ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Για τον Αλκη και για εμάς!»

Την 1η Φλεβάρη πολύμορφες πρωτοβουλίες μαθητών και φοιτητών στη μνήμη του

Από την περσινή νεανική κινητοποίηση για τον Αλκη
Από την περσινή νεανική κινητοποίηση για τον Αλκη
Να οργανώσουν σε κάθε σχολείο και γειτονιά πρωτοβουλίες στη μνήμη του Αλκη, καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του, την 1ηΦλεβάρη, από εγκληματική ομάδα που δρούσε στο πλαίσιο στρατών επιχειρηματικών συμφερόντων, με την ανοχή του κράτους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί την 1η Φλεβάρη σε αποχή τις πρώτες ώρες, διαμαρτυρίες με πλακάτ στις αυλές, δρώμενα με τις τσάντες, ανάρτηση πανό σε όλα τα σχολεία. Στις 2 το μεσημέρι δίνει ραντεβού στο σημείο δολοφονίας του Αλκη για κατάθεση λουλουδιών και στις 6 μ.μ. καλεί σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία με το σωματείο «Εις το όνομα του Αλκη» και με φοιτητικούς συλλόγους, από το σημείο δολοφονίας μέχρι τον Λευκό Πύργο. Υπενθυμίζεται ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ διοργανώνουν σειρά δράσεων με σύνθημα «Το ποδόσφαιρο που θέλουμε δεν αφαιρεί ζωές, δίνει ζωή στον αγώνα για τις ανάγκες μας», όπως κατάθεση λουλουδιών στο σημείο δολοφονίας την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. και διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Φλεβάρη, από τις 2 μ.μ.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην υπάρξει καμία προσπάθεια συγκάλυψης, καμία προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι δράστες. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλκη «οι αιτίες που γεννούν τέτοια αποτρόπαια φαινόμενα είναι εδώ. Είναι εδώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό που οδηγούν στη δημιουργία στρατών για την υπεράσπισή τους. Είναι εδώ το σημερινό κράτος που για να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα γίνεται όλο και πιο εχθρικό, εντείνοντας την καταστολή και την αυθαιρεσία απέναντι στον λαό, οδηγώντας μέχρι και στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού για 20 ευρώ βενζίνη. Είναι εδώ η πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολείων μας που μας αφήνει να παγώνουμε στα σχολεία μας και που οδήγησε μέχρι και στον θάνατο ενός συμμαθητή μας από εγκληματική αμέλεια εν ώρα μαθήματος. Είναι εδώ οι πολιτικές που σταθερά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, βάζουν εμπόδια στην ολοκληρωμένη μας μόρφωση, μας κοιτάνε στην τσέπη, μετατρέπουν την καθημερινότητά μας σε ένα ατέλειωτο τρεχαλητό».

Τονίζει ότι απέναντι σε όλα αυτά «μόνη απάντηση είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το σχολείο και για τη ζωή που μας αξίζουν! Να δυναμώσουμε με όλους τους τρόπους τον αγώνα μας για να μπει φρένο στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα, για να μην υπάρξει άλλος Αλκης, άλλος Κώστας, άλλος Βασίλης! Οι μαθητές έχουμε δείξει πολλές φορές ότι οργανωμένοι, ενωμένοι με τον υπόλοιπο λαό έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις!».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Κατάθεση για τη φονική ενέδρα

Με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των 12 χούλιγκανς του ΠΑΟΚ οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.

Κατέθεσαν η αδελφή του Αλκη και ένας φίλος του, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και ταυτόχρονα θύμα της άγριας επίθεσης. Η 22χρονη Μαρία Καμπανού αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του αδελφού της, τον οποίο περιέγραψε ως ήσυχο παιδί, που δεν εμπλεκόταν ποτέ σε καβγάδες. «Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις με ψυχραιμία και λογική», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του φίλου του Αλκη. «Ηρθαν για να σκοτώσουν», είπε ο 21χρονος Αγγελος, που δέχτηκε χτυπήματα με ξύλο στο κεφάλι και μαχαιριές στο πόδι. «Ηταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Ηρθαν για να σκοτώσουν, να κάνουν αθόρυβα αυτό που έκαναν και να φύγουν», «ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα και μαχαίρια», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δράστες είχαν συνεργούς.

Οπως είπε, η παρέα του επέλεξε το σημείο όπου κάθισε για να «κόβει» από το κρύο. Την ώρα που κουβέντιαζαν, αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να πλησιάζουν από αριστερά «περπατώντας ήρεμα και ψύχραιμα». «Θυμάμαι ο ένας ήταν ψηλός, ξανθός και μας ρώτησε "τι ομάδα είστε;". Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με full face κουκούλες. Ηταν μαυροφορεμένοι και όλοι κρατούσαν κάτι. Απάντησα ότι είμαι Αρης. Δεν κατάλαβα εκείνη την ώρα γιατί ήρθαν».

«Μετά αντιλήφθηκα από τη δεξιά μεριά περισσότερα άτομα να έρχονται επιθετικά, ήταν 5 με 6. Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι στα χέρια κάποιου. Το πρώτο πράγμα ήταν να αμυνθώ, οπότε σήκωσα το κράνος μου. Χτύπησα ένα άτομο στο κεφάλι, εκείνος έκανε 3-4 βήματα πίσω, και με κάρφωσε με μαχαίρι αριστερά στο πόδι, στο μπούτι, και στο δεξί πόδι. Με κρατούσαν αρκετοί εκείνη την ώρα. Με κρατούσαν, με σταθεροποιούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα, σε λίγα δευτερόλεπτα», ανέφερε ο 21χρονος.

«Μετά από λίγο άκουσα τον Αλκη να φωνάζει "βοήθεια". Ηταν πεσμένος στα σκαλοπατάκια. Με είχαν κολλήσει στον τοίχο της πολυκατοικίας και με χτυπούσαν. Είδα πάνω από τον Αλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε και να φωνάζει για βοήθεια. Ηταν σίγουρα πάνω από δέκα άτομα πάνω του. (...) Πήγα να τον προστατεύσω, αλλά με κράτησαν και με χτύπησαν. (...) Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να με χτυπάνε στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα θόλωσα και εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον Αλκη, έκανε 2-3 βήματα, πήγε στο παρτέρι, κάθισε και προσπάθησα να του δώσω βοήθεια. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθείται σχέδιο μαζικών απελάσεων μεταναστών

Το ζήτημα του πώς θα απαλλαγούν από τους λεγόμενους «παράτυπους μετανάστες» απασχολεί τα επιτελεία της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών - μελών, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωένωσης και τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για την επιστροφή - απέλαση όσων δεν παίρνουν άσυλο. Με τον όρο «παράτυποι» χαρακτηρίζονται άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω του ξεζουμίσματος των χωρών αυτών από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, των επεμβάσεων και πολέμων. Την ίδια ώρα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου αφήνεται ανοιχτή η ...πόρτα για τους «νόμιμους μετανάστες», είτε ως φτηνό εργατικό δυναμικό είτε ως εξειδικευμένο προσωπικό.

Χαρακτηριστικά η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, είπε: «Εχουμε χαμηλό ποσοστό επιστροφών. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο, να αυξήσουμε τον αριθμό και την ταχύτητα των επιστροφών». Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, αναφέρει ότι μόνο το 21% από τις 340.500 επιστροφές - απελάσεις υλοποιήθηκε το 2021.

Επίσης, η ολλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου, που ουσιαστικά προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα της ΕΕ όπου έγινε η πρώτη καταγραφή τους, εφόσον αυτοί κατευθυνθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Με βάση αυτήν τη Συνθήκη, όπως και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι που εγκλωβίζονται χιλιάδες ξεριζωμένοι και στη χώρα μας, ως πρώτη χώρα υποδοχής. Επί της ουσίας, αν προχωρήσει το σχέδιο των επιστροφών, όπως θέλουν η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να δεχτούν τους ξεριζωμένους. Επίσης, η αυστριακή κυβέρνηση διεκδικεί να δοθούν κονδύλια για νέα τείχη στις χώρες - μέλη, ωστόσο προς το παρόν η πρόταση δεν στηρίζεται από την Κομισιόν και φαίνεται να προκρίνεται η ενίσχυση της Frontex, την ίδια ώρα που στα εξωτερικά σύνορα, όπως της Ελλάδας στον Εβρο, υψώνεται το τείχος, κάνοντας τους ξεριζωμένους να αναζητούν ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους.

Δίωξη για περιβαλλοντική ρύπανση

Δικογραφία σε βάρος των ιδιοκτητών επιχείρησης για περιβαλλοντική ρύπανση σε περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για ιδιοκτήτες επιχείρησης εκκενώσεων - καθαρισμού βόθρων, αποφράξεων φρεατίων και άλλων υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και μεταφορών άλλων υγρών ή αερίων με βυτιοφόρα.

Οπως αναφέρεται, προέβαιναν σε ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων παχύρρευστης μορφής σε αγροτεμάχια στην περιοχή των Διαβατών, ενώ περιβαλλοντική ρύπανση σημειωνόταν και στην έδρα της επιχείρησης.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τραγικός θάνατος για δύο αδέλφια από πυρκαγιά

Τραγικό θάνατο βρήκαν χτες το πρωί δύο αδέλφια στη Ζάκυνθο, 45 και 57 χρονών, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο λυόμενο σπίτι στο οποίο διέμεναν στην οδό Μπάφη στην πόλη. Απ' όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά πιθανόν προκλήθηκε από θερμαντικό σώμα, ενώ για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ήταν και αυτό που εντόπισε τις σορούς των δύο ανδρών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ
Παραπομπή κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία

Σε δίκη παραπέμπονται οι δύο ψαράδες για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το βούλευμα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, παραπέμπονται να δικαστούν στο αρμόδιο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Εύβοιας για ανθρωποκτονία με δόλο. Σε σχετική δήλωση ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας δήλωσε ότι «οι δύο δράστες κατηγορούνται ότι, ενεργώντας από πρόθεση και από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης, με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση, και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκότωσαν τον γνωστό για την αντιστασιακή του δράση πολιτικό».

«Πρόκειται για μεγάλη ηθική δικαίωση της οικογένειας που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε και απόπειρα σπίλωσής της. Το μεγάλο ζητούμενο είναι στη διάρκεια της δίκης να αναδειχθούν τα πραγματικά κίνητρα των δραστών», πρόσθεσε ο συνήγορος. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι ο Σήφης Βαλυράκης ενώ ήταν στο φουσκωτό του σκάφος, δέχθηκε επίθεση από τους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ Πεζονησίου και Αγίας Τριάδας. Οι δύο άντρες, αφού παρεμπόδισαν την πορεία του διενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό τους, διαπληκτίστηκαν έντονα μαζί του και στη συνέχεια τον χτύπησαν με ξύλινο κοντάρι στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στη θάλασσα ανάμεσα στα σκάφη, να βρει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος ουσιαστικά στις προπέλες των δύο σκαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ