ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση για αποστολή και δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

ΗΠΑ και Βρετανία είπαν χτες «όχι», για τη Γαλλία «εξ ορισμού τίποτα δεν αποκλείεται»...

Από τις συναντήσεις του Ουκρανού υπουργού Αμυνας με τη γαλλική κυβέρνηση
Από τις συναντήσεις του Ουκρανού υπουργού Αμυνας με τη γαλλική κυβέρνηση
Η Ουκρανία θα λάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών στο «πρώτο κύμα» παραδόσεων που αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις για πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ.

Παράλληλα, στον απόηχο της απόφασης ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά και της Βρετανίας για παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η συζήτηση στο ευρωατλαντικό μπλοκ στρέφεται πλέον στην αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου. Προς το παρόν αυτό δεν επιβεβαιώνεται καθώς εκτιμάται ότι θα σηματοδοτούσε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών του ΝΑΤΟ και αυξάνει την πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου με άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό στη Χάγη, απάντησε ότι «επί της αρχής τίποτα δεν αποκλείεται». Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπάρχουν «κριτήρια», όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση», «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και «να μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».

Το Παρίσι έχει θέσει τους ίδιους όρους για την ενδεχόμενη αποστολή αρμάτων μάχης «Leclerc».

Ο Μακρόν, που αναμενόταν να έχει χτες συνάντηση στο Παρίσι με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν» και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται «σύμφωνα με τα αιτήματα που γίνονται και όχι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι «δεν υπάρχει ταμπού, αλλά θα ήταν μεγάλο βήμα» αν παραδοθούν μαχητικά στο Κίεβο. Ούτε η Ολλανδία έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από το Κίεβο, είπε, συμφωνώντας με τα κριτήρια που έθεσε ο Μακρόν.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δεν απέκλεισε επίσης πιθανή παράδοση F-16 στη γειτονική Ουκρανία αλλά σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ: «Οπως πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο των (μαχητικών σοβιετικού τύπου) MIG, κάθε νέα αεροπορική δύναμη θα τοποθετηθεί και τελικά θα μεταφερθεί σε συνεργασία με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Θα ενεργήσουμε σε πλήρη συντονισμό».

Η Βρετανία δεν θεωρεί πρακτικό να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, λέγοντας ότι «τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζονται μήνες εκπαίδευσης». «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους μας για το ποια νομίζουμε πως είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Προσώρας δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για τη μεταφορά πολωνικών F-16» στην Ουκρανία, σημείωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απάντησε «όχι» σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι ΗΠΑ προτίθενται να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μη στείλει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας αντ' αυτού τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης «Abrams».

«Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές δυνατότητες που αποστέλλονται και θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», εξοπλισμοί κρίσιμοι για τους Ουκρανούς τώρα τον χειμώνα, καθώς και το είδος των μαχών που αναμένουμε την άνοιξη, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για τα «Abrams» όπως και της Γερμανίας και της Βρετανίας για τα «Leopard» και τα «Challenger», «σχεδιάστηκε πραγματικά για να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στις μάχες που πιστεύουμε ότι θα δουν όλοι την άνοιξη», εκτιμώντας πως τότε η Ρωσία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση.

Η Βραζιλία εξακολουθεί να αρνείται στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Η Βραζιλία δεν θα παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά για τα άρματα μάχης «Leopard 2» που υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει η Γερμανία, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τη Δευτέρα.

Η Μπραζίλια δεν σκοπεύει επίσης να στείλει πυρομαχικά για τα γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικά τεθωρακισμένα «Gepard» που έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να στείλει πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει καμία συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα».

Το Βερολίνο έχει παραδώσει 30 «Gepard» στο Κίεβο και έχει υποσχεθεί να στείλει άλλα 7. Ομως, τα πυρομαχικά για τα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα κατευθυνόμενα με ραντάρ, είναι πλέον λιγοστά. Αν και η γερμανική κατασκευάστρια «Rheinmetall» ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πυρομαχικά γι' αυτά, η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από τον Ιούνη.

Ηδη τον Απρίλη του 2022, η Γερμανία προσέγγισε τη Βραζιλία προκειμένου να εξασφαλίσει ως και 300.000 βλήματα για τα «Gepard».

Οι βραζιλιάνικες Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν επίσης γερμανικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης «Leopard 1».

Απαντώντας σε έμμεση κριτική του Λούλα ότι δεν ακούει «να λέγονται πολλά για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε πως δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί και επίσης επισήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ιδρυση κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία επιδιώκει η Μόσχα

«Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στη Δύση για περαιτέρω προμήθεια της Ουκρανίας με ολοένα και πιο σοβαρά και επιθετικά όπλα» και «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω προσπάθεια να μετατραπεί η Ουκρανία σε ακόμη πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας» και για να «προστατευτεί» ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας, επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, με διάταγμα που εκδόθηκε χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανέθεσε στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών να διαπραγματευτούν με τη Λευκορωσία την ίδρυση κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Η Λευκορωσία, εκτός από το ότι παραχώρησε έδαφος για να γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρσι τον Φλεβάρη, εντείνει την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται και αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στα μέσα Οκτώβρη το Μινσκ και η Μόσχα είχαν ανακοινώσει την ίδρυση κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Οι δύο χώρες διεξάγουν σε μόνιμη βάση ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ενισχύοντας τακτικά τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο λευκορωσικός στρατός θα μπορεί να εξαπολύσει και αυτός επίθεση στην Ουκρανία.

Σφοδρές μάχες και εκτιμήσεις για νέα επίθεση

Σε κόλαση έχει μετατραπεί το μέτωπο στο Ντονέτσκ, όπου εξελίσσονται σφοδρές μάχες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις γύρω από τις ουκρανικές πόλεις Παβλίφκα και Βουγλεντάρ τις τελευταίες τρεις μέρες και ενδέχεται να σκοπεύουν να αναπτύξουν έναν νέο άξονα προώθησης μέσα στο Ντονέτσκ.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία να συνεχίσει να αποκτά τοπικά κέρδη στον τομέα», ανέφερε.

Ωστόσο οι βρετανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία πιθανόν δεν έχει αρκετά εφεδρικά στρατεύματα ώστε να επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Η κεντρικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες κατευθύνσεις των ρωσικών επιθέσεων και «γίνονται τα πάντα» για να εμποδιστούν οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε χτες η ουκρανική πλευρά.

Η Πολωνία οραματίζεται διαμελισμό της Ρωσίας

Παράλληλα, η Πολωνία - που διεκδικεί και αναβαθμισμένο ρόλο στην «ασφάλεια» της Ευρώπης - βγαίνει όλο και πιο επιθετικά απέναντι στη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε: «Υπάρχουν τμήματα της Ρωσίας που αποτελούν φυλακές άλλων εθνών. Αυτά τα τμήματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, όπως για παράδειγμα η Τσετσενία».

Ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρ. Σικόρσκι, σε δική του συνέντευξη στην πολωνική εφημερίδα «Krytyka Ρolityczna», αν και θεώρησε απίθανο τον κατακερματισμό της Ρωσίας συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, θεώρησε δυνατή μία εξαίρεση: «Πιθανώς κάπου στα σύνορα, λ.χ. στην Τσετσενία ή το Νταγκεστάν, ενδέχεται μια πολύ αποδυναμωμένη Ρωσία να υποχρεωθεί να αναδιπλωθεί».

Η ευρωβουλευτής Αννα Φοτίγκα (επίσης του κυβερνώντος κόμματος PiS), άλλοτε υπουργός Εξωτερικών, νυν γενική γραμματέας της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και σύμβουλος του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με άρθρο της στο «Euractiv» θέτει ρητά τον στόχο του διαμελισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αναφέρει «τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπαγωγή στη Μόσχα από περιφέρειες όπως η Ιγκουσετία και το Χαμπαρόφσκ της (ρωσικής) Απω Ανατολής».

Η ίδια εμφατικά τονίζει ότι «δεν υπάρχει αυτό που λέμε ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, άνθρακας, ουράνιο, διαμάντια, σιτηρά, δάση, χρυσός κ.ο.κ. Ολοι αυτοί οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι είναι ταταρικοί, μπασκιρικοί, σιβηριανοί, καρελικοί, οϊρατικοί, κιρκασιανοί, μπουριατικοί, Σαχά, ουραλικοί, κουμπανικοί, Νογκάι κ.ο.κ.».


ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, με τον πόλεμο στο επίκεντρο

Τη στάση της Αιγύπτου στον πόλεμο στην Ουκρανία εξήρε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Υποστήριξε πως η θέση της Αιγύπτου στο ζήτημα είναι «ισορροπημένη» και «στη βάση της ιστορίας», επιβεβαιώνοντας πως παρέλαβε «μήνυμα» του Αμερικανού ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν, μέσω του Σάμεχ Σούκρι (μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο τελευταίοι στο Κάιρο το περασμένο Σαββατοκύριακο).

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ ανέφερε ότι το μήνυμα που έλαβε από τον Μπλίνκεν ήταν πως ζήτησε «να σταματήσει η Ρωσία ενέργειες ώστε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις». Σχολίασε πως το μήνυμα αυτό δεν συνιστά «μία σοβαρή πρόταση», προσθέτοντας: «Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για μία διευθέτηση στην Ουκρανία, αλλά τονίζω, η λέξη σοβαρή σημαίνει πως συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

Ο Λαβρόφ σχολίασε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στη Νότια Κορέα, πως η «Ρωσία θα πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία και πως η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χάσει, γιατί θα σημάνει πως θα χάσει η Ευρώπη και ο κόσμος», τονίζοντας πως δείχνουν ότι «το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει την ευθύνη να νικήσει τη Ρωσία εκ μέρους του κόσμου». Είπε πως τέτοια σχόλια «δεν είναι δίκαια ούτε για την Ουκρανία ούτε για το καθεστώς του Κιέβου» που δεν απολαμβάνει «καμία ανεξαρτησία», αλλά αντανακλούν «την πλήρη υποταγή του στις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ».

Κάλεσε έτσι τον Μπλίνκεν να «στείλει ένα ολοκληρωμένο μήνυμα» σχετικά με το αίτημά του για «μία ρωσική έξοδο από την Ουκρανία». Επανέλαβε στη συνέχεια πως οι δυτικές χώρες «τροφοδοτούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ