ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2023 - Κυριακή 15 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς στις 22 Γενάρη

Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Δύο πατρίδες... ίδια προβλήματα, ίδια όνειρα και ανάγκες. Με το ΚΚΕ, ενάντια στις πολύμορφες διακρίσεις και εμπόδια, στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών για τη ζωή που μας αξίζει», την Κυριακή 22 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων στην Γκράβα (Ταϋγέτου 60).

Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους: Γιώργο Ντούνη, μετανάστη αλβανικής καταγωγής, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας του ΚΚΕ. Βιολέτα Γαλανοπούλου, δασκάλα σε διαπολιτισμικό σχολείο, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας». Αχμέτ Μουσταφά, μετανάστη αιγυπτιακής καταγωγής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Εντρι Νέζα, μετανάστη αλβανικής καταγωγής, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Οι Οργανώσεις διακινούν πλατιά το κάλεσμα της εκδήλωσης στις γειτονιές της Αθήνας, σε εργασιακούς χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, στα σχολεία και αλλού. Σε αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Μετανάστρια και μετανάστη που ζεις και εργάζεσαι στην Ελλάδα...

Απευθυνόμαστε σε σένα και σε καλούμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μαζί την πάλη μας για όσα έχουμε ανάγκη και μας τα στερούν. Σε σένα που:

- Αγωνιάς για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

- Ταλαιπωρείσαι για την ανανέωση της άδειας παραμονής, από τα εμπόδια που σου βάζουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

- Ζεις τόσα χρόνια κάθε μέρα δίπλα μας, αλλά συνεχίζεις να ζεις υπό καθεστώς "παρατυπίας".

Σε σένα, συμμαθητή που δυσκολεύεσαι ακόμα στα Ελληνικά, που βλέπεις ότι χωρίς φροντιστήριο, χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη δεν έχεις "καμία τύχη" στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Που ακούς για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ αλλά βιώνεις την εργασία χωρίς δικαιώματα από τα 15 σου χρόνια.

Απευθυνόμαστε στους χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται σε πολλούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως στον Τουρισμό και Επισιτισμό, στις Κατασκευές, στον Ιματισμό, στη φροντίδα ασθενών και ηλικιωμένων, ως οικιακές βοηθοί κ.ά., και ζουν από πρώτο χέρι κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, όπως συχνά και την εκμετάλλευσή τους από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

Το ΚΚΕ σάς μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί αποκαλύπτει ότι...

  • Η πραγματική αιτία του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
  • Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ένα "φυσιολογικό" και "χρήσιμο φαινόμενο" ή "ατομική επιλογή" του κάθε μετανάστη και πρόσφυγα».

Και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις, στους αγώνες, στα εργατικά σωματεία, στους συλλογικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, στους συλλόγους γονέων, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, για τα δικαιώματα των Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων (...)

Αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, όπως αυτός που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, που ξεριζώνει χιλιάδες από την πατρίδα τους και σηματοδοτεί νέους και μεγάλους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Στέκεται αποφασιστικά ενάντια στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία, στον φασισμό, που καλλιεργούνται από το σύστημα της εκμετάλλευσης για να μην παλεύουν οι εργαζόμενοι ενωμένοι εναντίον του.

Αποτελεί εγγύηση στον αγώνα απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και τους διεθνείς συμμάχους τους. Στον αγώνα όπου έχουν θέση όλοι, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία, φυλή».

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Το καινούργιο τεύχος μόλις κυκλοφόρησε!

«Απορούμε και συζητάμε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Εξερευνούμε τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης. Λέμε σε όλους ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της ειρήνης. Ετοιμάζουμε τουρνουά επιτραπέζιου παιχνιδιού και γνωριζόμαστε καλύτερα», σημειώνεται στην αρχή του νέου τεύχους του «κόκκινου Αερόστατου», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας και το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, «φιλοξενεί» όπως πάντα πλούσια θεματολογία.

Από τις ανταποκρίσεις των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» από διάφορες περιοχές της χώρας και «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», μια από τις αγαπημένες στήλες των παιδιών, στο αφιέρωμα για τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης να απελευθερώσει τον άνθρωπο και γιατί δεν γίνεται αυτό σήμερα, καθώς και στην Ενέργεια. Σελίδες του περιοδικού είναι αφιερωμένες και στον Πελέ, τον αθλητή που ήταν «από τους πρώτους που έκαναν το ποδόσφαιρο ...Τέχνη». Ξεχωρίζει ακόμα το αφιέρωμα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου στην Ουκρανία, με τίτλο «Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει ίδιο;», για τις επικείμενες εκλογές, αλλά και στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με τίτλο «Πολεμάμε και τραγουδάμε». Η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, οι Απόκριες, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις σελίδες του περιοδικού, με ιδέες για να διοργανώσουν τα καλύτερα πάρτι, ενώ υπάρχει και ταμπλό για να παίξουν το επιτραπέζιο «Ελα να γνωριστούμε». Το μόνο που χρειάζονται ακόμα είναι ζάρια, πιόνια, χρονόμετρο και φυσικά χαρούμενη διάθεση!

Φυσικά υπάρχουν το καθιερωμένο κόμικ, το διήγημα, η στήλη με τίτλο «Τα χέρια είναι εργαλεία και δημιουργούν» και πολλά άλλα...

Σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες η «Αποδελτίωση II»

Την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 18.00 στο Στρασβούργο, στο αμφιθέατρο Jean Cavailles - Universite de Strasbourg - Campus de l'Esplanade - Bat Le Patio (22, rue Rene Descartes 67000), παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση ΙΙ», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η συγγραφέας και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αναγνώστες και τους δημοσιογράφους.

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 18.30, θα γίνει η δεύτερη βιβλιοπαρουσίαση, στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες (10, Rue des Petits Carmes, 1000). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Διονύσιος Καλαμβρέζος, και η γραμματέας του «Hellenic Circle-KYKLOS», ποιήτρια Μαρία Πατακιά. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συγγραφέα και τους ομιλητές.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 - 15 Γενάρη το Συνέδριο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει το 16ο Συνέδριό της το Σαββατοκύριακο 14 - 15 Γενάρη στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2 του Πάντειου Πανεπιστημίου. Εχουν ολοκληρωθεί οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στα Παραρτήματα σε όλη τη χώρα, όπου έχουν εκλεγεί οι αντιπρόσωποι που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει νέο Γενικό Συμβούλιο και την Κεντρική Διοίκηση για την επόμενη τριετία. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν το Σάββατο 14 Γενάρη στις 10 π.μ., ενώ η προσέλευση των αντιπροσώπων στον χώρο αρχίζει από τις 9 π.μ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, με τίτλο «Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!», προγραμματίζονται αυτές τις μέρες τα εξής:

  • Στη Λάρισα, εκδήλωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ με θέμα «"Οδηγητής": Το "φως που καίει" ανάβει χέρι - χέρι...» το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στον «Μύλο του Παπά», στην αίθουσα σεμιναρίων. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα «30 χρόνια μετά, ο κόσμος δεν είναι όπως υποσχέθηκαν... Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!», την Τετάρτη 18 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα 5.42, πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κ. Μακεδονίας.
Περιοδείες σε δομές Υγείας

Τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Γενάρη οι Κομματικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία - φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την ανακοίνωση του Κόμματος για τις εξελίξεις στο Φάρμακο και την κατάσταση στις δομές Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα 16/1:

Στις 9.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας.

Στις 10 π.μ. στα Ιατρεία ΙΚΑ Βότση.

Στις 11 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, στις ΤΟΜΥ 2η, 3η, 5η Θεσσαλονίκης και στο Κορδελιό, στο Κέντρο Υγείας Σοχού και στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος», «Γ. Γεννηματάς», Θεαγένειο και Ιπποκράτειο.

Την Τρίτη 17/1:

Στις 8.30 π.μ. στα Δημοτικά Ιατρεία στις Συκιές (Επταπυργίου).

Στις 9 π.μ. στα Κέντρα Υγείας σε Εύοσμο, Κουφάλια και Χαλάστρα.

Στις 10 π.μ. στην ΤΟΜΥ Καλαμαριάς.

Στις 11 π.μ. στα Κέντρα Υγείας Αμπελοκήπων και Λαγκαδά, στην ΤΟΜΥ Πολίχνης, στα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ Τούμπας και Κέντρου Θεσσαλονίκης και στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», «Αγιος Παύλος» και Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ