ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue» για την προστασία λαϊκών κατοικιών

Στις 10.30 π.μ. στην Καλλιθέα καλεί το ΠΑΜΕ

Σε νέα κινητοποίηση καλεί το ΠΑΜΕ σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στην εταιρεία «doValue» (ΗΣΑΠ Καλλιθέας), για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Καλεί σωματεία και γειτονιές της Αθήνας «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε συναδέλφους που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Η παρέμβαση αφορά συναδέλφους που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε παράλογες απαιτήσεις των διαχειριστών "κόκκινων" δανείων, οι οποίοι τους ζητούν υπέρογκα ποσά για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός ή να ξαναρυθμίσουν δάνεια που έχασαν δύο ή τρεις δόσεις».

Και προσθέτει: «Η καλύτερη πράξη αλληλεγγύης αυτές τις μέρες είναι να σταθούμε δίπλα και σε αυτούς τους χιλιάδες που αγωνιούν για την εστία τους, που με τις πολιτικές που εφαρμόζονται θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες.

Η οριστική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να δοθεί πολιτικά, με νόμο που θα την προστατεύει οριζόντια. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ζωτικό στοιχείο της οικονομίας τη διενέργεια πλειστηριασμών. Μέχρι ο λαός να επιβάλει το δίκιο του, θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε αδικία».

Ενισχυμένη λειτουργεί η Επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς

Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί ενισχυμένη η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων. Με νέα μέλη στη δύναμή της, μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, δίνει τη μάχη από το δικό της μετερίζι ώστε να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Του ΠΑΜΕ (2103833786 και 2103301847) και της Επιτροπής (6974010107 και 6945757855). Επίσης, στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr


«Φρένο» σε μια ακόμα απόλυση στο Εμπόριο από το Σωματείο

Η εργοδοσία προσπάθησε να διώξει εργαζόμενη που ζήτησε τα αυτονόητα

Την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προκάλεσε μια ακόμα προσπάθεια απόλυσης από εμπορική αλυσίδα του κλάδου. Συγκεκριμένα, μια εργαζόμενη σε κατάστημα της εταιρείας «MAX STORES» βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας και απολύθηκε στις 22 Δεκέμβρη επειδή «ζήτησε να τοποθετηθούν σκαμπό στα ταμεία όπως προβλέπεται», ενώ αρνήθηκε να δηλωθεί το ρεπό της στις 26 Δεκέμβρη, δηλαδή σε μέρα αργίας. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, ο Σύλλογος απάντησε με κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη έξω από το κατάστημα. Η εργοδοσία δήλωσε αρχικά ότι θα «επανεξετάσει» την απόλυση, ενώ στη συνέχεια την πήρε πίσω. Ετσι, η εργαζόμενη θα επιστρέψει τις επόμενες μέρες στο πόστο της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόλυση στην οποία μπαίνει «φρένο» κάτω από την παρέμβαση του σωματείου. Είχε προηγηθεί η ακύρωση της απόλυσης εργαζόμενου από το κατάστημα «Φίλιππος Νάκας», ο οποίος είχε απολυθεί μετά από αναρρωτική άδεια και διάγνωση με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. «Στην οργάνωση και την αλληλεγγύη η δύναμή μας! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!», τονίζει ο Σύλλογος, ενώ έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή μαζί του και να καταγγέλλουν κάθε επίθεση στα δικαιώματά τους.

Να οριστεί αργία η 2η Γενάρη

Παράλληλα, στο φόντο της μεγάλης εντατικοποίησης και της δουλειάς χωρίς ρεπό και αργία, ο Σύλλογος απαιτεί να οριστεί η 2η Γενάρη επίσημη αργία για το Εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση. «Δουλειά βράδυ - πρωί, Δευτέρα - Κυριακή, μας έχουνε τσακίσει τη ζωή», καταγγέλλει και αναδεικνύει τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι: Από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς, με εξαίρεση τρεις μόλις μέρες (25 και 26 Δεκέμβρη, 1 Γενάρη). Σαν να μην έφτανε αυτό, μια σειρά από εμπορικά κέντρα, αλυσίδες και σούπερ μάρκετ σπεύδουν να ενημερώσουν το προσωπικό πως πρόκειται να ανεβάσουν τα ρολά τους και τη Δευτέρα 2 Γενάρη. «Να μη δεχτούμε να μας κόβουν τα ρεπό μας, το διάλειμμά μας, να μας κάνουν "λάστιχο"», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο τους, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων χωρίς καμία καθυστέρηση. Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα στις 2 Γενάρη και να οριστεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημη αργία.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE E-VALUE»
Σύσκεψη οργάνωσης και πάλης ενάντια στο αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου

Χιλιάδες είναι οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι» στην εταιρεία «Cosmote e-Value», ένα πολυάριθμο προσωπικό χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, όσο πιο φθηνό κι ευέλικτο γίνεται, σε ένα καθεστώς που τσακίζει τις ζωές τους.

Ενα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, που μπαίνει στο επίκεντρο του Σωματείου των εργαζομένων, απαιτώντας να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις και να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Για τον λόγο αυτόν οργανώνει και σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης). Επίσης υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής σύνδεσης (δήλωση συμμετοχής στο: contact@somateioevalue.gr για να σταλεί το link).

Το Σωματείο άλλωστε πρόσφατα μαζί με εργαζόμενους έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία της «Cosmote e-Value», καθώς επιχειρήθηκε να μετακινηθούν από τη μια εταιρεία «ενοικίασης» στην άλλη, υπογράφοντας νέες ατομικές συμβάσεις με ακόμα χειρότερους όρους.

Ομως μετά την παρέμβαση σωματείου και εργαζομένων αφαιρέθηκαν βλαπτικοί όροι που αφορούσαν π.χ. τον τόπο εργασίας, τη δουλειά και τις υπερωρίες που ενσωματώνονταν μέσα στον μεικτό μισθό κ.ο.κ. «Η παρέμβασή μας και η στάση των εργαζομένων ήταν αυτή που υποχρέωσε την εργοδοσία να αλλάξει κάποιους από τους όρους που επισημάναμε», σημειώνει το Σωματείο.

Ωστόσο τονίζει πως εξακολουθεί να υπάρχει το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας και των ατομικών συμβάσεων. Και καλεί τους εργαζόμενους να πάψουν να ανέχονται «το αίσχος της ενοικιαζόμενης εργασίας και τις συμβάσεις που προκύπτουν από αυτές τις μορφές, που στην "E-value" αγγίζει τους 3.500 εργαζομένους. Χιλιάδες εργαζόμενοι δανεικοί, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, με 6ωρα και τον κατώτατο μισθό, με ανύπαρκτες συνθήκες και όρους δουλειάς, χωρίς μέτρα για την υγεία μας και την ασφάλεια».

Το ζητούμενο για το Σωματείο λοιπόν είναι, όπως σημειώνει, να συνεχιστεί ο αγώνας «ώστε να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε "Cosmote E-value", να δοθούν γενναίες αυξήσεις πάνω από 15% και πως με βάση αυτές τις αυξήσεις θα υπογραφεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Εσωτερικός Κανονισμός Προσωπικού, που θα μας προστατεύει και θα μας εξασφαλίζει από τις ορέξεις της εργοδοσίας, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με ατομικές διαπραγματεύσεις και τους εκβιασμούς».

Τέλος το Σωματείο σχολιάζει και τη στάση του «Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στην Cosmote- Evalue», στη διοίκηση του οποίου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αναδεικνύοντας ότι την ίδια στιγμή που καμώνεται πως «αντιπροσωπεύει εργαζόμενους», δεν δέχεται καν για μέλη του όσους είναι ενοικιαζόμενοι, ενώ έχει υπογράψει μειώσεις μισθών, Συλλογική Σύμβαση κάτω από τον κατώτατο μισθό και ότι έδρα εργασίας είναι όλη η Ελλάδα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ