ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Εφημερίες τρόμου στα δημόσια νοσοκομεία, παραιτήσεις γιατρών και ο λαός σε κίνδυνο

Χιλιάδες οι εισαγωγές στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία. Συστάσεις από την κυβέρνηση για επισκέψεις στα ανύπαρκτα Κέντρα Υγείας

Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ την Παρασκευή
Από την κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ την Παρασκευή
Πάνω από 7.000 ήταν οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού μέσα σε μια βδομάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ως αποτέλεσμα του κοκτέιλ ιών με τους οποίους αναμετριούνται ο λαός και τα παιδιά του, σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης έλλειψης φαρμάκων. Μπορεί από τον περασμένο Οκτώβρη ακόμα οι ειδικοί επιστήμονες να προειδοποιούσαν για την «τριδημία» που θα σαρώνει ειδικά στους μαθητές, όμως η κατάσταση στα σχολεία και τα χάλια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημιουργούν τελικά το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της μεγάλης έξαρσης του κορονοϊού.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Από τις 9 έως και τις 15 Γενάρη άλλοι 186 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, μια αύξηση 16%. 147 ήταν διασωληνωμένοι, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 250 εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία. Επίσης, καταγράφηκαν 2 επιπλέον θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη εποχική γρίπη, με τα συνολικά θύματα της γρίπης να είναι 12 τους τελευταίους 3 μήνες, ενώ 5 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης τύπου Α νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία παραμένουν υπό κατάρρευση, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, το φιλότιμο και η αυτοθυσία τους πλέον δεν αρκούν.

Στον «Ευαγγελισμό» στην τελευταία εφημερία στις 18/1 που ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι οι περιπατητικοί ασθενείς δεν είχαν εξεταστεί μέχρι και το βράδυ, ενώ πάνω από 30 ήταν τα ράντζα στους διαδρόμους των Παθολογικών κλινικών και της Πνευμονολογικής, με ασθενείς και εργαζόμενους να μπαίνουν σε καραντίνα στην Αιματολογική κλινική λόγω εκτεταμένης διασποράς της Covid.

Εφημερίες τρόμου ζουν όμως οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία. Στην Πνευμονολογική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι», με δυναμική 22 κρεβατιών, νοσηλεύτηκαν σε πρόσφατη εφημερία μέχρι και 80 ασθενείς, οι περισσότεροι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, ακόμη και σε κλινική του απέναντι κτιρίου, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ κι έναν γιατρό στη βραδινή βάρδια για όλους τους ασθενείς!

Στο «Γεννηματάς» οι εργαζόμενοι δουλεύουν 36 συνεχείς ώρες, επί 21 μέρες, χωρίς κανένα ρεπό, χωρίς καμία άδεια, με μηδενικές προσλήψεις. Οπως καταγγέλλουν, σε κάθε γενική εφημερία οι εισαγωγές αγγίζουν τις 200 αλλά μόλις 60 είναι τα κενά κρεβάτια, ασθενείς περιμένουν 10 ώρες σε κάποιο παθολογικό ιατρείο, δύο μερόνυχτα σε ένα φορείο στα Επείγοντα.

Στο Σισμανόγλειο, με το που ξεκίνησε η εφημερία, ήδη 14 άνθρωποι με κάρτα νοσηλείας περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι, φορεία ήταν παρκαρισμένα στα Επείγοντα, ακόμη και σε αποθήκες υλικών, οι παροχές οξυγόνου δεν έφταναν για όλους.

Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων φέρνουν το μπαράζ παραιτήσεων από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις πολλαπλασιάζουν τα κενά. Ετσι π.χ. στο Νοσοκομείο Αργους οι ετοιμόγεννες καλούνται να γεννήσουν με ατομική τους ευθύνη, καθώς σε όλο τον νομό Αργολίδας υπάρχει μόνο ένας νοσοκομειακός παιδίατρος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου στη Χίο πλέον δεν διαθέτει γιατρό να καλύψει τις εφημερίες του, λειτουργεί χωρίς μαστογράφο εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί όταν παραστεί εθελοντικά ο συνταξιούχος και αμισθί γιατρός του.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά την παραίτηση της διευθύντριας λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, μετακινούνται παθολόγοι από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, οι οποίοι υποχρεώνονται να καλύψουν πέντε εφημερίες και δύο βδομάδες πρωινά ωράρια τον Γενάρη στο Ρέθυμνο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πληρότητα της Παθολογικής του ΠαΓΝΗ υπερβαίνει το 85%. Σε αυτό το φόντο την Παρασκευή το απόγευμα σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, ενώ νωρίτερα οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Κι αυτά, όταν οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα αναζωπύρωση τις επόμενες βδομάδες, με την κυβέρνηση να κάνει «συστάσεις» στους γονείς να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας αντί στα νοσοκομεία, τα οποία μαστίζονται από ακόμα χειρότερη υποστελέχωση, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων κι εξοπλισμού που τα καθιστά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ανήμπορα να παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ στον λαό. Η κυβέρνηση επικαλείται τα ΚΥ ως προπέτασμα καπνού, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ξεχαρβαλωμένες υπηρεσίες, σπρώχνοντας και πάλι τον λαό να βάλει το χέρι στην τσέπη για επίσκεψη σε γιατρό, εξετάσεις και άλλες ζωτικής ανάγκης υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, δίχως να χάνει χρόνο προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης που πλήττει απευθείας τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από όταν συζητιόταν στο υπουργικό συμβούλιο η απόφαση να αποσπαστούν κλινικές από το Παίδων «Αγία Σοφία».

Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση εργατικά σωματεία, Ενώσεις Γονέων, μαζικοί φορείς σε γειτονιές καλούν σε ξεσηκωμό, με το ΠΑΜΕ να διατυπώνει διεκδικήσεις για αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα, από το πρωτοβάθμιο μέχρι το τριτοβάθμιο με κατεπείγουσες μαζικές προλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, υποδομές και εξοπλισμό. Για άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων παιδιάτρων. Για απαγόρευση, χωρίς αστερίσκους, των «παράλληλων εξαγωγών» για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα, αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των φαρμάκων. Για εξασφάλιση δωρεάν χορήγησης από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη.

ΛΑΥΡΙΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ανοιχτή σύσκεψη για το Κέντρο Υγείας την Κυριακή

Σε ανοιχτή σύσκεψη σωματείων και φορέων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής, καλεί την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μαζική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα και ενώ είχε ανακοινωθεί η αναστολή της 24ωρης λειτουργίας, η κυβέρνηση έδωσε μια προσωρινή λύση στέλνοντας 7 γιατρούς μέχρι τέλος του μήνα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.

«Μόνο η λαϊκή παρέμβαση μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του λαού. Καμία αναμονή, συνεχίζουμε τον αγώνα για να δοθεί οριστική λύση και το ΚΥ Λαυρίου να λειτουργεί σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες του λαού της περιοχής», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, καλώντας στη σύσκεψη, προειδοποιώντας ότι αν δεν δοθεί τέτοια λύση, από 1η Φλεβάρη το πρόβλημα θα επανέλθει.

«Τώρα πρέπει να υπάρξει ισχυρή αγωνιστική απάντηση, οργάνωση του λαού και των φορέων της περιοχής της Λαυρεωτικής και των κοντινών νησιών, για να επιβάλουμε να δοθεί οριστική λύση με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, καμία ανάμειξη ιδιωτών στον τομέα της Υγείας. Τώρα ο αγώνας μας να οδηγηθεί στην πλήρη στελέχωση όλων των ΚΥ της Ανατολικής Αττικής και τη δημιουργία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου που να καλύπτει τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η ημερίδα για τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας

Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία διοργανώνει το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 21 Γενάρη από τις 10 π.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με θέμα: «Ζητήματα ψυχικής υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει».

Η ημερίδα, που θα μεταδοθεί και ζωντανά, μέσω διαδικτύου (www.youtu.be/j7wOyccSWzc), θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα προσέλευσης για φυσική παρουσία 9.30 π.μ.), με εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο - επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο ΓΝ «Θριάσιο», με θέμα «Καπιταλισμός και ψυχική υγεία». Θα ακολουθήσουν 7 θεματικές ενότητες με εισηγητές ψυχιάτρους και ψυχολόγους, καθηγητές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ομιλία από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, με θέμα «Η Ψυχική Υγεία ως κοινωνικό αγαθό: Η πρόταση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

«Αν ερχόσασταν 10 λεπτά νωρίτερα το παιδί θα είχε σωθεί... »

«Ημασταν εγώ, ο γαμπρός μου, η Μαργαρίτα, το μωρό και ο διασώστης που κάθε τόσο του έκανε μαλάξεις. Με εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα πήραν το μωρό μαζί με τον διασώστη για Παίδων. Εγώ έχω βάλει το κορίτσι μου σε ένα πεζουλάκι να κάτσει.

Εμφανίζεται ένα ασθενοφόρο και τη βάζω μέσα. Πήγαμε με τον γαμπρό μου πρώτα στο Παίδων το μωρό. Το παιδί είχε τελειώσει... Οι γιατροί μού είπαν "αν ερχόταν δέκα λεπτά νωρίτερα κάτι θα κάναμε... Αργήσατε". Το παιδί τελείωσε στα σκαλιά του νοσοκομείου».

Τα παραπάνω σπαρακτικά λόγια είναι από μια ακόμα συγκλονιστική κατάθεση στη δίκη που είναι σε εξέλιξη για την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Οπως και άλλες καταθέσεις, η συγκεκριμένη, μέσα στην τραγικότητά της, αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πολύ σημαντική διεκδίκηση του λαού, των σωματείων και των μαζικών φορέων της Ανατολικής Αττικής, που δεν είναι άλλη από την ίδρυση δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην περιοχή, και που εκείνη τη βραδιά θα είχε συμβάλει για να σωθούν αρκετές ζωές. Μια διεκδίκηση που το ΚΚΕ στηρίζει αποφασιστικά και με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει στη Βουλή και σε όποιους αρμόδιους φορείς απαιτείται, μεταφέροντας την αγωνία του λαού της περιοχής.

Σήμερα, 5 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά, και ενώ έχει μεσολαβήσει η πανδημία, ο λαός όχι νοσοκομείο δεν έχει δει στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντίθετα βλέπει τις ήδη ελάχιστες δημόσιες δομές Υγείας να αποψιλώνονται, τη στιγμή που ξεφυτρώνουν δεκάδες - χωρίς υπερβολές - ιδιωτικές υγειονομικές δομές. Μάλιστα, αυτές τις μέρες έγιναν προσπάθειες να ανασταλεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Λαυρίου, που αποτράπηκαν κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων (βλ. σχετικό θέμα).

Η ανάγκη λοιπόν του λαού της Ανατολικής Αττικής, μιας περιοχής που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο πολυπληθής, με εκατοντάδες χώρους δουλειάς να συγκεντρώνουν χιλιάδες εργαζόμενους, για Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Μια ανάγκη που συγκρούεται με το αντιδραστικό σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ», στο οποίο η «χιλιομετρική μεζούρα» και οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας αξιοποιούνται για να κλείνουν και όχι για να ανοίγουν νοσοκομεία, με τη στρατηγική δηλαδή του «κόστους - οφέλους» και της επιχειρηματικής δράσης που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ