ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΘ
«Εξω οι φασίστες από τις σχολές», απαίτησαν οι φοιτητές

Αμεση κινητοποίηση από φοιτητικούς συλλόγους, που καταγγέλλουν τον βανδαλισμό εβραϊκού μνημείου εντός του Πανεπιστημίου από φασιστοειδή

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή στο ΑΠΘ φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρου του Ιδρύματος από φασιστοειδή. Οι φοιτητές τούς κατήγγειλαν και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ανεχτούν στις σχολές τους το φασιστικό δηλητήριο.

Το μνημείο βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, είναι αφιερωμένο στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν από την πόλη και εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Την περασμένη Πέμπτη βανδαλίστηκε, με σβάστικες και άλλα φασιστικά σύμβολα.

«Η τακτική τους να βγαίνουν από τις τρύπες τους μέσα στη νύχτα και να βεβηλώνουν μνημεία είναι γνωστή. Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Δασολογίας, ΜΜΕ, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, των Σχολών Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ και ο ΣΟΦΕΘ, καλώντας και στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής.

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωσή τους:

«Η δράση των φασιστών κινείται στο έδαφος της πολιτικής που από τη μία έχει διαμορφώσει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, το οποίο βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες μας, και από την άλλη κόβει τους μισθούς μας, τις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς. Σε αυτό το ίδιο έδαφος καλλιεργείται το ρατσιστικό - εθνικιστικό δηλητήριο. Η δράση τους εξυπηρετεί την κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, που η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική τους τσακίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα και τα όνειρά μας για καλύτερη ζωή, έχει στόχο να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και στη χειροτέρευση των σπουδών και της ζωής μας.

Η δίκαιη οργή της νεολαίας για τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας πρέπει να γίνει δύναμη αγώνα. Αυτό φοβούνται οι κυβερνήσεις και οι φασίστες. Την οργανωμένη λαϊκή πάλη για ζωή με δικαιώματα. Χτυπούν τους εργάτες που απεργούν, τους μαθητές που κινητοποιούνται, τους νέους που παλεύουν. Η ιδεολογία τους υπαγορεύει να είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, να τσακίζουν τον αδύναμο, να "τρίζουν τα δόντια" σε όποιον αντιστέκεται.

Οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα τους ξαναστείλουμε στις τρύπες τους! Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες! Δεν έχουν καμία θέση στις σχολές μας και στο πανεπιστήμιό μας!».

«Εφυγε» ο σύντροφος Δημήτρης (Τάκης) Καρλαύτης

Με μεγάλη θλίψη η ΚΟΒ Νέου Κόσμου της ΤΟ Α' Αθήνας του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Δημήτρη (Τάκη) Καρλαύτη που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Γεννημένος στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας, ο σύντροφος Τάκης από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, αλλά και στους αγώνες ως ΕΠΟΝίτης, αντιμετωπίζοντας με σθένος διώξεις και κυνηγητό από τη γερμανική κατοχή.

Εξορίστηκε στη Γυάρο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και αφού ελευθερώθηκε, μπήκε ξανά στη βιοπάλη, στον κλάδο των κατασκευών, στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ υπήρξε πρόεδρος στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νέου Κόσμου - Κουκακίου. Ο σύντροφος Τάκης υπηρέτησε το Κόμμα όπως και αν του ζητήθηκε, μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Η ΚΟΒ Νέου Κόσμου και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νέου Κόσμου - Κουκακίου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στα παιδιά του Παναγιώτη και Ελένη, καθώς και στις αδερφές του Βάγια και Βούλα.

Η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Γούβα στις 10 π.μ.

Εκθέσεις βιβλίου σε Στέκια της ΚΝΕ
  • Εως και το Σάββατο 7 Γενάρη θα λειτουργεί η έκθεση βιβλίου των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Πειραιά στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Συγκεκριμένα, η έκθεση θα λειτουργήσει από σήμερα Τρίτη μέχρι την Πέμπτη 5 Γενάρη, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και το Σάββατο 7 Γενάρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
  • Μέχρι το Σάββατο 7 Γενάρη θα λειτουργεί η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι. Ωρες λειτουργίας 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινίας και θα ακολουθήσει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».
ΤΕΝΙΣ - UNITED CUP
Κοντά στην πρωτιά του ομίλου η Ελλάδα

Με τον Στέφανο Τσιτσιπά να παίρνει ρεβάνς για την ήττα της Δέσποινας Παπαμιχαήλ και να ισοφαρίζει το Βέλγιο σε 1-1, η ελληνική ομάδα βρίσκεται πλέον μια νίκη μακριά από την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο της νεοσύστατης διεθνούς διοργάνωσης στο τένις United Cup που διεξάγεται στην Αυστραλία. Την διοργανώνουν από κοινού οι δύο κορυφαίες λίγκες του αγωνίσματος, ΑTP (άνδρες) και WTP (γυναίκες), και περιλαμβάνει τη συμμετοχή κοινών ομάδων ανδρών - γυναικών. Στον όμιλο στο πλαίσιο του γκρουπ στο Περθ η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει σημειώσει νίκη επί της Βουλγαρίας με 4-1 ενώ με το Βέλγιο βρίσκεται στο 1-1 μετά τη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά με 2-0 (6-3, 6-2) επί του Νταβίντ Γκοφέν και την ήττα της Δήμητρας Παπαμιχαήλ απότην Αλισον Βαν Ούτβανκ με 2-1 σετ (7-5, 2-6, 6-3). Πλέον ενόψει του αγώνα της Μαρίας Σάκκαρη που ξημερώματα σήμερα (03.00 ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ελίζ Μέρτενς η Ελλάδα με νίκη κλειδώνει την πρωτιά του ομίλου που θα την φέρει στον τελικό του γκρουπ στο Περθ διεκδικώντας την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Την ανατροπή ψάχνουν Περιστέρι και ΠΑΟΚ

Με επιδίωξη να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για πρόκριση στους «16», ΠΑΟΚ και Περιστέρι ξεκινούν σήμερα σε Λιθουανία με τη Ρίτας (19.30, Cosmote Sport 4) και Γαλλία (19.30, Cosmote Sport 5) με την Ντιζόν, αντίστοιχα, τις υποχρεώσεις τους για τον έξτρα γύρο των μπαράζ στο FIBA Champions League. Σημειώνεται ότι η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες (σε σειρά αγώνων best of three) και εάν χρειαστεί τρίτος αγώνας το πλεονέκτημα έδρας ανήκει σε Ρίτας και Ντιζόν που τερμάτισαν σε καλύτερη θέση (δεύτερες) έναντι των δύο ελληνικών ομάδων στη φάση των ομίλων. Ετσι στόχος των Περιστεριωτών και του «Δικέφαλου του Βορρά» είναι η νίκη που θα τους δώσει τον πρώτο ρόλο για την υπόθεση - πρόκριση ενόψει των ρεβάνς στις έδρες τους που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση των «16» έχουν ήδη προκριθεί οι οκτώ πρώτες ομάδες των ισάριθμων ομίλων στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

SUPER LEAGUE
«Ποδαρικό» με δοκιμασίες στην κορυφή

Με δοκιμασίες για τις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης να ξεχωρίζει, το πρωτάθλημα της Super League κάνει «ποδαρικό» για το νέο έτος με τη διεξαγωγή της 16ης αγωνιστικής, σε δύο μέρη. Στο σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι εκτός έδρας αποστολές του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά και της 2ης ΑΕΚ στα Γιάννενα, στον απόηχο της νέας κατάστασης που διαμόρφωσαν στην κορυφή οι πρόσφατες απώλειες των «πρασίνων», με την ΑΕΚ να πλησιάζει στους 4 βαθμούς και να θέλουν να παραμείνουν σε κοντινή απόσταση μέχρι το αποφασιστικό μεταξύ τους ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 9 Γενάρη. Εκτός έδρας αγωνίζεται και ο Ολυμπιακός, στη Νίκαια, ενώ κρίσιμη είναι και η αναμέτρηση στην Κρήτη. Αναλυτικά:

Σήμερα: ΟΦΗ - Βόλος (16.30 - Cosmote Sport 1), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός (17.00 - Novasports Prime), ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ (20.00 - Novasports Prime), Ιωνικός - Ολυμπιακός (21.30 - Cosmote Sport 1)

Αύριο: Αστέρας Τρίπολης - Λαμία (17.00 - Novasports Prime), Παναιτωλικός - Ατρόμητος (18.00 - Cosmote Sport 1), ΠΑΟΚ - Αρης (20.00 - Novasports Prime)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ