ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μετρά πληγές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις

Κλιμάκιο της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ περιόδευσε σε αρκετές περιοχές στο νησί

Περιοδείες σε πληγείσες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις περιοχές πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, κλιμάκια της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ. Επικεφαλής ήταν οι Τάκης Στρούζας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και Νίκος Μπελούσης, μέλος της ΤΕ, που βρέθηκαν σε Σαρακινάδο, Αγιο Δημήτρη Αλυκανά, Γαλάρο, Καλαμάκι, Λιθακιά, στην περιοχή της Λίμνης Μακρή και στο λιμανάκι του Αγίου Σώστη.

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ η στάθμη του νερού ήταν ακόμη υψηλή σε πολλά σημεία.

Επισημάνθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις, όπως επίσης η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας του λαού, παρά τα «περίφημα» έργα που διαφημίζει και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Δ. Ακτύπης, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΤΕ, υπογραμμίζοντας: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που δεν έχει πλέον να δώσει τίποτα στον λαό, που δεν μπορεί να λύσει ούτε τα αυτονόητα ζητήματα για τον 21ο αιώνα. Αυτό το σάπιο σύστημα υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ χτες».

Από την πλευρά των κλιμακίων του ΚΚΕ τονίστηκε ότι θα απαιτηθεί να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Στη Ζάκυνθο θα βρεθεί το Σάββατο 28 Γενάρη, περιοδεύοντας σε περιοχές που επλήγησαν, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

  • Αυτεπάγγελτη παρέμβαση για την επικίνδυνη διέλευση μαθητών πάνω από το επικίνδυνο ποτάμι του Εύηνου στην περιοχή της Στράνωμας ορεινής Ναυπακτίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, με τη χρήση συρμάτινης πεζογέφυρας και σιδερένιου κουβουκλίου, πραγματοποίησε ο εισαγγελέας Αγρινίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Ο δρόμος προς τα σπίτια των μαθητών ήταν κλειστός (λόγω κατολίσθησης νωρίτερα στη γέφυρα του Πόρου) αφού καμία αρμόδια αρχή (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμοι) δεν είχε προνοήσει να τον ανοίξει.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «EURODRIP»
Δυναμική απάντηση στην εκδικητική απόλυση του προέδρου του

Παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Eurodrip» στα Οινόφυτα πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, απαιτώντας την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της «Eurodrip», Γιώργου Νικολάου.

Με συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», έστειλαν μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου, να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση, το Σωματείο και την οργάνωση των εργαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Εργατικού Κέντρου Θήβας και Εύβοιας, με επικεφαλής τους προέδρους τους, Κώστα Καπούλα και Αντώνη Κούκουρα αντίστοιχα, εκπρόσωποι συνδικάτων της Βοιωτίας και της Εύβοιας, καθώς και εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας την απόλυση του προέδρου του Σωματείου και τη στάση της εργοδοσίας.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Φωκίδας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δηλώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων «Eurodrip».

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων «Eurodrip» κάλεσε τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Παρασκευής 27 Γενάρη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καθορίσουν τη στάση τους και να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ

Την εκδικητική απόλυση καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να παρθεί πίσω και τονίζοντας ότι πρόκειται για πράξη που στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους. «Τη στιγμή που στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει ανέβει ο όγκος παραγωγής και εντατικοποίησης, με τεράστιους τζίρους και κέρδη, ο εργοδότης δεν θέλει να έχει απέναντί του δυνάμεις που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας», αναφέρει το ΠΑΜΕ και προσθέτει ότι «η εταιρεία θέλει να ξεμπερδέψει με την οργάνωση των εργατών, με κάθε φωνή που αντιστέκεται και διεκδικεί, με στόχο να μεγαλώσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να αυγατίσει τα κέρδη της».

Και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία σε όλη τη χώρα, μαζικά, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Σωματείο Εργαζομένων «Eurodrip».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή στην κρατική βία και τη συγκάλυψη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Παρέμβαση στη συνεδρίαση για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μετά την αναφορά που κατέθεσε η οικογένειά του στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στήριξε τα αιτήματα της οικογένειας και τόνισε ότι η εξέταση της αναφοράς πρέπει να μείνει ανοιχτή και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για εξέταση. Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν που έκανε τις γνωστές αναφορές περί περιορισμού της «υπέρμετρης χρήσης βίας» επιχειρώντας να δώσει άλλοθι στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.

Ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Χρειάζεται να σταθούμε στην απαράδεκτη, προκλητική απόφαση του δικαστηρίου, που παρά τη λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι κατηγορούμενοι, μετά την κωλυσιεργία, την προσπάθεια ποινικής "αποδυνάμωσης" του εγκλήματος, την προσπάθεια να κατηγορήσουν το θύμα ακόμη και μετά τον θάνατό του, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το δικαστήριο έριξε στα μαλακά τους δύο καταστηματάρχες, ενώ οι 4 αστυνομικοί που παραπέμφθηκαν αθωώθηκαν με την αιτιολογία ότι έδρασαν "εντός ορίων νόμιμης δράσης", παρά τις φρικιαστικές εικόνες βάναυσης κακοποίησης ενός αιμόφυρτου, ακινητοποιημένου και ημιλιπόθυμου ανθρώπου.

Υπογραμμίζουμε ότι τέτοιες εγκληματικές, βίαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε "κενό αέρος". Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων, που γεννά και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Η δολοφονία του Ζακ δεν είναι μια "παραφωνία". Τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής, στοχοποίησης με ρατσιστικά, ομοφοβικά κίνητρα βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Χρειάζεται να θυμηθούμε την καταδίωξη και το γάζωμα με σφαίρες από την αστυνομία του αυτοκινήτου του Νίκου Σαμπάνη που επέφερε τη δολοφονία του, την αντίστοιχη υπόθεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι.

Ακούσαμε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση Κωστόπουλου, να "νίπτει τας χείρας της". Επαναφέρει τα απαράδεκτα τετριμμένα περί "υπέρμετρης χρήσης βίας". Στην περίπτωση του Ζακ, του Σαμπάνη, του Φραγκούλη, που δολοφονήθηκαν, ποιο είναι το μέτρο της Κομισιόν και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για τη βία που ασκήθηκε;».


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά ενημέρωση με το φυλλάδιο του ΚΚΕ για τις υποκλοπές

Πλήθος εξορμήσεων και περιοδειών πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική ενώ στη Βουλή συζητιόταν η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις του Κόμματος διακίνησαν πλατιά τα σχετικά υλικά - το νέο φυλλάδιο για τις υποκλοπές, την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΚΕ για την πρόταση μομφής και, βέβαια, τον «Ριζοσπάστη». Εξορμήσεις έγιναν μεταξύ άλλων σε οδικούς κόμβους, βιομηχανικές ζώνες, όπως του Θριασίου και της Μάνδρας, έξω από μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, αποθήκες logistics, στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, σε σταθμούς του Μετρό και χώρους νεολαίας.

Σε απεργία πείνας η μητέρα της 12χρονης στον Κολωνό

Απεργία πείνας ξεκίνησε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό, μετά την απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση. Η 37χρονη μητέρα είναι προφυλακισμένη με την κατηγορία της μαστροπείας, κάτι που η ίδια κατηγορηματικά αρνείται. Το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο με ψήφους 2-1 απέρριψε την αίτηση, με την μητέρα να δηλώνει: «Εκανα το λάθος που άκουσα τη ΓΑΔΑ, που μου είπε να μην τον πλησιάσω (σ.σ. τον Μίχο) και να μη δώσω κάποιο στοιχείο ότι τον έχω καταγγείλει». «Αν τον είχα μπροστά μου θα τον είχα σκοτώσει και θα ήμουν μέσα δίκαια και όχι άδικα», συμπληρώνει.

Η όλη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ήδη τραβάει πάνω από 5 μήνες, ενώ και η δικηγόρος της οικογένειας καταγγέλλει ότι η 12χρονη έχει μείνει χωρίς ουσιαστική κρατική μέριμνα, την παρακολουθεί ένας ψυχολόγος σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την κατοικία της, μια φορά τη βδομάδα, και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για κατ' οίκον διδασκαλία ώστε να μη χάσει τη χρονιά της.

ΠΡΟΑΓΓΕΛΙEΣ ΓΑΜΩΝ

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ όπως τροποποιήθηκε με το 1250/82 ότι:

Ο ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥ του Γεωργίου και της Μαρίας, το γένος Καστραντά, που γεννήθηκε στον Χολαργό και κατοικεί στους Αγίους Αναργύρους, και η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΤΑΛΗ του Στυλιανού και της Παναγιώτας, το γένος Χρηστακέα, που γεννήθηκε στο Μαρούσι και κατοικεί στους Αγίους Αναργύρους, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει σε δημαρχείο.

***

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΩΛΟΣ του Δημητρίου και της Αντωνίας, το γένος Καραμπίλα, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Ηράκλειο Αττικής και η ΝΙΚΗ ΕΓΓΛΕΖΟΥ του Κωνσταντίνου και της Ολγας, το γένος Προκοπίου, που γεννήθηκε στον Χολαργό Αττικής και κατοικεί στο Ηράκλειο Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Νομό Αττικής.

***

Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ του Ζαχαρία και της Αικατερίνης, το γένος Γρηγοράκη, που γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί στο Ιλιον Αττικής και η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΡΜΟΥ, του Χρήστου και της Παρασκευής, το γένος Αγγελή, που γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και κατοικεί στο Ιλιον Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Ιλιον.

***

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΚΙΖΕΡΗΣ του Ανδρέα και της Ελένης, το γένος Πετρούλια, που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα και η ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΜΑΝΗ του Γεωργίου και της Μελπομένης, το γένος Μανιατάκη, που γεννήθηκε στη Δράμα και κατοικεί στην Αθήνα, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Δήμο Αθηναίων.

Ημερίδα για τις εξελίξεις στον κλάδο του Φαρμάκου

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο μας και η κατάσταση στο ΤΕΑΥΦΕ, πώς διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, η αναγκαιότητα της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ» οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley» (οδός Οδυσσέως 1, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»). Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ