ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ
Απάντηση στην επιχείρηση έξωσης απο το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά

Τον χώρο ανέλαβε να ...καθαρίσει από σωματεία και συλλόγους αθλούμενων η διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου, επισπεύδοντας τα σχέδια ξηλώματος

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) απάντησε στα σχέδια έξωσής του από τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, τα οποία προωθεί το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου κατ' επιταγή της εταιρείας «Lamda Development», που έχει αναλάβει τα έργα στο πάρκο Ελληνικού.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022 ο συγκεκριμένος ιστορικός ναυταθλητικός σύλλογος, ο Κωπηλατικός Ομιλος Ελλάδας και μια σειρά άλλα σωματεία και σύλλογοι ειδοποιήθηκαν με έγγραφο της διοίκησης να εγκαταλείψουν τον χώρο όπου βρίσκονται στον Αγιο Κοσμά, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία, βάσει της οποίας η τελευταία καθίσταται κάτοχος του χώρου. Περιστατικά που αποδεικνύουν στην πράξη την επίσπευση των σχεδίων ξηλώματος των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της «επένδυσης» στο Ελληνικό και διαψεύδουν τις πρόσφατες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι το Αθλητικό Κέντρο δεν θα κλείσει, καθώς και τις «λύσεις» της επόμενης μέρας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΝΟΑ στέκεται μεταξύ άλλων στις υποσχέσεις που έλαβε από τους αρμόδιους για παραμονή στον χώρο και αναφέρει ότι «το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα είναι η εκ νέου έξωσή μας από τον χώρο και ουσιαστικά η οριστική διακοπή της 57ετούς δραστηριότητας του μοναδικού ναυταθλητικού σωματείου του απόδημου ελληνισμού». Συμπληρώνει δε ότι «στον βωμό του χρήματος καταπνίγεται και υποτάσσεται η προσπάθεια της αθλητικής ανάπτυξης της νεολαίας της Ελλάδας, ενώ ξεχνιούνται ενδεχομένως και υποχρεώσεις του κράτους, κυρίως δε προς τους 300 αθλητές μας, που παρά τις ευνόητες αντιξοότητες, ακόμα και σήμερα αγωνίζονται σε διεθνείς στίβους τιμώντας την Ελλάδα, αλλά και οπωσδήποτε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό».

Παραθέτει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ομιλος, όπως και σχεδόν όλα τα σωματεία, και ζητά «την άμεση επίλυση του θέματος, ώστε να διασφαλίσουμε στους αθλητές και προπονητές μας χώρο για να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, ενόψει και της προ-Ολυμπιακής προετοιμασίας του 2024, καθώς και χώρο όπου θα μεταφερθεί το πλωτό υλικό και τα όργανα του γυμναστηρίου του σωματείου μας». Απαντώντας δε στην επιστολή της διοίκησης, με την οποία ζητούσε την άμεση εγκατάλειψη του χώρου, υπενθυμίζει τη δέσμευση του υφυπουργού Αθλητισμού για το θέμα, ότι «δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει κανείς αν δεν έχει βρεθεί χώρος προσωρινής αλλά και μόνιμης μετεγκατάστασής μας».

SUPER LEAGUE
Πήρε το ντέρμπι και πλησίασε ο ΠΑΟΚ

Μεγάλης σημασίας νίκη πήρε χθες ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, 1-0 επί του Αρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, στο κλείσιμο της 16ης αγωνιστικής της Super League. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξανάπιασε τον Ολυμπιακό στην 3η θέση και μείωσε τη διαφορά από τη 2η, ενώ ο Αρης έχασε την ευκαιρία να «πιάσει» πεντάδα. Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στο πρώτο ημίχρονο, κατά το οποίο έχασαν πέναλτι με τον Σβαμπ (22'), είχαν δοκάρι με τον Νάρεϊ (34') και τελικά βρήκαν το γκολ με τον Ινγκασον στις καθυστερήσεις. Στην επανάληψη ο Αρης ισορρόπησε, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ.

Στα υπόλοιπα χτεσινά ματς, την πρώτη του εντός έδρας νίκη μετά από 5 μήνες πήρε ο Παναιτωλικός, 2-0 τον Ατρόμητο (Καρέλης 46', Χουχούμης 74'), τον έπιασε στην 7η θέση και μπήκε σε τροχιά πλέι οφ. Οι Περιστεριώτες αγωνίστηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Γιαννιώτη στο 23'.

Στην Τρίπολη ο Αστέρας, στο ντεμπούτο του νέου του τεχνικού Ακη Μάντζιου, ήταν επιβλητικός απέναντι στη Λαμία, την οποία νίκησε 3-0 (Μουνάφο 18', Αντέτζο 24' αυτογκόλ, Ρίζιτς 31').

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 42, ΑΕΚ 35, Ολυμπιακός 32, ΠΑΟΚ 32, Βόλος 26, Αρης 25, Ατρόμητος 19, Παναιτωλικός 19, Αστέρας Τρίπολης 17, ΠΑΣ Γιάννινα 14, ΟΦΗ 12, Λεβαδειακός 11, Λαμία 10, Ιωνικός 8.

EUROLEAGUE
Με διαφορετική αποστολή και στόχο οι «αιώνιοι»

Στον απόηχο του πρόσφατου μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την ίδια διοργάνωση, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συνεχίζουν το διήμερο 5 - 6/1 τις υποχρεώσεις τους στην Euroleague έχοντας διαφορετική αποστολή στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής. Την αρχή θα κάνουν οι «πράσινοι» σήμερα που δοκιμάζονται στη Γερμανία με αντίπαλο την Μπάγερν (21.30, Novasports Prime), ενώ οι «ερυθρόλευκοι», με τον ...αέρα της νίκης τους στο ΟΑΚΑ την προηγούμενη αγωνιστική, θα υποδεχτούν αύριο στο ΣΕΦ την Αρμάνι (21.00, Novasports Prime).

Ψάχνει αντίδραση στο Μόναχο

Ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα την προηγούμενη αγωνιστική που τον απομάκρυνε περισσότερο από την προνομιούχο οκτάδα (δίνει πρόκριση στα πλέι οφ) ρίχνοντάς τον στη 15η θέση (με 6 νίκες - 10 ήττες) δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω απώλειες. Παρά τις φετινές αποτυχίες στη διοργάνωση η ιδιοκτησία της ομάδας έκανε γνωστή τη στήριξη στον τεχνικό της ομάδας, Ντέγιαν Ράντονιτς. Πλέον εν μέσω της φημολογίας για αλλαγές στο ρόστερ οι «πράσινοι» ευελπιστούν σήμερα σε ένα διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο στοχεύοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα με βαθμολογικό και ψυχολογικό αντίκτυπο. Εκτός αποστολής για τον Παναθηναϊκό βρίσκεται ο τραυματίας Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Για εδραίωση στα ψηλά

Με τη σπουδαία εμφάνιση και νίκη στο εκτός έδρας ντέρμπι «αιωνίων» να τον επαναφέρουν εντός της πρώτης τετράδας στη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός (10 νίκες - 6 ήττες), με ανεβασμένη ψυχολογία, θα υποδεχθεί την Αρμάνι. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν συνέχεια στις επιτυχίες προκειμένου να εδραιώσουν την παρουσία τους στις θέσεις που δίνουν πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ (1 - 4). Ο Σάσα Βεζένκοφ που πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με τους «ερυθρόλευκους» παραμένει αμφίβολος λόγω των ενοχλήσεων που νιώθει στον προσαγωγό. Ενόψει του αγώνα ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, μίλησε για ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μια αντίπαλο που προέρχεται από νικηφόρο σερί (3/3) και προσπαθεί να πλησιάσει την οκτάδα.

SUPER LEAGUE 2
Σημαντικά «διπλά» για Απόλλωνα Σμύρνης και Παναχαϊκή

Οι σημαντικές εκτός έδρας νίκες του Απόλλωνα Σμύρνης και της Παναχαϊκής στον 2ο όμιλο ξεχώρισαν στο κυρίως μέρος της 9ης αγωνιστικής της Super League 2. Στον ίδιο όμιλο διακόπηκε ο αγώνας της πρωτοπόρου Κηφισιάς με τον Ηρόδοτο ενώ η πρώτη προηγούνταν με 2-0, καθώς η ομάδα της Κρήτης, που είχε ταξιδέψει με μόλις 12 παίκτες, έμεινε με 6 κατά τη διάρκεια του αγώνα λόγω τραυματισμών. Στον 1ο όμιλο η ΑΕΛ παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία στον Παναθηναϊκό Β', η οποία την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την κορυφή. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος όμιλος: Αναγέννηση Καρδίτσας - Ηρακλής 1-0, Απόλλων Πόντου - Πανσερραϊκός 0-2, ΠΑΟΚ Β' - Απόλλων Λάρισας 6-1, ΑΕΛ - Παναθηναϊκός Β' 2-2, Ηρακλής Λάρισας - Θεσπρωτός 1-0, Διαγόρας Ρόδου - Αλμωπός 1-1. Σήμερα: Βέροια - Μακεδονικός (15.15 - ΕΡΤ3) Ρεπό: Νίκη Βόλου. Στη βαθμολογία προηγούνται ΠΑΟΚ Β' και Πανσερραϊκός με 19 βαθμούς και ακολουθεί η Αναγέννηση Καρδίτσας με 18.

2ος όμιλος: Καλλιθέα - Χανιά 2-1, ΠΑΟ Ρουφ - Επισκοπή (δεν διεξήχθη), Αιγάλεω - Καλαμάτα 1-1, Ηλιούπολη - Απόλλων Σμύρνης 1-2, Κηφισιά - Ηρόδοτος 2-0 (διακοπή), ΟΦ Ιεράπετρας - Ολυμπιακός Β' 2-0, Προοδευτική - Παναχαϊκή 0-1. Ρεπό: ΑΕΚ Β'. Στη βαθμολογία προηγείται η Κηφισιά με 21 βαθμούς και ακολουθούν Απόλλων Σμύρνης, ΟΦ Ιεράπετρας και Παναχαϊκή με 18.

ΤΕΝΙΣ - UNITED CUP
Στα ημιτελικά η ελληνική ομάδα

Την πρόκρισή της στα ημιτελικά του νεοσύστατου διεθνούς τουρνουά τένις United Cup, που διεξάγεται στην Αυστραλία, πανηγύρισε χθες η ελληνική ομάδα, μένοντας στο κυνήγι του τίτλου στη διοργάνωση. Στον τελικό του γκρουπ του Περθ η Ελλάδα επικράτησε της Κροατίας με 3-2 και σφράγισε το εισιτήριο για την τετράδα της διοργάνωσης, όπου στον έναν από τους δύο ημιτελικούς θα αντιμετωπίσει την Ιταλία. Στον κρίσιμο αγώνα του διπλού, το δίδυμο των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη νίκησε τους Κροάτες Γκόγιο και Μάριτς με 2-0 σετ (7-6, 6-4), διαμορφώνοντας το συνολικό σκορ σε 3-2 και δίνοντας την πρόκριση στην ελληνική ομάδα.

Πριν τον τελικό, με την ολοκλήρωση των μονών αγώνων Ελλάδα και Κροατία ήταν ισόπαλες 2-2. Από ελληνικής πλευράς ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Τσόριτς με 2-1 (6-0, 6-7, 7-5) και η Σάκκαρη την Πέτρα Μάριτς με 2-0 (6-3, 6-3), ενώ αντίθετα ηττήθηκαν η Δέσποινα Παπαμιχαήλ (2-0 από την Βέκιτς, 6-2 και 6-0 τα σετ) και ο Στέφανος Σακελλαρίδης (2-0 από τον Γκόγιο, 6-4 και 6-2 τα σετ).

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Προβάδισμα πρόκρισης για την ΑΕΚ

Την πρώτη από τις δύο νίκες που χρειάζεται για πρόκριση στους «16» του FIBA Champions League πήρε χθες στο κλειστό των Ανω Λιοσίων η ΑΕΚ, 73-70 την Τόφας στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα μπαράζ. Η σειρά τώρα μεταφέρεται στην Τουρκία, όπου η «Ενωση» θα έχει την ευκαιρία να κάνει το 2-0 και να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση, διαφορετικά θα χρειαστεί και τρίτος αγώνας, ξανά στα Ανω Λιόσια.

Η ελληνική ομάδα έκανε άσχημο ξεκίνημα αλλά στη συνέχεια ισορρόπησε, με πρωταγωνιστή τον Στρέλνιεκς (16 πόντοι), και στην επανάληψη, παρά τα λάθη και τις διακυμάνσεις στην απόδοσή της, «πήρε κεφάλι» στο σκορ και το διατήρησε μέχρι τη λήξη.

Επίσης για τα μπαράζ του Champions League, Περιστέρι και ΠΑΟΚ καλούνται να κάνουν το 1-1 στα ζευγάρια τους, στα εντός έδρας δεύτερα ματς, μετά τις ήττες τους στα πρώτα ματς εκτός έδρας, το Περιστέρι με 89-80 από την Ντιζόν και ο ΠΑΟΚ με 85-62 από τη Ρίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ