ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Τραγικός θάνατος εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου: Θερίζουν τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ - απεργιακή απάντηση στις 17 Γενάρη

-- ΛΑΡΚΟ: Την Κυριακή 15 Γενάρη η μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων

-- Πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις για την Υγεία

-- Βιοπαλαιστές αγρότες: Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα με αυτουργούς τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές τους

Την τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς αναδεικνύει το πρόσφατο «δυστύχημα» στο Ξυλόκαστρο με θύμα την 45χρονη ανασφάλιστη εργαζόμενη

Μεροκάματο σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο

INTIME NEWS

Μεροκάματο σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο
Το έγκλημα διαρκείας σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ, που δουλεύουν σε συνθήκες «κίνδυνο - θάνατο», ήρθε να αναδείξει για μια ακόμα φορά το τραγικό εργατικό «δυστύχημα» στο Ξυλόκαστρο, με θύμα την 45χρονη γυναίκα - μητέρα 5 παιδιών, που ανεβασμένη στο απορριμματοφόρο πάλευε για το μεροκάματο.

Η εργαζόμενη, που την περασμένη Κυριακή βγήκε για το τελευταίο δρομολόγιο και δεν επέστρεψε ποτέ από τη δουλειά, αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι δούλευε «μαύρα», μαζί και με άλλους συναδέλφους της, πιθανά στο ίδιο συνεργείο που λειτουργούσε το απορριμματοφόρο. Η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου σε μια εξοργιστική κίνηση έσπευσε να κάνει αναγγελία πρόσληψης μετά τον θάνατό της, χαρακτηρίζοντάς την «εκπρόθεσμη» και αξιοποιώντας τα γνωστά νομικά παραθυράκια της «ασυλίας» για την εργοδοσία που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις. Πρόκειται για κινήσεις που παραπέμπουν σε καθεστώς σύγχρονου «σκλαβοπάζαρου», με θύματα ειδικά πιο ευάλωτες ομάδες των μεροκαματιάρηδων, προκαλώντας ερωτήματα για το κατά πόσο αξιοποιούνται γενικευμένα από τοπικές αρχές και κυβερνητικά επιτελεία.

Βαρύς φόρος αίματος στους δήμους

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θρηνούν περισσότερους από 60 συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο τα τελευταία 8 χρόνια (!), ένας τραγικός απολογισμός, κι αυτός σύμφωνα μόνο με τις καταγραφές από μέσα μαζικής ενημέρωσης, χώρια δηλαδή από όσα κουκουλώνονται. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν σακατευτεί από σοβαρά «ατυχήματα» ή έχουν άλλους ελαφρότερους τραυματισμούς. «Ατυχήματα», θανατηφόρα και μη, συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας, συνήθως αφορούν συνοδούς απορριμματοφόρου και πολλοί από αυτούς είναι συμβασιούχοι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εκτίναξη των εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους των ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια πάει χέρι χέρι με το ξήλωμα της μόνιμης εργασίας, με τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τις εργολαβίες κ.ο.κ. Ενα πλαίσιο που προωθείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις, για να μειώνεται το «εργατικό κόστος», αλλά και για να εντείνεται η επιχειρηματική δράση στους δήμους. Ετσι, εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ή ανειδίκευτοι, οι λεγόμενοι «ωφελούμενοι» - όμηροι των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, καλούνται ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία να ανέβουν για πρώτη φορά σε σκουπιδιάρικο, να κάνουν άλλες εργασίες στο «πράσινο», τεχνικές εργασίες κ.λπ., με τα τραγικά «ατυχήματα» να είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι, για παράδειγμα, συχνό φαινόμενο σε εργάτη οδοκαθαριστή, που έχει προσληφθεί με κάποια μορφή προσωρινής απασχόλησης, να ζητείται να συνοδέψει απορριμματοφόρο.

Τα θανατηφόρα «ατυχήματα» και το σακάτεμα εργαζομένων είναι λοιπόν απόρροια της στρατηγικής που ακολουθείται με συνέπεια από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με αυτή την έννοια είναι προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα. Συνυπεύθυνες στους ΟΤΑ η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ματώνει η εργατική τάξη για τη μείωση του «εργατικού κόστους»

Η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι μεταξύ άλλων η μείωση του μόνιμου προσωπικού με κατοχυρωμένα δικαιώματα και η υποκατάστασή του - έως ένα βαθμό - από εργαζόμενους με μορφές προσωρινής απασχόλησης, η οποία αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια, καθιστά τους εργαζόμενους περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις και διευκολύνει την εντατικοποίηση της εργασίας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμα η έλλειψη προσωπικού, που επίσης οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, η 24ωρη λειτουργία υπηρεσιών, η νυχτερινή εργασία, τα κυκλικά ωράρια εργασίας.

Παράλληλα, τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως «κόστος» προς περιορισμό από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές κι έτσι στραγγαλίζονται στο όνομα των «πλεονασμάτων». Η εξασφάλιση της προληπτικής συντήρησης, η ύπαρξη συστημάτων ασφάλειας στα απορριμματοφόρα και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς, η χρήση μέσων προστασίας από πτώση από ύψος και η χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας είναι μέτρα που δεν παίρνονται συστηματικά. Αντίστοιχα απουσιάζει και η κατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων και η οργάνωση της εργασίας με κριτήριο την υγεία και την ασφάλεια (ωράρια, επάρκεια προσωπικού, ρυθμός εργασίας).

Ενα άλλο μέτρο που δεν τηρείται είναι η πραγματοποίηση των, προβλεπόμενων από τον νόμο, ιατρικών εξετάσεων στο προσωπικό, όπως και των εμβολιασμών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προστασία της υγείας των εργαζομένων. Υπάρχουν δήμοι που είτε δεν κάνουν εμβόλια είτε προσπαθούν με διάφορες μεθοδεύσεις να αποποιηθούν τη σχετική δαπάνη. Ακόμα σε πολλούς δήμους δεν παρέχονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας με επάρκεια ή παρέχονται ακατάλληλα είδη τους.

Οσον αφορά τον επαγγελματικό κίνδυνο οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην αποκομιδή, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς τέτοιους παράγοντες, που βέβαια δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά. Υπάρχει για παράδειγμα η εκτίμηση πως σε κάθε θάνατο από εργατικό «ατύχημα» υπολογίζεται ότι αναλογούν άλλες τέσσερις - πέντε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες. Επιβάρυνση συνεπάγεται και η επίθεση στον θεσμό των ΒΑΕ, η οποία στερεί τη συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία προκειμένου να προστατευτούν από την έκθεση σε ένα ιδιαίτερα βαρύ και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση όλο και «ξεδοντιάζεται» η Επιθεώρηση Εργασίας, με τη σημερινή κυβέρνηση να την έχει μετατρέψει σε «Ανεξάρτητη Αρχή», έτσι ώστε να προφυλάσσεται καλύτερα η εργοδοσία από συστηματικούς ελέγχους, κάτι που χαρακτηριστικά ανέδειξε και ο θάνατος της εργαζόμενης στον δήμο Ξυλόκαστρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτούν δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στη διαρκή ανασφάλεια

Χιλιάδες «στον αέρα» λόγω της επικείμενης λήξης του προγράμματος. Κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Εργασίας

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», με αποφάσεις που πήραν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, καθώς το πρόγραμμα πλησιάζει στη λήξη του, με αποτέλεσμα περίπου 25.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται προ των πυλών της ανεργίας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων συναντήθηκε με την Ε. Γιώτη, γενική γραμματέα Ενίσχυσης της Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι ...δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για «λήξη σύμβασης», ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση του προγράμματος.

Ο Σπ. Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πίεση λόγω της αγωνιστικής στάσης των εργαζομένων και προσπαθεί να δρομολογήσει «λύσεις - ασπιρίνες». Ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη δουλειά. Ακόμα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ την Τρίτη 17 Γενάρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους κατήγγειλε την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, θύμισε την άρνηση των άλλων κομμάτων να καταργήσουν το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μερική δουλειά, τα μερικά δικαιώματα, η μερική ζωή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γενικευτεί ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και κλείνοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Μέτρα προστασίας και μόνιμη - σταθερή δουλειά απαιτούν οι εργαζόμενοι

Απεργιακή - διεκδικητική απάντηση κόντρα στο καθεστώς που κάνει «καθημερινότητα» τα εργοδοτικά εγκλήματα στους δήμους και στις Περιφέρειες ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ την Τρίτη 17 Γενάρη, με αιτήματα για λήψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τα ΔΣ των Σωματείων να συνεδριάσουν και να οργανώσουν τοπικές και γενικές συνελεύσεις προκειμένου να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η επιτυχία της απεργίας.

Την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κήρυξη απεργίας προκάλεσε το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα την εργαζόμενη στην καθαριότητα στον δήμο Ξυλόκαστρου.

Οπως τονίζει η ΔΑΣ, «από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με τον δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη "Διαύγεια" ή στο σύστημα "Εργάνη". Μόλις στις 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως διά μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε μέρες (!), από 5/1/2023 έως 9/1/2023. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μητέρα δεν θα γυρίσει ποτέ σπίτι της και στα παιδιά της, θύμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου και του κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό».

Αναφερομένη στις αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει πως «πίσω από κάθε νεκρό, σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών». Είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έχουν αδειάσει τους δήμους από μόνιμο προσωπικό, ενώ προωθούν ελαστικές μορφές εργασίας. Παράλληλα έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας και «έχουν θεσμοθετήσει ο τεχνικός Ασφαλείας και ο γιατρός Εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες τον μήνα σε κάθε δήμο, ακόμα κι αν έχουν γίνει οι διαδικασίες σωστά και υπάρχει εν ενεργεία σύμβαση. Για εκπαίδευση του προσωπικού, σωστή συντήρηση και την απαραίτητη φωτοσήμανση των οχημάτων, ούτε λόγος».

«Αρκετά ματώσαμε. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε», σημειώνει η ΔΑΣ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, προβάλλοντας τα αιτήματα:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον τεχνικό Ασφαλείας και τον γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό «ατύχημα» και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών.
  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016 - '17, μόνιμες προσλήψεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ