ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Ισες αποστάσεις» διευθετήσεων, συνεκμετάλλευσης και ΝΑΤΟικής συνοχής

Ενώ η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «υπονόμευση των ΝΑΤΟικών αξιών»

«

Σε μία περίοδο που η ενότητα μεταξύ των Συμμάχων μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Καλούμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο τις εντάσεις θα αυξήσουν και δεν θα βοηθήσουν κανέναν (...) Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο».

Με την εύγλωττη αυτή απάντηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα «ΝΑΤΟικής συνοχής» και «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά, απαντώντας στις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου την περασμένη βδομάδα, μέσα από τις οποίες ο Τούρκος υπουργών Εξωτερικών θύμισε την απειλή για casus belli (αιτία πολέμου) αν η Ελλάδα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ενεργοποίηση» του Αμερικανού πρώην ειδικού απεσταλμένου των επιτελείων Εξωτερικών και Ενέργειας και νυν ανώτερου συμβούλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χοκστάιν, εκ των πρωταγωνιστών της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης Ισραήλ - Λιβάνου, και για την επίλυση των «διαφορών» Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, επιβεβαιώνοντας ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αυτά για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου αποτελούν το τέλειο «θερμοκήπιο» και της τουρκικής προκλητικότητας, συνέχισε να κατηγορεί την Ελλάδα για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροπλάνων και για διατάραξη πρόσφατων ΝΑΤΟικών ασκήσεων. «Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ», υποστήριξε, για να συμπληρώσει ότι «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά». Επανέλαβε δε ότι «δεν δεχόμαστε καμία επέκταση» χωρικών υδάτων. «Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας; Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα: Ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Αγκυρα» και επέμεινε ότι «παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις» της Αγκυρας, «η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης».

Χτες ο Ακάρ συνέχισε, διαμηνύοντας σε Δύση και όχι μόνο ότι «η επιρροή της Τουρκίας φτάνει σε τρεις ηπείρους και το ενδιαφέρον της είναι όλος ο κόσμος. Ο,τι κάναμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο εντατικά στους αιθέρες και στις θάλασσες, για να προστατέψουμε και να επιτηρούμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας», ενώ συνέδεσε τις δηλώσεις και τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ανήμερα δε Πρωτοχρονιάς, ο Ακάρ τόνισε ότι «η πολιτική της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Το λέμε Διεθνές Δίκαιο, αυτοάμυνα, δικαιώματα των δικών μας Κυπρίων αδελφών», ενώ επανερχόμενος στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο υπογράμμισε: «Θέλουν μία θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξοπλίζουν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Οι δραστηριότητές μας είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το πράξουμε».

Στρώνουν έδαφος για κλιμάκωση του παζαριού

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, Τουρκία και Λιβύη έστειλαν με τις υπογραφές των μόνιμων αντιπροσώπων τους, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Ταχέρ Ελ Σόνι, την επιστολή που οι δύο πλευρές είχαν ετοιμάσει από τις αρχές Δεκέμβρη, απαντώντας στην αντίστοιχη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες τουρκολιβυκές συμφωνίες.

Μεταξύ άλλων επιμένουν ότι η Λιβύη έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα», αλλά και ότι αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες που συνήψαν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας. Επιμένουν ακόμα ότι η συμφωνία που οι δύο χώρες τους υπέγραψαν τον Νοέμβρη του 2016, καταλήγοντας και σε «οριοθέτηση» περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καταλήχθηκε με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν «άκυρη» τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και κατηγορούν την Αθήνα για επεκτατικές διεκδικήσεις και ότι «συνεχίζει να ερμηνεύει επιλεκτικά το Δίκαιο της Θάλασσας και το γενικό Διεθνές Δίκαιο. Αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Παρουσιάζεται ως αρχιπελαγικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί πλήρης επήρεια στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σε όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το μέγεθος ή την ικανότητά τους να διατηρήσουν την ανθρώπινη παρουσία ή τη δική τους οικονομική ζωή». Ακόμα, χαρακτηρίζεται «βαθιά λυπηρό» το ότι «η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής στη Λιβύη και ενισχύοντας τη μαξιμαλιστική προσέγγισή της, προσπάθησε να ορίσει περιοχές αδειοδότησης για δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων».

Η φρασεολογία και οι διατυπώσεις που επιστρατεύονται είναι ενδεικτικές των διαθέσεων να επανακαθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο προχωρά η διαπραγμάτευση για διάφορα παλιά και νέα σχήματα συνεργασιών, σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, στην επιστολή εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις «μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή», επειδή «περιφρονούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης».

Αναφέρεται τέλος ότι «οι συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο επιλύονται καλύτερα με τα ειρηνικά μέσα που ορίζονται στο άρθρο 33 του Χάρτη, με βάση την αμοιβαία συναίνεση των μερών» και ότι «μια μαξιμαλιστική και αναθεωρητική προσέγγιση μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαγνήτης τεράστιων κινδύνων για τον λαό της περιοχής οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές

Καταγγέλλει την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο

Από τη συνεκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο

Eurokinissi

Από τη συνεκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο
Την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, την προηγούμενη Τρίτη, με σκοπό την επιθεώρηση της ανάπτυξης των 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους αλλά και των έργων που γίνονται προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, αφού εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, που εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, και τη μετατροπή της Λάρισας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με στόχο άλλες χώρες, τονίζει: «Οι υποδομές αυτές είναι μαγνήτης τεράστιων κινδύνων, ''κλειδωμένες'' στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως έχουν άλλωστε προειδοποιήσει και στο παρελθόν Ρώσοι αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ - πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στα σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Ταυτόχρονα συσκοτίζει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη εμπλοκή για τον λαό και εξωραΐζει παραπλανητικά τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είναι γνωστός ο ρόλος των βάσεων και υποδομών στις επεμβάσεις στην περιοχή μας (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και Συρία). Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου μέσω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια, της ακρίβειας στα είδη διατροφής, ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, και αυτό το έγκλημα σε βάρος των λαών σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του για: Να φύγουν τα αμερικανικά drones από την πόλη, να μην εγκατασταθούν νέα. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε πως η μεταστάθμευση των 8 UAV των ΗΠΑ, μαζί με το προσωπικό τους, έχει διάρκεια ενός έτους και σκοπό να «ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ», ενώ έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενεί «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών αποτελούνταν από τον Ντέιβιντ Σίσιλιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την παγκόσμια Αντιτρομοκρατία, ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου Τζόι Γουίλσον, Σούζαν Γουάιλντ, Σάρα Γιάκομπς, Κατ Κάμακ και Αμάτα Κόλμαν Ράντεβαγκεν.

Η αντιπροσωπεία επιθεώρησε την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, στην οποία - όπως επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ - έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και πέραν της ανταλλαγής ευχών, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση - επίδειξη δυνατοτήτων με τη συμμετοχή ελικοπτέρων των δύο χωρών.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Δεσμεύσεις για συνέχιση της εμπλοκής

Τη «συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας» στην κυβέρνηση του Κιέβου εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την κατάσταση των Ελλήνων της Ουκρανίας» και «εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ουκρανία στο μέλλον», σύμφωνα με το Μαξίμου, το οποίο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ιδίως για τα «καυτά» ζητήματα όπως οι συζητήσεις για την παροχή των ελληνικών S-300 στην ουκρανική κυβέρνηση, κάτι που θα απογείωνε την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ