ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ανησυχία σε αμερικανικά επιτελεία για την ενίσχυση του κινεζικού πολεμικού στόλου

Καλέσματα για δραστική αναβάθμιση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής

Ενδεικτικά της επικίνδυνης όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας είναι δημοσιεύματα και τοποθετήσεις που καλούν την αμερικανική ηγεσία να επισπεύσει τη δραστική αναβάθμιση της πολεμικής της μηχανής σε όλα τα επίπεδα, εκφράζοντας ανησυχίες για την αντίστοιχη ενίσχυση του κινεζικού οπλοστασίου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το CNN μετέδωσε επισημάνσεις του καθηγητή στην έδρα Μελετών Μελλοντικού Πολέμου στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ Σαμ Τανγκρέντι, ο οποίος, επικαλούμενος την Εκθεση του Πενταγώνου για τη Στρατιωτική Ισχύ της Κίνας, για το 2022, ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας μετρά ήδη διακριτό προβάδισμα από το αμερικανικό.

Οπως είπε, διαθέτει περίπου 340 πολεμικά πλοία που αναμένεται να αυξηθούν σε 400 την επόμενη 2ετία. Ο στόλος των ΗΠΑ σήμερα περιλαμβάνει λιγότερα από 300 πλοία και ο στόχος είναι αυτά να φτάσουν τα 350 επανδρωμένα, μέχρι το 2045.

Ο Τανγκρέντι υποστήριξε ότι «αν η Ιστορία μάς δίνει κάποιο μάθημα, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως το αριθμητικό πλεονέκτημα της Κίνας είναι πιθανό να οδηγήσει σε ήττα το Ναυτικό των ΗΠΑ σε οποιονδήποτε πόλεμο (...) Οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει να αναρωτηθούν σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι να στοιχηματίσουν στην τεχνολογική - χωρίς αριθμητική - υπεροχή σε αυτόν τον αγώνα (...) Δεν λέω ότι ένας μικρότερος, τεχνολογικά ανώτερος στόλος δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει έναν πολύ μεγαλύτερο στόλο, λέω μόνο ότι - με την πιθανή εξαίρεση τριών περιπτώσεων τα τελευταία 1.200 χρόνια - καμία δεν το έχει καταφέρει».

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα, ο ναύαρχος Ντάριλ Κοντλ, αρχηγός της Διοίκησης των Δυνάμεων του Στόλου των ΗΠΑ, κάλεσε τις πολεμικές βιομηχανίες της χώρας του να εντείνουν την παραγωγή τους, εκτιμώντας ότι «δεν παραδίδετε τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε», ενώ άλλα στρατιωτικά στελέχη σχολιάζουν ότι οι ΗΠΑ θα υστερούσαν αριθμητικά σε μια πιθανή σύγκρουση στον Ειρηνικό.

Μάλιστα, αρκετοί αναφέρουν ότι η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί και στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και στην ενίσχυση του αμερικανικού οπλοστασίου ώστε να σταθεί στον ανταγωνισμό με την Κίνα...

Στις 5 Φλεβάρη η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

Σε ένα τέτοιο φόντο, κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 5 Φλεβάρη, όπως επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, αναφέροντας πως το Πεκίνο «ελπίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια σωστή άποψη για την Κίνα, θα υποστηρίξουν τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, στις 5 - 6 Φλεβάρη, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα από τον Οκτώβρη του 2018.

Τον Δεκέμβρη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, στη Λάνγκφανγκ, πόλη που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο, για να συζητήσουν για την επίσκεψη του Μπλίνκεν, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο σομαλικός στρατός ανακατέλαβε το λιμάνι «στρατηγικής» σημασίας Χαραντέρε, αποσπώντας το από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σεμπάμπ», που το κατείχαν εδώ και πάνω από 12 χρόνια. Ο Σομαλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το 2023 θα είναι η χρονιά της ελευθερίας και της εξάλειψης της "Σεμπάμπ"». Χτες στο βόρειο Μογκαντίσου πάντως έγινε νέα βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 στρατιωτών και 21 τζιχαντιστών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και την απόδοση του χαρακτηρισμού «τρομοκρατική οργάνωση» στους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνελήφθη χτες στις ΗΠΑ ο 39χρονος Σόλομον Πένια, πρώην υποψήφιος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού. Κατηγορείται ότι πλήρωσε άνδρες για να πυροβολήσουν εναντίον των σπιτιών τεσσάρων πολιτικών των Δημοκρατικών.

BΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ανάμεσα στις συλλήψεις διαδηλωτών στο Λούτσερατ της Γερμανίας βρίσκεται και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συνελήφθη όταν η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή προκειμένου να κατεδαφιστούν τα κτίρια, με σκοπό την επέκταση ανθρακωρυχείου. Η 20χρονη Τούνμπεργκ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου «Γκαρτσβάιλερ 2». Η ίδια και άλλοι διαδηλωτές που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το να καταναλώσεις ένα ψάρι που έχει αλιευθεί στις λίμνες ή στους ποταμούς των ΗΠΑ ισοδυναμεί με το να πίνεις επί έναν μήνα νερό μολυσμένο με τους λεγόμενους «αιώνιους» ρυπαντές, τις PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), σύμφωνα με μελέτη του Environmental Working Group η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Τα εν λόγω χημικά προϊόντα αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1940 ώστε να αντιστέκονται στο νερό και στη θερμότητα, και τα βρίσκει κανείς σε αντικολλητικές επενδύσεις, υφάσματα και συσκευασίες τροφίμων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δολοφονία Παλαιστίνιου αστυνομικού από ισραηλινά πυρά

Το όνομα του 40χρονου αστυνομικού και μαχητή της Ταξιαρχίας Μαρτύρων αλ Ακσα Χαμντί Σακίρ Αμπντουλάχ Αμού Νταγιάχ προστέθηκε χτες το πρωί στην ατελείωτη λίστα θυμάτων της ισραηλινής κατοχής, καθώς έχασε τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Χαλχούλ, που βρίσκεται κοντά στη Χεβρώνα της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Ο 40χρονος ήταν ο 15ος Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του και ο θάνατός του καταγράφεται σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν σε προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ έναν 14χρονο Παλαιστίνιο μαθητή με σφαίρα στο κεφάλι.

Αντιδράσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 40 χώρες ζήτησαν την άρση των πρόσφατων τιμωρητικών μέτρων που επέβαλε το Ισραήλ εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής σε αντίποινα για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την οποία ζητήθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής. Στις 30 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητείται η γνωμοδότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το θέμα της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Λίγες μέρες αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου «να πληρώσει το τίμημα», μεταξύ των οποίων η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Παλαιστίνιους υπουργούς και η κατάσχεση 39 εκατ. δολαρίων από φόρους που συγκεντρώνουν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Οποια κι αν είναι η θέση κάθε χώρας σχετικά με την απόφαση, απορρίπτουμε τα τιμωρητικά μέτρα που λαμβάνονται σε απάντηση στο αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και πιο γενικά σε απάντηση σε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους», σημείωναν οι εκπρόσωποι από τις 40 χώρες ανάμεσά τους οι: Αλγερία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πακιστάν, Νότια Αφρική, Ιρλανδία κ.α. Κάποιες άλλες απείχαν από την ψηφοφορία (Ιαπωνία, Γαλλία, Νότια Κορέα), όπως και κάποιες την καταψήφισαν (Γερμανία, Εσθονία). «Είναι σημαντικό διότι δείχνει ότι ανεξαρτήτως του τρόπου που οι χώρες ψήφισαν, είναι ενωμένες στην απόρριψη των τιμωρητικών μέτρων», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Αύριο Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Απελάθηκε η Κονσταντίνι

Το πρωί της Τρίτης οι ισραηλινές αρχές απέλασαν την 52χρονη Ιταλίδα Στεφανία Κονσταντίνι, που είχε συλληφθεί τη Δευτέρα στη διάρκεια εφόδου του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων Ντεϊσέχ στη Βηθλεέεμ, όπου σκοτώθηκε 14χρονος Παλαιστίνιος. Της απήγγειλαν την κατηγορία ότι ανήκει σε «τρομοκρατική» οργάνωση, εννοώντας το αντικατοχικό «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (FPLP).

Η Κοσταντίνι δεν παρουσιάστηκε έπειτα από κλήση της Σιν Μπετ τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν έληξε η τουριστική βίζα της, και «συνέχισε τις δραστηριότητές της» για λογαριασμό της FPLP, προτού συλληφθεί τη Δευτέρα «για να ανακριθεί», υποστήριξε Ισραηλινός αξιωματούχος.

ΠΕΡΟΥ
Κλιμακώνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες

Κλιμακώνονται στο Περού οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και την βάρβαρη κρατική καταστολή που από τις 7 Δεκέμβρη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50 διαδηλωτές.

Από την Κυριακή είναι σε εξέλιξη πορείες κυρίως αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας που συγκλίνουν στην πρωτεύουσα Λίμα και απαιτούν τον τερματισμό της καταστολής, την παραίτηση της Μπολουάρτε - πρώην αντιπροέδρου της χώρας και πρώην συμμάχου του επίσης σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Πέδρο Καστίγιο, τον οποίο αντικατέστησε μετά την αποπομπή του στις 7 Δεκέμβρη - το κλείσιμο του Εθνικού Κογκρέσου, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

«Πάμε στην πρωτεύουσα για να κάνουμε να ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας μας», είπε ο Τζίμι Μαμάνι, επικεφαλής φυλής των αυτοχθόνων Αϊμάρα από την περιοχή Πούνο.

Παράλληλα με την κινητοποίηση από διάφορες περιοχές προς τη Λίμα, πολλοί διαδηλωτές στήνουν μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας ενάντια στην κυβέρνηση. Στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ (βόρεια), κάτοικοι απέκλεισαν δρόμο που τη συνδέει με την πρωτεύουσα. Στο Πούνο, επίσης αποκλεισμένη είναι η γέφυρα Γιάβε, που συνδέει το Περού με τη Βολιβία.

Οι κινητοποιήσεις εντείνονται παρότι η κυβέρνηση από την Κυριακή εξήγγειλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα στη Λίμα, στο Κούσκο, στο Καγιάο και στο Πούνο.

Στο μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία του Περού άρχισε να διενεργεί έντεκα προκαταρκτικές έρευνες για τους θανάτους διαδηλωτών κατά νυν και πρώην υπουργών της κυβέρνησης, ενώ την Παρασκευή δήλωσαν την παραίτησή τους οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Γυναικών. Την Κυριακή η Μπολουάρτε εμφανίστηκε σε διάγγελμά της να αναγνωρίζει ότι ειδικά στην περιοχή Χουλίακα του Πούνο μπορεί να έγιναν λάθη και θα αναζητηθούν ευθύνες για τη δολοφονία 17 διαδηλωτών, αλλά δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Δολοφονία στελέχους του ΚΚ Πακιστάν

Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε τη Δευτέρα εντός του χώρου του δικαστηρίου στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν ο Latif Afridi, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν, διακεκριμένος νομικός και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δικηγόρων του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Ο 79χρονος Afridi βρισκόταν στην αίθουσα του κυλικείου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πεσαβάρ, όταν ένας ασκούμενος δικηγόρος, ο Adnan Khan, άνοιξε πυρ εναντίον του, με έξι σφαίρες. Ο Afridi μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον δράστη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πεσαβάρ προχώρησε σε διήμερη αποχή από τα δικαστήρια σε όλη την επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του Afridi.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ