Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή στην κρατική βία και τη συγκάλυψη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Παρέμβαση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Παρέμβαση στη συνεδρίαση για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μετά την αναφορά που κατέθεσε η οικογένειά του στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στήριξε τα αιτήματα της οικογένειας και τόνισε ότι η εξέταση της αναφοράς πρέπει να μείνει ανοιχτή και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για εξέταση. Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν που έκανε τις γνωστές αναφορές περί περιορισμού της «υπέρμετρης χρήσης βίας» επιχειρώντας να δώσει άλλοθι στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.

Ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε:

«Χρειάζεται να σταθούμε στην απαράδεκτη, προκλητική απόφαση του δικαστηρίου, που παρά τη λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι κατηγορούμενοι, μετά την κωλυσιεργία, την προσπάθεια ποινικής "αποδυνάμωσης" του εγκλήματος, την προσπάθεια να κατηγορήσουν το θύμα ακόμη και μετά τον θάνατό του, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το δικαστήριο έριξε στα μαλακά τους δύο καταστηματάρχες, ενώ οι 4 αστυνομικοί που παραπέμφθηκαν αθωώθηκαν με την αιτιολογία ότι έδρασαν "εντός ορίων νόμιμης δράσης", παρά τις φρικιαστικές εικόνες βάναυσης κακοποίησης ενός αιμόφυρτου, ακινητοποιημένου και ημιλιπόθυμου ανθρώπου.

Υπογραμμίζουμε ότι τέτοιες εγκληματικές, βίαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε "κενό αέρος". Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων, που γεννά και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Η δολοφονία του Ζακ δεν είναι μια "παραφωνία". Τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής, στοχοποίησης με ρατσιστικά, ομοφοβικά κίνητρα βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Χρειάζεται να θυμηθούμε την καταδίωξη και το γάζωμα με σφαίρες από την αστυνομία του αυτοκινήτου του Νίκου Σαμπάνη που επέφερε τη δολοφονία του, την αντίστοιχη υπόθεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι.

Ακούσαμε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση Κωστόπουλου, να "νίπτει τας χείρας της". Επαναφέρει τα απαράδεκτα τετριμμένα περί "υπέρμετρης χρήσης βίας". Στην περίπτωση του Ζακ, του Σαμπάνη, του Φραγκούλη, που δολοφονήθηκαν, ποιο είναι το μέτρο της Κομισιόν και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για τη βία που ασκήθηκε;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης(2022-12-10 00:00:00.0)
Καταδικάζει την απόφαση του δικαστηρίου και την επίθεση στην Μάγδα Φύσσα(2022-05-04 00:00:00.0)
Οχι στην καταστολή και την αστυνομοκρατία(2021-03-09 00:00:00.0)
29χρονος Ελληνοαμερικανός πέθανε από την αστυνομική βαρβαρότητα(2020-06-26 00:00:00.0)
Σοκ από το βίντεο νέας εκτέλεσης 19χρονου από αστυνομικούς(2016-07-15 00:00:00.0)
Αστυνομική καταστολή και υπέρμετρη βία(2012-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ