά στα 30.000 ευρώ ανά τόνο.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στον ουσιαστικό διάλογο που επιδιώκουν τα Σωματεία και ότι απέναντι στην κατάσταση αυτή, την ανασφάλεια και την αγωνία, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους δεν μπορούν να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια.

«Στον δρόμο που έχουμε χαράξει εδώ και 36 μήνες συνεχίζουμε. Ζεσταίνουμε τις μηχανές του αγώνα. Τρία χρόνια μετά την έναρξη του εγκλήματος το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Η ΛΑΡΚΟ, είτε το θέλουν είτε όχι, θα επαναλειτουργήσει, θα πάρουμε σύνταξη από αυτή, θα μας καταβληθεί ο μόχθος που έχουμε δουλέψει και μας ανήκει», τονίζει το Σωματείο, απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης και αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Δεν ήτανε η μοίρα και η ατυχία, ήταν κι άλλο έγκλημα απ' την εργοδοσία»
  • Συλλαλητήριο - απάντηση στο εργοδοτικό έγκλημα στη ΒΦΛ
  • Ακρωτηριάστηκε εργάτης καθαριότητας στην Αθήνα, σε ένα ακόμα «ατύχημα»

Συλλαλητήριο - απάντηση στο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις των «Λιπασμάτων Καβάλας» (ΒΦΛ), όπου έχασε τη ζωή του ένας 30χρονος εργαζόμενος, πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 30χρονος Σ. Κ. είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Δεκέμβρη και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Με σύνθημα «Δεν ήτανε η μοίρα και η ατυχία, ήταν κι άλλο έγκλημα απ' την εργοδοσία», οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχτούν άλλες θυσίες εργαζομένων στον βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας και απαίτησαν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι και να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, Γραμματέα της ΕΠ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΒΦΛ, κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιο και, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη άμεσων και ολοκληρωμένων ελέγχων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

«Ο συνάδελφος υπήρξε θύμα προδιαγεγραμμένου εργοδοτικού και κυβερνητικού εγκλήματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, το οποίο φαινόταν ότι θα έρθει «απ' τις διαρροές τοξικών αερίων, από τα μικροατυχήματα, από τον αέρα που βρωμάει. Το προδιέγραψαν η εντατικοποίηση, τα αμέτρητα 12ωρα, οι συνεχόμενες ειδοποιήσεις για έκτακτες βάρδιες, η συνεχόμενη δουλειά χωρίς ρεπό. Το προδιέγραψαν η κακή συντήρηση, η μείωση του κόστους με κάθε θυσία, η πίεση για να βγει η παραγωγή».

Στη συνέχεια, η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας, διάβασε την επιστολή εργαζόμενου της ΒΦΛ, συνάδελφου του αδικοχαμένου 30χρονου εργάτη, που περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας στο κάτεργο των Λιπασμάτων, καταγγέλλοντας επίσης ότι «είναι ευθύνη της εργοδοσίας που τον άφησαν μόνο του να συντηρήσει ένα μηχάνημα, ενώ από τα πρωτόκολλα ασφαλείας κάτι τέτοιο απαγορεύεται».

Εχασε το πόδι του εργάτης σε απορριμματοφόρο

Σε ένα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στην Αθήνα, εργάτης καθαριότητας στον δήμο Σαρωνικού τραυματίστηκε σοβαρά, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο τη στιγμή που ο εργαζόμενος άδειαζε τον κάδο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο ακρωτηριασμός του ενός ποδιού του και το σπάσιμο της λεκάνης του, προσθέτοντας έναν ακόμα σακατεμένο στους δεκάδες εργαζόμενους της Τοπικής Διοίκησης, «αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ειδικότητας», όπως αναφέρει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που απαιτεί την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών του «ατυχήματος».

Εγκαυματίας σε εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Σε άλλο ένα «ατύχημα», φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης 22 Δεκέμβρη σε μεζεδοπωλείο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, από την οποία τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο της κουζίνας, στην καμινάδα. Αν και μικρής έκτασης, από τη φωτιά υπέστη εγκαύματα ο μάγειρας, που διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Αμεσα πραγματοποίησε παρέμβαση στον χώρο εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΕΠΕ), το οποίο επικοινώνησε τόσο με τον τραυματία εργαζόμενο όσο και με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.

«Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" που έχουν συμβεί στον κλάδο μας και αποδεικνύει την επικαιρότητα του αιτήματος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΕΠΕ. Προσθέτει πως «φανερώνει ότι δίκαια το Σωματείο "φωνάζει" για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέτρα που να προστατεύουν την εργασία και την ακεραιότητά μας». Με αφορμή το τελευταίο αυτό «ατύχημα», το Σωματείο επαναφέρει τη διεκδίκηση για την κατοχύρωση των ενσήμων για Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον κλάδο, σε όλες τις ειδικότητες.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Εφάπαξ» και «έναντι» αντί για τα χρωστούμενα δεδουλευμένα χιλιάδων ευρώ

Κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης από την Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας «να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην ανεχθούν να τους δουλεύουν και να τους παρουσιάζουν τη νύχτα σαν μέρα. Να απορρίψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τους θέλουν να λένε και ευχαριστώ γιατί τους έχουν δεσμεύσει τη ζωή και το μεροκάματο» απευθύνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με αφορμή το εφάπαξ ποσό των 2.000 ευρώ που τους δόθηκε με διθυράμβους από την κυβέρνηση.

Η ΤΟ Βιομηχανίας σημειώνει για την «πραγματικότητα αυτήν τη στιγμή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας»: «Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι εργάτες είναι πραγματικά "στον αέρα". Δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους εδώ και χρόνια, ούτε κανείς κυβερνητικός παράγοντας ή η εργοδοσία λέει τι θα γίνει με αυτά. Το ναυπηγείο μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη, οι εργασιακές σχέσεις και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γίνονται παρανάλωμα στο όνομα της "νέας πραγματικότητας". Δουλειές δεν έχουν μπει στο ναυπηγείο εκτός από μία, πρακτικά δουλεύουν περίπου 30 εργάτες. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το 70% του μισθού τους, με λεφτά από το κράτος. Ο νέος εργοδότης πληρώνει μόνο αυτούς που δουλεύουν με 2 ευρώ την ώρα! Ενώ χρωστάνε δεδουλευμένα χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο, επίσης Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα κ.λπ., δίνουν τώρα 2.000 ευρώ και πανηγυρίζουν λέγοντας πως "επιτέλους οι εργαζόμενοι θα περάσουν γιορτές σαν άνθρωποι μετά από χρόνια"...».

Αναδεικνύει επίσης ότι προκλητικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η «θλιβερή πλειοψηφία» στη διοίκηση του Σωματείου, παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα, «ότι περίπου οι εργαζόμενοι πανηγυρίζουν για την κατάσταση, ότι "αποζημιώνονται στο ακέραιο", ότι τα ναυπηγεία "ξαναλειτουργούν προς όφελος της χώρας" και ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το πρότυπο για ανάλογους χώρους όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

«Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», ξεκαθαρίζει η ΤΟ Βιομηχανίας.

Και καλεί «τους εργάτες των Ναυπηγείων να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την κατάσταση. Να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην ανεχθούν να τους δουλεύουν και να τους παρουσιάζουν τη νύχτα σαν μέρα. Να απορρίψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τους θέλουν να λένε και ευχαριστώ γιατί τους έχουν δεσμεύσει τη ζωή και το μεροκάματο. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ:

Για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χωρίς αστερίσκους και "ναι μεν αλλά". Για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Για επαρκή μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.

Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους, μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ