ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Συλλαλητήριο με τρακτέρ σήμερα στην Αγιά Λάρισας. Το σήμα για κλιμάκωση θα δώσει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη στη Νίκαια Λάρισας

Από τη μαζική σύσκεψη στην Αγιά
Από τη μαζική σύσκεψη στην Αγιά
Εντατικά προετοιμάζεται η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, παράλληλα με την αγωνιστική δράση από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς οργανώνουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη αγροτών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Εκεί, έγινε ενημέρωση για τις επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες, αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπήρχε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών ως τις 15 Δεκέμβρη. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι αγρότες έδειξαν όλη την καλή διάθεση και θέληση, έκαναν υπομονή και περίμεναν από τις 24 Νοέμβρη την κυβερνητική ανακοίνωση για το ύψος του ποσού που θα δοθεί για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Ωστόσο, από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση.

Ετσι, οι αγρότες αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με πρώτο σταθμό το σημερινό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα καλούν τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να παρευρεθούν στην κινητοποίηση, όπου θα τους δοθεί ο λόγος για να πάρουν θέση απέναντι στα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας θα μας βρει απέναντί του! Ολοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου, κάστανου, κερασιού, αμυγδάλων κ.λπ. στην περιοχή μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι για την Αγιά η στήριξη και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που ζητάμε είναι προϋπόθεση για να επιβιώσουμε και μαζί με μας να διατηρηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός του δήμου Αγιάς. Στην καλύτερη περίπτωση, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα "μπει μέσα" 400 - 450 ευρώ εξαιτίας του δυσβάσταχτου και διπλάσιου κόστους παραγωγής, σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, στις οποίες διαθέσαμε τα προϊόντα μας. Ανάλογη χασούρα υπάρχει στα κάστανα, στα κεράσια, στα αμύγδαλα, στα ροδάκινα, στα καρύδια που καλλιεργούνται στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, πολύ περισσότερο που τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια κάθε χρόνο μειώνονται το εισόδημά μας και τα κέρδη που είχαμε. Δεν έχουμε το περιθώριο ούτε αποταμιεύσεις για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να αγοράσουμε μέσα και εφόδια και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια αν δεν υπάρξει η ανάλογη στήριξη».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς τονίζουν ακόμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν ψίχουλα που δεν θα καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής. «Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση να υπάρξουν ποικιλίες μήλων που θα αποζημιωθούν λιγότερο ή καθόλου. Τονίζουμε ότι οι δικαιολογίες του υπουργού για τους λόγους για τους οποίους κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα δεν μας καλύπτουν. Ανέφερε ότι η ΕΕ δεν στηρίζει προϊόντα τα οποία κάνουν εξαγωγές, όμως οι εξαγωγές στα μήλα με τα στοιχεία που ανέφερε είναι οι ίδιες με πέρυσι, περίπου 70.000 τόνοι. Πώς λοιπόν πέρυσι η ίδια κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ισχύει η συνδεδεμένη ως το 2027 και φέτος με τις ίδιες εξαγωγές τις κόβει; Γιατί διαχωρίζουν τους αγρότες καθώς ορισμένες περιοχές με μήλα θα έχουν συνδεδεμένη;», αναφέρουν.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες σημειώνουν ότι «τα αιτήματά μας είναι γνωστά και δίκαια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκησή τους και θα αγωνιστούμε ως την τελική νίκη!».

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

«-- Αμεση ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα.

-- Αμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει αλλά και το υπουργείο έχει στη διάθεσή του.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

-- Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027.

-- Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί κάλυψη χαμένου εισοδήματος».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απλήρωτοι μένουν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες

Τη Δευτέρα 9 Γενάρη η συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Γιορτές απλήρωτοι έκαναν οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών να έχει προαναγγείλει κάθοδο στην Αθήνα και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Δευτέρα 9 Γενάρη, απαιτώντας να μπει τέλος στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων για τον μήνα Νοέμβριο στους ρετσινάδες και δασεργάτες, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους.

Παρέμβαση, με επείγουσα επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποίησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη την καταβολή των δεδουλευμένων για να μπορέσουν να κάνουν γιορτές οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, ενώ παράλληλα επεσήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην καταβολή της μισθοδοσίας για τους προηγούμενους μήνες εργασίας.

Την ίδια στιγμή το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας ετοιμάζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Δευτέρας, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, και να εξασφαλιστεί η άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων, όπως ορίζει η σύμβαση. Επίσης, να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα οι νέοι ρετσινάδες και όλοι οι δασεργάτες - υλοτόμοι που δεν είχαν ενασχόληση με τη ρητίνευση, καθώς επίσης να λαμβάνουν δασεργατικά ένσημα, Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας, αύξηση της τιμής πώλησης της ρητίνης, μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που με ευθύνη της κυβέρνησης έκαψε τον τόπο μας ολοκληρωτικά και μας άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις το 70% των πυρόπληκτων ρετσινάδων και δασεργατών βρίσκονται ακόμα χωρίς μεροκάματο», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, χαρακτηρίζοντας «λόγια του αέρα» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει κάλεσμα συνέχισης του αγώνα και μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Με τον αγώνα μας όλο το προηγούμενο διάστημα κερδίσαμε πολλά. Καταφέραμε σημαντικά βήματα, ωστόσο πολλά από αυτά που απαιτήσαμε, και παρότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν, είναι ακόμα στον "αέρα". Τώρα είναι η ώρα να αυξήσουμε την πίεση, να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας, για να κατοχυρώσουμε αυτά που κερδίσαμε και για να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αιτήματά μας. Τώρα όλοι οι ρετσινάδες σαν μια γροθιά να κατέβουμε ξανά στον δρόμο!».

Θάνατος και δύο τραυματισμοί ναυτεργατών

Ο θάνατος ενός εργάτη και οι τραυματισμοί άλλων δύο ήταν ο τραγικός απολογισμός της τελευταίας βδομάδας του 2022, σε νέα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα βαπόρια, με ευθύνη κράτους και εφοπλιστών.

Στις 28 Δεκέμβρη ο α' μηχανικός Ηρακλής Κασιώτης, 38 ετών, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο μηχανοστάσιο του M/T «Maran Helen» της ναυτιλιακής εταιρείας «Maran Tankers», ενώ το πλοίο έπλεε 15 ν.μ. νοτιοανατολικά της Λήμνου. Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μια μέρα πριν, στις 27 Δεκέμβρη, τραυματίστηκε ναυτεργάτης με ειδικότητα χυτροκαθαριστή στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Asterion II», με σημαία Κύπρου, ενώ το πλοίο έπλεε στα διεθνή ύδατα με πορεία λιμάνι του εξωτερικού. Ακόμα, την περασμένη βδομάδα, ναυτεργάτης με ειδικότητα θαλαμηπόλου τραυματίστηκε μέσα στο Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «Διονύσιος Σολωμός», που βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωσή της για το θανατηφόρο περιστατικό (όταν εκδόθηκε δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά τα άλλα «ατυχήματα») εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Ηρ. Κασιώτη και απαιτεί την άμεση και πλήρη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του, καθώς και την ενημέρωσή της.

Τονίζει ότι τα συνεχή θανατηφόρα περιστατικά στον κλάδο των ναυτεργατών «επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και τις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Αναδεικνύεται διαρκώς η παντελής έλλειψη πρόληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών, με ευθύνη του κράτους, που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Η ΠΕΜΕΝ θυμίζει τέλος ότι τόσο η ίδια όσο και άλλα ναυτεργατικά σωματεία, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα λειτουργίας του εγκαταλελειμμένου από το 1978 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού στα Μελίσσια και τη διαμόρφωσή του σε πανεπιστημιακή κλινική, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών όλων των εργασιακών κλάδων, κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ