ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η θεατρική επιθεώρηση «AΪ SAPERA RE!»

Σε σκηνοθεσία του Ν. Καραγεώργου και κείμενο του Απ. Μπαρμπαγιάννη

Τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του με την επιθεώρηση με τίτλο «AΪ SAPERA RE!» σε κείμενα του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Νίκου Καραγεώργου, γιορτάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Η ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις που έχουν δοθεί είναι πολύ μεγάλη, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συμμετείχε και ο ίδιος ο σεναριογράφος - επί σκηνής - στο πρώτο του θεατρικό έργο, που έχει ενθουσιάσει όσους το έχουν παρακολουθήσει.

Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία κυριαρχεί ο κωμικός λόγος, η σάτιρα και η αμφισβήτηση της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Τα κείμενα εστιάζουν στο σήμερα, καταπιάνονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Το έργο έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, κάτι που φαίνεται στο χειροκρότημα, αλλά και από την αντίδραση για τα ζητήματα που θίγονται απ' την επικαιρότητα όπως οι υποκλοπές, το "καλάθι της νοικοκυράς" κ.ά., που τον αγγίζουν», αναφέρει ο δημιουργός του έργου, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, προσθέτοντας:

«Υπάρχουν και συγκινησιακά στοιχεία, όπως όταν μιλάει ο "διχοτομημένος" στα εργοδοτικά κάτεργα εργάτης, εμπνευσμένο από το περιστατικό με τον νεκρό εργαζόμενο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά, θέλουμε ο θεατής βλέποντας την παράσταση και να προβληματιστεί, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και το αύριο».


Στάθηκε στη συνεργασία του με τον Νίκο Καραγεώργο από παλαιότερα, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί η επιθεώρηση στο Αγρίνιο μέσα στο συνολικό προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και τη «ζεστασιά» με την οποία δέχθηκαν όλοι οι συντελεστές το σενάριο, κάτι που «αποτυπώνεται» στο τελικό αποτέλεσμα.

Πρωτότυπη δημιουργία ειδικά και για επαρχιακή πόλη

Ιδιαίτερη είναι και η χαρά των συντελεστών, κυρίως, όπως τονίζουν, για τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και για το γεγονός ότι η επιθεώρηση είναι ένα είδος που δεν ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και είναι μια ευκαιρία, να καταπιαστούν με αυτό το συγκεκριμένο είδος σάτιρας.

«Ο κόσμος μέχρι τώρα, έχει αγκαλιάσει την επιθεώρηση κι αυτό μας δίνει ώθηση να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, σε κάθε παράσταση. Μέσα απ' τις αντιδράσεις του κόσμου και τα χειροκροτήματα, καταλαβαίνουμε, ότι εκτός από το γέλιο η παράσταση προσφέρει και άλλα συναισθήματα και ταυτόχρονα, προσφέρει "τροφή" για σκέψη», επισημαίνουν οι Κάτια Ζαρκάδα και Μαρία Ορφανού, ηθοποιοί στην παράσταση.

Επιπλέον, μέσα από την ευρηματική σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου, τις ευφάνταστες χορογραφίες της Λητούς Γερνά, τα λειτουργικά σκηνικά του Νίκου Βελτίστα, την πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Στασινού, τα αμέτρητα κοστούμια της Δήμητρας Παπαλέξη και του Χριστόφορου Καμμένου, τους φωτισμούς του Δημήτρη Παπαδάκη, το videoart του Κώστα Ρίζου, με βοηθούς σκηνοθέτη τους Δημήτρη Μανδέλλο και Γιώργο Ευθυμίου, αλλά και τις φωτογραφίες του Αντώνη Χαμαλέτσου, έχει στηθεί μια παράσταση που προσφέρει γέλιο στον θεατή και μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, μιλάει για το τώρα με έναν πολύ μοντέρνο τρόπο.

Παίζουν οι ηθοποιοί Κάτια Ζαρκάδα, Γιούλη Μαρούση, Μαρία Ορφανού, Γιώργος Ευθυμίου, Μιχάλης Κατσούδας, Γιώργος Σάλλας, Ανδρέας Κολοβός, Δημήτρης Μανδέλλος, Ειρήνη Δαφνιά. Εκτακτη συμμετοχή είχαν η Λένα Ντζούρβα στις 26 και 30 Δεκεμβρίου και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ενώ στις επόμενες παραστάσεις θα εμφανιστεί και ο Τάσος Κορόζης. Το κείμενο της «ωραίας δασκάλας» έγραψε η Δώρα Τριανταφύλλου.

Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν Παρασκευή 13 - Σάββατο 14 Γενάρη στις 9.15 μ.μ. και την Κυριακή 15 Γενάρη στις 6.15 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Αγρινίου.


Τα τραγούδια της Σωτηρίας

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας», η μουσική παράσταση αφιερωμένη στην «αρχόντισσα του ρεμπέτικου», που ξεχώρισε, ανεβαίνει ξανά από τις 6 Φλεβάρη και κάθε Δευτέρα, για 10 παραστάσεις στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός).

Η Χριστίνα Μαξούρη και οι Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι, φωνή), Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα, φωνή) και Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν) στήνουν το πάλκο τους και μας προσκαλούν σε ένα ακόμα ταξίδι στη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου, σε μια ιδέα του Δημήτρη Χαλιώτη.

«Τα τραγούδια της Σωτηρίας» ξεπερνούν τα όρια της σκηνής και του πάλκου και κινούνται ανάμεσα στη θεατρική παράσταση και τη μουσική βραδιά. Η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της η Μπέλλου και ανάμεσα σε αυτά μας αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της αξεπέραστης ερμηνεύτριας. Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας αλλά και ανθρώπων που την γνώρισαν.

Αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε η Μπέλλου και χαράχτηκαν στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, όπως «Περιπλανώμενη ζωή», Δεν λες κουβέντα», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Μην κλαις», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Μη μου ξαναφύγεις πια», «Μ' αεροπλάνα και βαπόρια» και πολλά άλλα, ζωντανεύουν ξανά στην παράσταση, με λιτό αλλά και ουσιαστικό τρόπο...

Τηλέφωνο: 6938690612

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/plyfa-ta-tragoudia-tis-sotirias/


Για δεύτερη σεζόν η παράσταση «Χορεύετε;»

Ο Θίασος «Αντάμα» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Χορεύετε;», κάθε Κυριακή στις 21.00 στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ», παρουσιάζεται μια θεατρική σύνθεση η οποία πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική, που εκτελείται επί σκηνής.

Ενα νεαρό κορίτσι μπαίνει σε ένα εδώ και χρόνια αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Αβέρωφ. Η ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών, που «όσο κι αν τις σκοτώνανε, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά, δείχνοντάς της τον δρόμο. Ποια είναι εκείνη η μνήμη που σου μαθαίνει τα βήματα; Βήματα που περπατήθηκαν, που τραγουδήθηκαν, που μάτωσαν, που χαμογέλασαν, που χορεύτηκαν. Βήματα μέσα στον ρυθμό και παραστρατημένα βήματα. Αυτά που μας οδήγησαν εδώ. Αυτά που πατάμε εμείς για αυτούς που έρχονται.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη. Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση - προγραμματισμός synthesizers: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης. Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη. Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης. Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά.

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη.

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 14 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές) 12 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Τηλέφωνα για κρατήσεις: 6982373658, 6978346179, 6973967743.

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ