ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό, κέρδη με ουρά για τους ομίλους...

...από την προωθούμενη κατασκευή του σταθμού LNG στον Παγασητικό

Ανθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση που οργάνωσε τη Δευτέρα η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα «Αχίλλειον» στον Βόλο, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό - Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα μιας πλατιάς δουλειάς που ανέπτυξε η ΚΟ Μαγνησίας, με εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων, με σκοπό τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ενέργεια και ιδιαίτερα για την προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ - LNG) στον Παγασητικό.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από τον Ναπολέοντα Κολοβό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «Παγασητικός SOS», και τον Στέλιο Λημνιό, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τραγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου, καθώς επίσης και στις γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης παρέμβαση έγινε από την Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας, η οποία επισήμανε ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι ανταγωνισμοί τους για το ποιος θα πάρει περισσότερες επιδοτήσεις από τα προγράμματα ενίσχυσης, δεν αφορούν τους εργαζόμενους.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ανέπτυξε το φόντο στο οποίο «τρέχουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και η προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ - LNG) στον Παγασητικό, τονίζοντας ότι υπηρετούν τον «εθνικό στόχο» της αστικής τάξης, για στρατηγική αναβάθμιση της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στρατηγική που υπηρετούν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η εναντίωση του ΚΚΕ σε αυτήν και όχι μόνο την επένδυση δεν είναι συγκυριακή, δεν έχει «ναι μεν αλλά», δεν βάζει μπροστά το «να γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να δούμε τι θα δείξει», «το να χωροθετηθεί το έργο σε άλλο σημείο», αλλά είναι καθαρή και ολόπλευρη και έχει να κάνει με την αντιπαράθεση με το σύνολο της στρατηγικής της λεγόμενης «Πράσινης ψηφιακής μετάβασης» και της στρατηγικής της αναβάθμισης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από όλες αυτές τις εξελίξεις.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

-- Κερδίζουν σίγουρα οι εφοπλιστές, των οποίων τα κέρδη έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τη μεταφορά LNG. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα ότι η ναύλωση ενός πλοίου μεταφοράς LNG μέσω Ατλαντικού έφτασε τα 397.000 δολάρια τη μέρα, από 374.000 δολάρια μια μέρα πριν!

-- Κερδίζουν και θα κερδίσουν ακόμα παραπάνω οι επιχειρηματίες του κλάδου της Ενέργειας, με όλες τις επενδύσεις που έχουμε αναφέρει και την επιπλέον κρατική και κοινοτική στήριξη που θα λάβουν.

-- Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες, η νεολαία που καλούνται να πληρώσουν πανάκριβο ρεύμα, που βιώνουν όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, που εκφράζεται από το πολύ υψηλό κόστος των καυσίμων για να φτάσουν για παράδειγμα από το πολεοδομικό συγκρότημα στη ΒΙΠΕ του Βόλου.

-- Χαμένος πολλαπλά είναι ο λαός και η νεολαία μας, που μπλέκει σαν αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα υποφέρει το μεγάλο τίμημα από την εμπλοκή της χώρας σε πολεμική σύγκρουση.

-- Χαμένος είναι ο λαός μας και η νεολαία μας που θα αντιμετωπίσει άμεσα τις συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος, όσον αφορά τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην οικονομική δραστηριότητα, τις επιπτώσεις από την καταστροφή των δασών, τις επιπτώσεις από τη μόλυνση της θάλασσας και της ιχθυοπανίδας.

Ο Αλέξης Ζορμπάς κάλεσε σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο λαός έχει πολύ πλούσια πείρα για να γυρίσει την πλάτη σε "σενάρια" και "παζάρια" για τη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων που φτιάχνονται με τα γνωστά φθαρμένα υλικά που μας έφτασαν ως εδώ. Αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας δεν αντιμετωπίζονται με "μια από τα ίδια", με τα μάτια στραμμένα στα "περασμένα", με ίδιες δοκιμασμένες επιλογές - στο όνομα του "μικρότερου κακού" - που οδηγούν σε νέες υποχωρήσεις και απογοητεύσεις. Δεν υπάρχουν "σωτήρες" για τον λαό.

Οποτε ο λαός ακούμπησε τις ελπίδες του στην αναμονή "λύσεων" από τα πάνω, στην πολυδοκιμασμένη και αδιέξοδη κυβερνητική εναλλαγή και στα σενάρια που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη, βρέθηκε χαμένος. Αντίθετα, όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ξεχωριστή συμμετοχή μαθητών στην εκδήλωση «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, την Κυριακή 22 Γενάρη, στα γραφεία της με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο».

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, που εξέφρασαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για το σοβαρό θέμα των πολέμων και τις επιπτώσεις στις ζωές όλων.

Εκείνο όμως που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον και έδωσε ιδιαίτερο «χρώμα» στην εκδήλωση ήταν η παρουσία μαθητών, που εξέφρασαν όχι μόνο τους προβληματισμούς τους, αλλά και το πώς θα ήθελαν να προσεγγίζουν το θέμα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους.

Στην εισήγησή της η Ρούλα Καραγιάννη, δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα του πολέμου μέσα από όλα τα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου. Ειδικότερα, τόνισε την αναγκαιότητα να ενημερώνονται οι μαθητές όχι μόνο για τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και για όλους τους πολέμους που μαίνονται στη Γη. Με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους οι μαθητές οδηγούνται μόνοι τους στο συμπέρασμα για το πώς π.χ. η παραγωγή και μεταφορά πετρελαίου και ορυκτού πλούτου αποτελεί αιτία πολέμου προς όφελος των λίγων και σε βάρος των λαών. Κυρίαρχος στόχος είναι να κατακτηθεί η αλήθεια για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των πολέμων, να εξασκηθεί η κριτική σκέψη και να αντιμετωπιστεί ο φυσιολογικός φόβος των μικρών μαθητών απέναντι στην τρομακτική όψη του πολέμου μέσα από δράσεις.

Στην εισήγησή της, η Λουίζα Κουστουμπάρδη, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο, μέσα από το μάθημα της Ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ταυτιστεί στη συνείδηση των μαθητών ο ιμπεριαλιστικός με τον πατριωτικό πόλεμο, καθώς οι ιμπεριαλιστές συχνά παρουσιάζουν μέσω της προπαγάνδας τον πόλεμό τους ως έναν αγώνα που γίνεται για τα συμφέροντα των πολλών. Τέλος, έγινε αναφορά στην αντιεπιστημονική κρατούσα άποψη ότι ο εμφύλιος πόλεμος αποτελεί «χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η γγ της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του Γεράσιμου Κουτροκόη

Τη μνήμη του Μακρονησιώτη Γεράσιμου Κουτροκόη, που διατέλεσε και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιερώθηκε στην απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού από τα δεσμά της καπιταλιστικής καταπίεσης, στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος έως το τέλος της ζωής του στις 24 Οκτώβρη 1996, τιμά με πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πόρου στις 6.30 μ.μ.

Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., η ΚΟ «Vodafone» της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής καλεί στο Παράρτημα Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (Αγνώστων Ηρώων 60-62, Ν. Ιωνία) σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει; Το παράδειγμα της "Vodafone"». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στη Λάρισα για το αστικό κράτος

Εκδήλωση με θέμα «Αστικό κράτος: Είτε "επιτελικό" είτε "δίκαιο", εχθρικό για τον λαό» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Γενάρη, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: Στις 17.30 θα γίνουν συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κόμματος για τους εκτελεσμένους της περιόδου 1941-1944 και 1946-1950, στο Μεζούρλο. Από εκεί θα γίνει πορεία μέχρι τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου θα γίνει στις 18.30 η ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Προγραμματισμός για τη δράση το 2023

Το Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές.

Επειτα από τη συζήτηση κατέληξε σε απόφαση, που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι πρόσφατες πετυχημένες αρχαιρεσίες του συλλόγου μας μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για το μεγαλύτερο άπλωμα και τη συνολική καλυτέρευση της δράσης μας.

Μπορούμε να διακρίνουμε δυο πτυχές στη δράση του συλλόγου: Μια πτυχή που έχει να κάνει με σταθερή ροή δραστηριότητας (επικοινωνία, ανακοινώσεις και συμβολή στη δράση του λαϊκού κινήματος, λύση και βελτίωση τεχνικών ζητημάτων, άλλα τρέχοντα θέματα κ.τ.λ.) και κάποιες ιδιαίτερες δραστηριότητες: Εκδηλώσεις, ημερίδες, συνεστιάσεις, επιστημονική και μεταφραστική δουλειά κ.ο.κ.». Και προσθέτει: «Η ιδιαιτερότητα της επόμενης, προεκλογικής περιόδου, απαιτεί από μας να δείξουμε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις εναλλασσόμενες συνθήκες της αντιπαράθεσης, προβάλλοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού».

Επίσης επισημαίνεται η «ανάγκη να ασχολούνται σε μόνιμη βάση περισσότερα μέλη με την οργάνωση της δραστηριότητας του συλλόγου. Εδώ εντάσσεται και η δουλειά που πρέπει να γίνει στα "παραρτήματα" ανά περιοχές της Ελλάδας» και να γίνει ευρύ άνοιγμα για την εγγραφή νέων μελών.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν επίσης μια σειρά εκδηλώσεις:

Ημερίδα για τον αντικομμουνισμό στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μάρτη, επίσης Ημερίδα «Σοσιαλισμός και Υγεία» που προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα, συνεστιάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και πολλά άλλα στη διάρκεια του έτους, που θα ανακοινώνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ