ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με κλιμάκωση του αγώνα για τις δουλειές και τα δικαιώματά τους υποδέχονται το νέο έτος

Προετοιμάζουν μεγάλη σύσκεψη την Κυριακή 15 Γενάρη και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Γενάρη

Οι εργαζόμενοι ψέλνουν τα αγωνιστικά κάλαντα στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι ψέλνουν τα αγωνιστικά κάλαντα στο υπουργείο Εργασίας
Σε αγωνιστικές διεργασίες, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα του μεγαλειώδους αγώνα τους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους, μετά τις διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλαν, την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη, έξω από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Οικονομικών, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Εχοντας ως επόμενο μεγάλο σταθμό του αγώνα τη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων την Κυριακή 15 Γενάρη, στον οικισμό του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Γενάρη.

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης αντιπροσωπεία μελών της διοίκησης των Σωματείων και εργαζομένων, με τη συνδρομή μουσικών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, έψαλαν τα αγωνιστικά κάλαντα έξω από τα συναρμόδια υπουργεία, σκορπώντας στο κέντρο της Αθήνας την αισιοδοξία και την αγωνιστική ανάταση και στέλνοντας για πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» στην κυβέρνηση ένα αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού της χώρας.

Επίσης, δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα τους, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και μιας σειράς συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Για τρίτο χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους καλούνται να κάνουν γιορτές τσακισμένοι από τις περικοπές και την ακρίβεια, μέσα στην ανασφάλεια για το αύριο, η οποία μάλιστα έχει γίνει πλέον ασφυκτική, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Γενάρη.

«Θέλουμε να δουλέψουμε. Θέλουμε να καπνίσει ξανά το εργοστάσιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ και δεν ξέρουμε αν θα ξαναπάρει μπροστά. Ζητάμε να μας πουν πώς σχεδιάζουν να λειτουργήσει ξανά η ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστεί η εργασία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, σε δηλώσεις του μετά την κινητοποίηση στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα προγράμματα ανεργίας της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να διασφαλίσουν την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Κλιμάκωση του αγώνα

Με στόχο την πλατιά ενημέρωση για τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων και την προετοιμασία κλιμάκωσης του αγώνα, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ διοργανώνουν σύσκεψη Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, κομμάτων και Τοπικής Διοίκησης, την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει μέχρι τώρα, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν την Παρασκευή 20 Γενάρη σε τετράωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στον κόμβο Μαρτίνου της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και το Σάββατο 28 Γενάρη, σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ., με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Νέα παρέμβαση από το ΠΑΜΕ στην «doValue»

Απέσπασε δέσμευση για ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής δανείου οφειλέτη

Παρέμβαση στην εταιρεία «doValue», που διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια, έκανε το πρωί της Πέμπτης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του ενάντια στην απειλή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά. Οπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, οι δανειολήπτες «βρίσκονται εκτεθειμένοι σε παράλογες απαιτήσεις των διαχειριστών "κόκκινων" δανείων, οι οποίοι τους ζητούν υπέρογκα ποσά για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός ή να ξαναρυθμίσουν δάνεια που έχασαν δύο ή τρεις δόσεις».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας για μια τέτοια ακριβώς περίπτωση. Μετά την παρέμβαση η εταιρεία δεσμεύτηκε πως θα δοθεί λύση και θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή του δανείου χωρίς να απαιτούνται τα υπέρογκα ποσά που ζητήθηκαν αρχικά από τον οφειλέτη. «Μετά την επικοινωνία που είχαμε φαίνεται ότι θα βρεθεί λύση», σημείωσε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, με υγεία, και το 2023 θα δώσουμε τη μάχη για να μη χαθεί κανένα σπίτι», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, από την Τετάρτη είχε αναβληθεί ένας ακόμα πλειστηριασμός που ήταν προγραμματισμένος για την Παρασκευή.

«Η καλύτερη πράξη αλληλεγγύης αυτές τις μέρες είναι να σταθούμε δίπλα και σε αυτούς τους χιλιάδες που αγωνιούν για την εστία τους, που με τις πολιτικές που εφαρμόζονται θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες. Η οριστική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να δοθεί πολιτικά, με νόμο που θα την προστατεύει οριζόντια. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ζωτικό στοιχείο της οικονομίας τη διενέργεια πλειστηριασμών. Μέχρι ο λαός να επιβάλει το δίκιο του, θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε αδικία», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Ενισχυμένη λειτουργεί η Επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς


Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί ενισχυμένη η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων. Με νέα μέλη στη δύναμή της, μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, δίνει τη μάχη από το δικό της μετερίζι ώστε να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Του ΠΑΜΕ (210.3833.786 και 210.3301.847) και της Επιτροπής (6974.010.107 και 6945.757.855). Επίσης, στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr


Πατριδογνωμόνιο
Το σκοτεινό παραμύθι

Κάθε που τελειώνει μια χρονιά κι ο Κρόνος τραβάει μια αισθητή μαχαιριά στην πλάτη των παιδιών του, η πλειονότητα των θνητών σ' αυτό τον κόσμο δεν μπορεί ν' αποφύγει απολογιστικές σκέψεις. Και φανερές και απόκρυφες. Ετσι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών του έτους μοιάζουν αναπόφευκτα με συμπυκνώσεις ή και συμβολικές περιλήψεις όσων προηγήθηκαν.

Το 2022 συμβολικά και πακτώνοντας όλη τη βαρβαρότητα, είτε άμεση είτε ύπουλη ενάντια στα παιδιά, σε μια εικόνα γίνεται ανατριχιαστικό. Στην πιο διασταλτική του οπτική ερμηνεία, ένα μπιμπερό στριμωγμένο ανάμεσα σε δεσμίδες ευρωπαϊκών χαρτονομισμάτων φαντάζει σαν παιδί πεταμένο σ' έναν Καιάδα του χρήματος. Κανένα θρίλερ δε θα μπορούσε να αποτυπώσει καλύτερα τα ...σχέδια για το μέλλον των παιδιών, εδώ και τώρα, σ' αυτό τον κόσμο.

Κι εκεί κοντά στον εσωτερικό σεισμό, που σε πιάνει όταν συνειδητοποιείς τι βλέπεις, και θυμάσαι τη μάνα σου, που σου 'λεγε μη βάζεις το χέρι στο στόμα άμα πιάσεις λεφτά γιατί είναι βρώμικα εξ ορισμού, έρχεται κατάφατσα η άλλη εικόνα. Μιας απ' τις δεκαοχτώ, για την ώρα τόσες, μάνες στο Ουζμπεκιστάν που πήγε στο φαρμακείο, ζήτησε ένα σιρόπι για το βήχα του παιδιού, και το είδε να της μένει στα χέρια από φριχτή ασφυξία, γιατί το προϊόν από την Ινδία περιείχε μια ουσία που δεν έπρεπε. Ποιος ψυχολόγος ήθελα να 'ξερα μπορεί να της συμπαρασταθεί που έγινε ακούσια φόνισσα. Ισως ο Ινδός πρωθυπουργός που εμφανίζεται ως πρόθυμος ειρηνοποιός για να λήξει ο πόλεμος Τουρκίας - Συρίας...

Και τώρα που στον ετήσιο απολογισμό κορυφαίο γεγονός εμφανίζεται, όπως πάντα, ο πόλεμος, εν προκειμένω αυτός στην Ουκρανία, ωσάν ο πιο επιδραστικός παγκόσμια στη ζωή μας, έρχεται ένας Ζελένσκι, ο ποιών τα ήθη του ηθοποιός, και μας πετάει κατάμουτρα αυτό που όλοι ξέρουμε και επιμένουμε να αγνοούμε: Κάθε βοήθεια που μας προσφέρεται, γι' αυτόν τον πόλεμο, να ξέρετε πως δεν είναι φιλανθρωπία, είναι Επένδυση. Οταν διάβασα αυτή του τη δήλωση, άδειασα σα μπιμπερό πνιγμένο στα ευρώ, από τον κυνισμό. Ομως μωρό δεν είμαι, κι άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί επέλεξε αυτήν την... αποκάλυψη, τούτες τις αναπόδραστα απολογιστικές μέρες. Μου απάντησε μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Ανακοίνωσε με περισσήν οίηση ότι από το προφυλαγμένο μπούνκερ του συνομίλησε επί μακρόν με τον ομόλογό του πρόεδρο της Black Rock, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας - πατρίδας του κόσμου τούτου. Και μάλιστα τον ευχαρίστησε για τα στελέχη και τις συμβουλές που του διέθεσε για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας του. Και το πήγε και παραπέρα, και το χρωμάτισε με γαλάζιο και κίτρινο, τα χρώματα όπως είπε που έκαναν τη Δύση να συνειδητοποιήσει ποια είναι. Μια επένδυση ανώτερη της Ανατολής.

Αντε τώρα να γεμίσεις νοικοκυρικά και νοικοκυρεμένα το καλάθι του πολιτισμού σου. Και μάλιστα με επίγνωση ότι τα φθηνότερα αγαθά του είναι, και με τη βούλα του νόμου, αυτά της τέχνης. Το θέατρο, ο χορός, η μουσική... Σ' αυτές τις ύστερες εικόνες του ετήσιου ημερολογιακού τέλους, είναι φυσική ανάγκη να ψάξεις να βρεις να κυκλώσεις μια ημερομηνία με εικόνα γενικής χαράς, έστω και στιγμιαίας, που όμως να μην έχει καπελωθεί ούτε στο ελάχιστο από το συμφέρον και την σκοπιμότητα. Ατομική ή ταξική. Κι έτσι κλείνω με την εικόνα ενός ευτυχισμένου και προικισμένου ανθρώπου, που πέτυχε όσα ονειρεύτηκε, και ταυτόχρονα ενθουσίασε για λίγο έστω τα πλήθη. Κι εκεί που κοιτάω τον Μέσι να χαϊδεύει την κορυφή του τρόπαιου και να την ασπάζεται σαν κεφαλάκι μωρού παιδιού, έρχεται και τον περιτυλίγει ολόκληρο η μαύρη αραχνοΰφαντη ημιδιάφανη κάπα του οικοδεσπότη, του χορηγού, του πρίγκηπα του σκοτεινού παραμυθιού, που σου λένε πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που πίνεις με το πρώτο σου το γάλα... Καλύτερη χρονιά να έχουμε!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ