ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί παιδιατρική περίθαλψη για όλα τα παιδιά της χώρας

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία, στις κλινικές και στις ΜΕΘ Παίδων

Την πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, για την εξασφάλιση έγκαιρης, ασφαλούς, δημόσιας, δωρεάν και πλήρους παιδιατρικής περίθαλψης, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. Η έξαρση των ιώσεων την περίοδο που διανύουμε καθιστά ακόμα πιο εμφανή την υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων, των αντίστοιχων κλινικών και μονάδων της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών περικοπών από όλες τις κυβερνήσεις.

«Η προσέλευση στα Επείγοντα είναι τεράστια, με πολύωρη αναμονή, οι κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτες, όπως και οι ΜΕΘ παίδων και νεογνών, ειδικά λόγω του συνδυασμού λοιμώξεων όπως η γρίπη, ο κορονοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο αδενοϊός. Πολλά παιδιά νοσούν πιο βαριά σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, εμφανίζοντας επιπλοκές. Η λειτουργία των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο η πίεση θα ενταθεί», τονίζεται στην Ερώτηση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει ΜΕΘ, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ηπειρο. Το αποτέλεσμα είναι οι διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να θεωρούνται «κανονικότητα». «Η γύμνια αυτή πρόσφατα αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο, με την απώλεια της ζωής ενός διασωληνωμένου παιδιού από τα Γρεβενά κατά τη διακομιδή του», θυμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Παράλληλα, το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «δεν έχουν στελεχωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, δεν έχουν αναπτυχθεί μονάδες παίδων και νεογνών σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ η Βόρεια Ελλάδα δεν διαθέτει παιδιατρικό νοσοκομείο».

Οσον αφορά την Αττική, στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») «ολόκληρα Τμήματα έχουν σχεδόν συγχωνευθεί (Αιματολογικό, Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Νευροχειρουργικό) ενώ είναι μεγάλες οι δυσκολίες σε κομβικά Τμήματα όπως Ακτινολογικό, Μεσογειακής Αναιμίας, Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, Πυρηνικής Ιατρικής, Αιμοδυναμικό, Καρδιοχειρουργικό. Ενα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκεται το Τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας (κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών)». Επιπλέον, στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΠΝΑ «Η Αγία Σοφία» είναι «κενές 280 οργανικές θέσεις». Στο τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο (Παίδων Πεντέλης) «η απαξίωση συνεχίζεται μετά και τις περσινές αποφάσεις για κλείσιμό του και τη μετατροπή του σε αποκλειστικά εμβολιαστικό κέντρο, την κατάργηση κλινών και μετατροπή τους μέσω ΜΚΟ σε δομή φιλοξενίας ταλαιπωρημένων παιδιών με εισαγγελική εντολή».

Η μεγάλη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας οδηγεί σε αντικειμενική τους αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περίθαλψης των παιδιών, «εξαναγκάζοντας τις οικογένειες να χρυσοπληρώνουν τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα». Οι ελλείψεις προσωπικού και το «πάγωμα» των προσλήψεων «αξιοποιούνται για να προωθηθεί ως αναγκαία "λύση" η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, τα ιδιωτικά ιατρεία και το αντίστοιχο "άνοιγμα" στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», καταγγέλλουν οι βουλευτές του Κόμματος.

«Η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδηγεί πολλούς γονείς να στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς», προσθέτουν.

Τέλος, το κείμενο της Ερώτησης καταγγέλλει τη μεθόδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ της ιδιωτικοποίησης των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, «με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την "ενσωμάτωσή" τους σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, για την εξασφάλιση έγκαιρης, ασφαλούς, δημόσιας, δωρεάν και πλήρους παιδιατρικής περίθαλψης όλων των παιδιών της χώρας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχη η καπιταλιστική οικονομία για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λ. Νικολάου

Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων από τα φαρμακεία αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως πάνω από 150 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφονται σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις αναφέρονται σε όλη την ΕΕ, η οποία καταγράφει στο σύνολό της 20 φορές αύξηση των ελλείψεων μεταξύ 2000-2018.

Την Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναδεικνύοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη πανευρωπαϊκά αφορούν θεραπείες που αν διακοπούν θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιπυρετικά, αντιεπιληπτικά, αντινεοπλασματικά κ.ά.), ενώ ήδη ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα φέρνει στα όριά τους ασθενείς, και ειδικά τα μικρά παιδιά που στερούνται ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα, όπως εισπνεόμενα, σιρόπια κ.λπ., παρά τις εκτός τόπου και χρόνου καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα με τα φάρμακα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τον τελευταίο καιρό, αλλά επανέρχεται κατά διαστήματα με διαφορετική ένταση. Ηδη από το 2020 - εν μέσω πανδημίας - η ΕΕ παραδεχόταν τεράστιες ελλείψεις και δικαιολογούσε την κατάσταση, επικαλούμενη μαζί με τα αστικά κυβερνητικά επιτελεία των κρατών ότι «φταίει η έλλειψη στις πρώτες ύλες», «η αυξημένη ζήτηση». Ως δήθεν λύση με ένα στόμα η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνουν την αύξηση της τιμής των φαρμάκων για να ικανοποιηθούν και πάλι οι φαρμακοβιομήχανοι. Ομως ζούμε σε εποχή που η τεχνολογία, η επιστήμη, η παραγωγή έχουν αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες, που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες για φάρμακα, την ώρα που τα χρειάζεται ο λαός, τόσο σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, όσο και σε έκτακτες συνθήκες, όπως αναδείχτηκε με τα εμβόλια και άλλα σκευάσματα την περίοδο της πανδημίας.

Αντιθέτως, πραγματική αιτία του προβλήματος, που μπαίνει εμπόδιο στο να μπορούν οι λαοί να απολαμβάνουν τα επιτεύγματα της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου, είναι η ίδια η καπιταλιστική οικονομία, που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών για τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακέμπορους.

Αυτή η στρατηγική είναι που οδηγεί στο να μην καταργούνται οι πατέντες (οι οποίες θεωρούνται μάλιστα και αναγκαίες για την κερδοφορία των ομίλων), αλλά και στο να υποβαθμίζονται σταθερά τα δημόσια συστήματα Υγείας. Είναι η όξυνση των ανταγωνισμών για τα μερίδια των αγορών στα φάρμακα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Κίνα - Ινδία, είναι η στρατηγική που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των λαών.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο ότι η στρατηγική ΕΕ και κυβερνήσεων που εμπορευματοποιεί το φάρμακο και τροφοδοτεί τους ανταγωνισμούς των ομίλων είναι αυτή που οδηγεί στο εκβιαστικό δίλημμα για τον λαό, ελλείψεις ή αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων;

-- Στα αιτήματα να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, να μην αυξηθούν οι τιμές στο όνομα της επάρκειας και να εξασφαλιστούν δωρεάν φάρμακα για τον λαό, την ώρα που τα χρειάζεται;».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τα 40άρια πυρετού είναι ... σύμμαχός μας!

Απαράδεκτες «οδηγίες», που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, προκειμένου να κουκουλωθεί το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα

Οδηγίες που θα ζήλευε και ...η κυρά μας η μαμή εξέδωσε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή την έλλειψη αντιπυρετικών και σε μια προσπάθεια για λογαριασμό της κυβέρνησης να καθησυχάσει τον λαό για το δράμα που ζει εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, έφτασε να καλέσει τους γονείς ...να μη φοβούνται τον υψηλό πυρετό των 40 βαθμών! «Ο υψηλός πυρετός (40 οC) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε τον πυρετό μόνο για να νιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», ισχυρίζεται η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Μάλιστα, δίνει «οδηγίες» για χρήση ...φυσικών μέτρων αντιμετώπισης του πυρετού (μπάνιο στην μπανιέρα κ.λπ.), αλλά και οδηγίες στους γονείς πώς να σπάσουν και να δώσουν στο παιδί αναβράζοντα δισκία«αυτόν τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης». «Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά κι αν ανεβαίνει», αναφέρει η Εταιρεία.

Απαράδεκτη ανακοίνωση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Μητσιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Νεογνολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σημειώνει εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ για τις παραπάνω οδηγίες:

«Η απαράδεκτη ανακοίνωση του προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός παιδιού με υψηλό πυρετό θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία του παιδιού, καθησυχάζει τους γονείς όταν τα παιδιά τους έχουν ιδιαίτερα υψηλό πυρετό (θερμοκρασία σώματος 40 οC), λες και αυτό αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση και όχι ένα σοβαρότατο γεγονός, πιθανόν απειλητικό για τη ζωή του παιδιού.

Αναγνωρίζει ως κάτι αναμενόμενο τις ελλείψεις αντιπυρετικών φαρμάκων, προκειμένου να μην αποδώσει τις τεράστιες ευθύνες στην πολιτεία για αυτήν την κατάσταση, αφήνοντας στο έλεος των φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακοεμπόρων την υγεία των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ