ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να κερδίσει έδρα στη Φθιώτιδα το ΚΚΕ!

Συνέντευξη στον ρ/σ «Lamia Polis»

Από τη σύσκεψη της Δευτέρας με αγροτοκτηνοτρόφους στη Σπερχειάδα

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη της Δευτέρας με αγροτοκτηνοτρόφους στη Σπερχειάδα
Συνέντευξη στον ρ/φ «Lamia Polis» και τις δημοσιογράφους Λίλιαν Χαχοπούλου και Αννα Μπαμπέτα παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην πόλη, όπου επισκέφτηκε το νοσοκομείο και είχε συνάντηση με τη διοίκηση και φορείς του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ το βράδυ μίλησε σε σύσκεψη φορέων στη Σπερχειάδα. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στον τόπο καταγωγής του, όπου μάλιστα θα είναι και υποψήφιος στις φετινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς για την περιοδεία του στο Νοσοκομείο Λαμίας, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση είναι άσχημη (...) και βεβαίως αυτό δεν έχει να κάνει με την τεράστια προσπάθεια, με αυτοθυσία, που κάνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, εμείς αυτό ζητάμε, να γίνουν μόνιμες σταθερές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, κυρίως γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά όλα τα Τμήματα του νοσοκομείου και όλες οι κλινικές. Και, βεβαίως, θα πρέπει να αλλάξει άρδην το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σχετικά με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, με το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, υγειονομικοί, νοσηλευτές και άλλο βοηθητικό προσωπικό είναι όμηροι συμβάσεων, περιμένουν συνεχώς την ανανέωσή τους, ενώ για μια τέτοια σπουδαία δουλειά που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή των συνανθρώπων μας, σώζουν ζωές οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα πρέπει να είναι μόνιμη και σταθερή».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, και πρόσθεσε πως «γίνεται μια συνεχής απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του δημόσιου νοσοκομείου, σε βάρος της δημόσιας υγείας του λαού μας, και ενισχύεται ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Και, βέβαια, όταν λέμε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα εμείς δεν εννοούμε τον αυτοαπασχολούμενο γιατρό που έχει το ιατρείο του και βοηθάει συνανθρώπους ή δουλεύει, κάνει το επάγγελμά του, την επιστήμη του, αλλά κυρίως τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας, είτε αυτά είναι οι μεγάλες πολυεθνικές, μονοπώλια, όμιλοι στον κλάδο οι οποίοι δεν ξέρουν τι έχουν, θησαυρίζουν ακόμη και πάνω στον θάνατο, στην πανδημία (...) δεν μπορεί να υπάρξει δυστυχώς συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, είτε αρμονική είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτή η συνύπαρξη, που λένε άλλα κόμματα, θα γίνεται σε βάρος πάντα της δημόσιας Υγείας. Θα τραβάει δηλαδή το ιδιωτικό κέρδος, ο ιδιώτης, τα συμφέροντα αυτά που είναι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, και τη δημόσια υγεία στο βάραθρο».

Αναξιοποίητες οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες του νομού

Ερωτηθείς για άλλα προβλήματα του νομού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πέραν των ζητημάτων της Υγείας και της αναγκαίας ανάπτυξης της ΠΦΥ, «μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η αγροτιά (...) μετά από μια λεηλασία, πραγματικά, της αγροτικής παραγωγής από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν ξεπληρώνεται, δεν καλύπτεται από τις τιμές που δίνονται στα προϊόντα, διότι δεν υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές (...) Και δεν μιλάμε φυσικά για τις μεγάλες καταστροφές, όπου έχουμε κι εδώ πλημμύρες, πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει την αγροτική παραγωγή, ή άλλα, ζιζάνια και λοιπά, μύκητες, μια σειρά ζητήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και που δεν καλύπτονται, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν προχωρά σε αποζημιώσεις ή τις δίνει με μεγάλη καθυστέρηση, δεν αφορά το 100% της ζημιάς αλλά μόνο ένα ελάχιστο μέρος, και από αυτήν την άποψη παλεύουμε αυτήν τη στιγμή για να αλλάξει και ο κανονισμός (...) Είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ επίσης».

Ειδικότερα για τη ΛΑΡΚΟ τόνισε πως «είναι χρυσωρυχείο, και μάλιστα σε μια εποχή που έχει εκτιναχθεί η τιμή του νικελίου παγκοσμίως και θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα. Οχι μόνο να επιζήσει η ΛΑΡΚΟ ως ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τους εργαζόμενους όλους μέσα και τις οικογένειές τους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα, σε όλη τη χώρα. Βεβαίως και αυτή απαξιώθηκε με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και φτάσαμε στο αμήν, όπου θα απειλείται ακόμα και η ίδια η εργασία (...) Πρέπει η ΛΑΡΚΟ με τη συνολική πρόταση που έχει το ΚΚΕ, και που την καταθέσαμε χθες εκεί και στα σωματεία και που συμφωνούμε μαζί τους, έτσι να αναπτυχθεί και έτσι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα, εκτός απ' τον νομό. Φυσικά είναι και άλλοι κλάδοι βιομηχανίας στην περιοχή, ξέρετε ότι έχει απαξιωθεί επίσης η βιομηχανική παραγωγή, έχουν κλείσει εργοστάσια, έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτά και μια σειρά πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η χώρα, εκτός από τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ που είπα πριν, ή την αγροτική παραγωγή, όπως είναι οι ιαματικές πηγές, που έχουμε κάμποσες στον νομό αλλά δεν αξιοποιούνται. Και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για ιατρικούς σκοπούς και για τουριστικούς σκοπούς (...)

Είναι πλούτος που αφορά τον ελληνικό λαό, είναι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας και που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Τέτοιες προτάσεις έχει το πρόγραμμα του ΚΚΕ, και γι' αυτό έχει σημασία εδώ να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, διότι πρέπει η Φθιώτιδα να έχει έστω για μια φορά βουλευτή του ΚΚΕ, διότι έχουμε γνωρίσει και βουλευτές της ΝΔ, τέσσερις έχει τώρα και ένας ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν είχε τρεις - τέσσερις ο ΣΥΡΙΖΑ και κάναν δυο η ΝΔ, έχουμε γνωρίσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, τους έχουμε γνωρίσει όλους και έχουν περάσει από δω».

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη εργατών γης, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι τόσο αυτοί όσο και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι είναι θύματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, με τους εργάτες να αναζητούν καλύτερα μεροκάματα και τους αγρότες να μην μπορούν να τα πληρώσουν. Αναφορικά με την ερήμωση της υπαίθρου, επεσήμανε πως οφείλεται στο ότι «δεν δημιουργούνται υποδομές για να κρατηθεί ο κόσμος στα χωριά (...) Οταν για παράδειγμα μιλάμε για την αγροτιά, για την εργατιά ή για την ύπαιθρο, δεν μπορεί να λέμε μόνο τα οικονομικά ζητήματα της επιβίωσης, αυτά φυσικά είναι η βάση και είναι ένα το κρατούμενο. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα. Είναι και η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τι υποδομές έχουν στα χωριά μας. Δεν υπάρχουν. Είναι ανύπαρκτες, με ευθύνη των κυβερνήσεων».

Με ένα δυνατό ΚΚΕ παντού, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τον λαό

Κληθείς να σχολιάσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αν υπάρχει άλλη μορφή αντίδρασης, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Κοιτάξτε να δείτε, οι αγώνες είναι η βάση. Εμείς όταν λέμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να το πάρει απόφαση ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί μεσσίες, πολιτικοί ή κομματικοί σωτήρες (...) όταν λέμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό σε έναν δρόμο αγώνα, ανατροπής, αυτό εννοούμε. Φυσικά με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, γιατί αν το ΚΚΕ δυναμώσει και μέσα στη Βουλή και παντού, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα (...) Οπως επίσης δεν μπορείς να μιλάς για αγώνες αν δεν αλλάζεις τους συσχετισμούς που υπάρχουν (...) Γιατί αυτά είναι που πιέζουν τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή. Αυτά πιέζουν κυρίως την κυβέρνηση (...) Αν δεν παλέψεις, αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα σου δώσει κανένας από μόνος του (...) Η πίεση είναι αυτή που μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες ανακούφισης και βεβαίως μόνο μία συνολική αλλαγή, αυτή που προτείνει το ΚΚΕ σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στα πάντα, θα μπορέσει να αλλάξει μια κατάσταση και να βαδίσουμε σε έναν καινούργιο δρόμο, όπου θα πάρουν τον δρόμο της οριστικής λύσης τους αυτά τα προβλήματα».

Σε σχόλιο για «αέρα φρεσκάδας στο ΚΚΕ», ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Πάντα φρέσκοι είμαστε εμείς. Μακάρι όσο περνάνε τα χρόνια να φρεσκαριζόμαστε ακόμη περισσότερο. Πάντως δεν κάνουμε "λίφτινγκ". Αυτοί είμαστε, αυτοί ήμασταν. Βεβαίως μαθαίνουμε και από την κοινωνική και πολιτική πείρα (...) Με φρέσκο αέρα κατεβαίνει λοιπόν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, με πιο φρέσκο ακόμη, εννοώ, για να μην το βάλουμε στη ζυγαριά».

Τέλος, στην ερώτηση δημοσιογράφου, «του χρόνου δηλαδή τέτοιο καιρό θα σας έχουμε βουλευτή Φθιώτιδας του ΚΚΕ;», ανταπάντησε: «Να έχει έδρα το ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, οπωσδήποτε. Αυτό είναι, όχι ευχή, αλλά πρέπει να γίνει πράξη».


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022
Ακάθεκτα συνεχίζεται η προσπάθεια για το πιάσιμο των στόχων

Με τις «μηχανές στο φουλ», οι Κομματικές Οργανώσεις συνεχίζουν την προσπάθεια για την πλήρη επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Μετά το 12ο κατά σειρά «κλείσιμο» τη Δευτέρα 16 Γενάρη, η κάλυψη του συνολικού πλάνου βρίσκεται στο 109,95%.

Λίγο πριν την «κορδέλα» του τερματισμού, η ΚΟ Εξωτερικού με 156,13% φαίνεται πλέον να κρατάει για τα καλά την πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί η ΚΟ Αιγαίου με 133,65%. Οι τρεις Οργανώσεις Περιοχής που έπονται φαίνεται ότι θα δώσουν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την 3η θέση, καθώς στο τελευταίο «κλείσιμο» κάλυψαν πάνω από 10% του πλάνου τους, καταφέρνοντας έτσι να αποσπαστούν από τις υπόλοιπες. Πρόκειται για την ΚΟ Κρήτης με 115,45%, την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας με 112,72% και την ΚΟ Αττικής με 112,30%. Σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, έχοντας υπερκαλύψει το πλάνο τους, βρίσκονται έπειτα η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 103,70%, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 101,33% και η ΚΟ Ηπείρου με 101,19%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ: Πελοποννήσου με 93,93%, Δυτικής Μακεδονίας με 92,39%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 86,21% και Θεσσαλίας με 79,59%.

Η ΚΝΕ έχει υπερκαλύψει το πλάνο της με 121,35%, η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» με 105,39% και η ΚΟΒ του «902» με 105%.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ