ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2023 - Κυριακή 15 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύγχρονες προσεγγίσεις για τα ζητήματα ψυχικής υγείας

Στις 21 Γενάρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

«Ζητήματα ψυχικής υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει»: Με αυτόν τον τίτλο οργανώνει το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ την ενδιαφέρουσα ημερίδα το Σάββατο 21 Γενάρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ημερίδα που θα μεταδίδεται ζωντανά και μέσω διαδικτύου θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα προσέλευσης για φυσική παρουσία 9.30 π.μ.), με εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο - επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο ΓΝ «Θριάσιο», με θέμα «Καπιταλισμός και ψυχική υγεία». Θα ακολουθήσουν εφτά θεματικές ενότητες, με εισηγητές ψυχιάτρους και ψυχολόγους, καθηγητές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ομιλία από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, με τίτλο «Η Ψυχική Υγεία ως κοινωνικό αγαθό: Η πρόταση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις σχετικές με το περιεχόμενο της ημερίδας από ανθρώπους του χώρου, αποτυπώνοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας του Κόμματος.

Η μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια ψυχική υγεία σήμερα

Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια με αντικείμενο Κοινότητα και Ψυχική Υγεία, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι μεγάλες προκλήσεις στη σφαίρα της ψυχικής υγείας σήμερα είναι: α) η υψηλή επίπτωση της κατάθλιψης και του άγχους που συνδέονται με χρόνιες, αλυσιδωτές κακουχίες, όπως την επισφάλεια, την ανεργία και την έλλειψη στοργικών σχέσεων, β) τα ανησυχητικά ποσοστά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών και η αύξηση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, γ) οι αυτοκτονίες στους νέους, δ) οι μεταβολές στα πρότυπα προσδιορισμού του κοινωνικού φύλου και της ταυτότητας φύλου, ε) η αδίκως άνιση έκθεση σε ψυχοκοινωνικούς πιεστικούς παράγοντες, άλλοι χρονίζοντες και άλλοι αιφνίδιοι, που προκαλούν την ψυχική δυσφορία και κοινωνική οδύνη με ταξικό πρόσημο, και στ) η απουσία ενός ολοκληρωμένου και αποκεντρωμένου συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης και φροντίδας που θα καλύπτει έγκαιρα τις πραγματικές ανάγκες ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια εμπλέκοντας όλες τις βαθμίδες διακυβέρνησης και δίνοντας έμφαση στις τοπικές κοινότητες που αποτελούν τα άμεσα περιβάλλοντα διαβίωσης, ανάπτυξης και ανθρώπινης δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, η μεγάλη πρόκληση στη δημόσια ψυχική υγεία είναι η κατανόηση και αντιμετώπιση των συνθηκών που συνδέονται με τις κοινωνικές δομές και την άνιση διανομή του πλούτου, την άνιση ή εμποδιζόμενη πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά που προκαλεί την κοινωνική περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό ατόμων και κοινωνικών ομάδων.

Τα θέματα αυτά αφορούν όλο τον λαό, όχι μόνο τους «ειδικούς»

Γιάννης - Μάριος Ρόκας, Ειδικευόμενος Παιδοψυχιατρικής ΓΝΠΑ «Π. & ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Θεωρώ πολύ σημαντική πρωτοβουλία τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας από το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, ειδικά σε μια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση των ψυχικών διαταραχών τόσο στα παιδιά/εφήβους όσο και στους ενήλικες. Τόσο η επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που ζούμε, όσο και η υποβάθμιση και η υποστελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας που βιώνουμε καθημερινά δυσκολεύει τη δουλειά μας και υπονομεύει τη θέληση και όρεξη να προσφέρουμε στους μικρούς μας ασθενείς και στις οικογένειές τους. Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετάσχω και να προσπαθήσω να συμβάλω στη συζήτηση για θέματα που δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας αλλά συνολικά τον λαό. Εκφράζοντας αρκετούς νέους συναδέλφους που γνωρίζω, θεωρώ πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο να δίνεται βήμα, σε τέτοιες πρωτοβουλίες, σε νέους γιατρούς και επιστήμονες από το ΚΚΕ.

Η ψυχική υγεία δεν συνιστά «ατομική ευθύνη»

Βασίλης Παυλόπουλος, καθηγητής Διαπολιτισμικής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Με την κατάθλιψη να αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία πρόκλησης αναπηρίας παγκοσμίως και τα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας να εξελίσσονται σε μία «δεύτερη πανδημία» μέσα στην πανδημία της covid-19, είναι περισσότερο φανερό από ποτέ ότι η ψυχική υγεία δεν συνιστά «ατομική ευθύνη», αλλά σοβαρό δημόσιο - και, άρα, πολιτικό - ζήτημα. Ο μονοθεματικός προσανατολισμός του συστήματος Υγείας στην περίοδο της πανδημίας και η έμφαση σε μια μορφή ανάπτυξης που είναι συνώνυμη του κέρδους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για την πρωτοβουλία να αναδείξει την ψυχική υγεία στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου με την ημερίδα που οργανώνει. Δίνοντας βήμα σε επιστήμονες και μάχιμους εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων, προσφέρει ένα πρότυπο για το πώς πρέπει και μπορεί να συνδιαλέγεται η επιστήμη με την πολιτική και την κοινωνία, προκειμένου να αντιπαρατεθούμε στην παραπληροφόρηση, στις προκαταλήψεις, στην εμπορευματοποίηση και τις ανισότητες. Αν η πρόσκληση είναι για μένα τιμητική, θεωρώ τη συμμετοχή μου καθήκον.

Να αντιμετωπίσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας κατά των γυναικών

Εφη Θάνου, Κοινωνική λειτουργός, MSc Ελεγχος του stress και Προαγωγή Υγείας

Η ημερίδα για την ψυχική υγεία που διοργανώνει το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία ο άνθρωπος επιβαρύνεται πολλαπλά στο πλαίσιο ενός συστήματος που σαπίζει. Με μεγάλη τιμή αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω ως ομιλήτρια στη θεματική για τη βία κατά των γυναικών, καθώς είναι επιτακτικό να αναδειχθεί η ανάγκη της ολόπλευρης προστασίας των γυναικών, διεκδικώντας ταυτόχρονα κρατικές δομές πλήρως στελεχωμένες, μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υπογραφή ΣΣΕ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και καθολική προστασία της μητρότητας. Ο φαύλος κύκλος της βίας είναι εδώ ορατός και μας καλεί να τον αντιμετωπίσουμε. Για την πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ταξική εκμετάλλευση, τη βία, τη γυναικεία ανισοτιμία.

Εφόδιο στην πάλη για τη ζωή και την υγεία του λαού μας

Ιωάννης Παντουλάρης, Επιμελητής Α', Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Η ψυχική υγεία και οι ψυχικές διαταραχές διαμορφώνονται στο κοινωνικό, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ζουν, μέσα από μια διαρκή συνολική και δυναμική αλληλεπίδραση. Ο ρόλος των κοινωνικών παραγόντων στον καθορισμό της υγείας είναι επιστημονικά εδραιωμένος και ευρέως αποδεκτός διεθνώς. Είναι και κυρίαρχος. Οι κοινωνικές διεργασίες στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που ζούμε, σε ένα σύστημα που σαπίζει, δρουν διαβρωτικά και καταστροφικά στη σωματική και ψυχική υγεία μας, με ταξική μεροληψία, παράγουν και διευρύνουν τις ταξικές ανισότητες με επακόλουθο την επιδείνωση των ανισοτήτων και στην υγεία. Η αδήριτη πραγματικότητα είναι ότι όσο χαμηλότερα βρίσκεται κανείς σε κοινωνικοοικονομική θέση τόσο χειρότερη είναι η υγεία του, σωματική και ψυχική. Κλείνοντας τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τη μεγάλη επιβάρυνση και της ψυχικής υγείας του κόσμου, ιδιαίτερα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της προϋπάρχουσας κοινωνικά καθοριζόμενης ευαλωτότητάς τους και της εγκληματικής ανεπάρκειας των κρατικών μέτρων προστασίας και της πρόσβασής τους σε ένα αντίστοιχο των αναγκών δημόσιο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η αποδιάρθρωση και υποβάθμιση του αφετηριακά ανεπαρκέστατου δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας, μέσω της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής του, με την παράλληλη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα ψυχικής υγείας, διευρύνουν τις ανικανοποίητες ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε ένα ολοένα και πιο ακριβό εμπόρευμα, για όλο και λιγότερους.

Με ιδιαίτερη χαρά και προσδοκίες χαιρετίζω τη διοργάνωση της ημερίδας για την ψυχική υγεία από το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσδοκίες να φωτιστούν οι περισσότερες πτυχές του ζητήματος της ψυχικής υγείας στον καπιταλισμό, στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς και η λύση στα αδιέξοδά του μέσα από μία άλλη κοινωνική προοπτική, στον αντίποδα της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας που αντιεπιστημονικά και αποπροσανατολιστικά επαναπλαισιώνει τα κοινωνικά προβλήματα ως ατομική παθολογία και ευθύνη. Να αποτελέσει εφόδιο για την ενδυνάμωση του μετώπου πάλης για τη ζωή και την υγεία του λαού μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίκαιρη πάλη για μία άλλη κοινωνία, όπου θα ανθρωπέψει ο άνθρωπος, τον σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ