Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, με τον πόλεμο στο επίκεντρο

Τη στάση της Αιγύπτου στον πόλεμο στην Ουκρανία εξήρε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Υποστήριξε πως η θέση της Αιγύπτου στο ζήτημα είναι «ισορροπημένη» και «στη βάση της ιστορίας», επιβεβαιώνοντας πως παρέλαβε «μήνυμα» του Αμερικανού ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν, μέσω του Σάμεχ Σούκρι (μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο τελευταίοι στο Κάιρο το περασμένο Σαββατοκύριακο).

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ ανέφερε ότι το μήνυμα που έλαβε από τον Μπλίνκεν ήταν πως ζήτησε «να σταματήσει η Ρωσία ενέργειες ώστε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις». Σχολίασε πως το μήνυμα αυτό δεν συνιστά «μία σοβαρή πρόταση», προσθέτοντας: «Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για μία διευθέτηση στην Ουκρανία, αλλά τονίζω, η λέξη σοβαρή σημαίνει πως συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

Ο Λαβρόφ σχολίασε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ στη Νότια Κορέα, πως η «Ρωσία θα πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία και πως η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χάσει, γιατί θα σημάνει πως θα χάσει η Ευρώπη και ο κόσμος», τονίζοντας πως δείχνουν ότι «το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει την ευθύνη να νικήσει τη Ρωσία εκ μέρους του κόσμου». Είπε πως τέτοια σχόλια «δεν είναι δίκαια ούτε για την Ουκρανία ούτε για το καθεστώς του Κιέβου» που δεν απολαμβάνει «καμία ανεξαρτησία», αλλά αντανακλούν «την πλήρη υποταγή του στις υπαγορεύσεις των ΗΠΑ».

Κάλεσε έτσι τον Μπλίνκεν να «στείλει ένα ολοκληρωμένο μήνυμα» σχετικά με το αίτημά του για «μία ρωσική έξοδο από την Ουκρανία». Επανέλαβε στη συνέχεια πως οι δυτικές χώρες «τροφοδοτούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ