Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ο αγώνας για μέτρα προστασίας δυναμώνει, κόντρα στις προσπάθειες κουκουλώματος

Κι άλλο «ατύχημα» ...«ήσσονος σοβαρότητας» στην Αθήνα, αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην απαράδεκτη εισαγγελική εγκύκλιο

RIZOSPASTIS

Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα» πραγματοποιήθηκε με εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου, αυτήν τη φορά χτες τα ξημερώματα στη λεωφόρο Λαυρίου, όταν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο συγκρούστηκε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκαν οι συνοδοί του απορριμματοφόρου, όμως τραυματίστηκε ο οδηγός του, στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τέτοια «ατυχήματα» δεν απαιτούν έλεγχο σε βάθος, παρόλο που συμβαίνουν επανειλημμένα και ήδη έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή εργαζομένων. Καταγράφονται ως απλά τροχαία εργατικά «ατυχήματα» και μπαίνει άνω τελεία μέχρι το επόμενο, χωρίς η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές να διαμορφώσουν μέτρα που προσφέρουν πραγματική προστασία.

«Δεν μπορεί να γίνονται ατυχήματα κάθε μέρα και κανένας κρατικός φορέας να μην παίρνει μέτρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αφού «δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο έστω για τα μάτια του κόσμου! Με τον ρυθμό που πάει η κατάσταση, θα βρεθούμε, αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, μπροστά σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα και στην Αττική», θυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα με την νεκρή ανασφάλιστη εργαζόμενη στο απορριμματοφόρο στο Ξυλόκαστρο.

«Είναι πλέον προφανές ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Δεν δίνουν δεκάρα για την υγεία και την ασφάλειά μας, προκειμένου να μειώσουν το κόστος εργασίας μας, για να γεμίσουν τις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει και απαιτεί να στείλουν τώρα την Επιθεώρηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα αμαξοστάσια!

Συνάντηση με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής

Στο μεταξύ, μετά και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας δεσμεύτηκε επιτέλους να συναντηθεί μαζί του την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. Υπενθυμίζεται ότι το Συνδικάτο είχε ζητήσει συνάντηση για χτες, όμως ο διοικητής είχε απαντήσει ότι δεν μπορούσε να τους δεχθεί γιατί έκανε ...ανακαίνιση στα γραφεία! Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του Συνδικάτου, που είχε δηλώσει ότι την Τρίτη θα πάει στην Ανεξάρτητη Αρχή και ας φροντίσει ο διοικητής να τους συναντήσει.

«Ελπίζουμε», τονίζει το Συνδικάτο, «μέχρι την Παρασκευή να μην μεγαλώσει η λίστα των εργατικών ατυχημάτων στο κλάδο μας, την οποία σκοπεύαμε σήμερα (σ.σ. χθες) να του "θυμίσουμε". Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας».

Να αποσυρθεί η εισαγγελική εγκύκλιος που κουκουλώνει τα εργατικά «ατυχήματα»

Την απόσυρση της εγκυκλίου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σοβαρότητας», διεκδικούν Σωματεία της Θεσσαλονίκης, που αντιπροσωπεία τους αύριο Πέμπτη θα βρεθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να επιδώσει το ψήφισμά τους. Μάλιστα, στις 6 μ.μ. προγραμματίζεται μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το Αγαλμα Βενιζέλου, προς τα σημεία που σκοτώθηκαν εργαζόμενοι, λόγω της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Κ. Μακεδονίας, Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ και Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού (ΣΕΤΕΠΕ) θυμίζει σημεία της Θεσσαλονίκης όπου διανομείς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά την ώρα της δουλειάς και αναφέρει: «Δεν θα μας έφτανε μία κόλλα Α4 για τους τραυματισμένους και νεκρούς συναδέλφους μας διανομείς. Και άλλους τόσους που κάηκαν σε κουζίνες, που κόπηκαν, που σακάτεψαν τη μέση και τα πόδια από την ορθοστασία, από τα κουβαλήματα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο παραμένουν απροστάτευτοι με ευθύνη των εργοδοτών και των κυβερνήσεων».

Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι πεισμώνουν και εξοργίζονται ακόμα περισσότερο, «για αυτούς τους νεκρούς και τραυματίες», από την εισαγγελική εγκύκλιο, αφού «αντί να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό, που να μπορεί απερίσπαστο να κάνει την δουλειά του, υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Και συνεχίζει: «Πολλοί διανομείς δεν θα είχαν ατυχήματα αν υπήρχε ο κατάλληλος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Αν εξασφαλιζόταν η σωστή και έγκαιρη συντήρηση της μοτοσικλέτας από τους εργοδότες. Αν δεν έβγαιναν παραγγελίες με χιόνια και καταιγίδες. Αν ήταν στελεχωμένες οι υπηρεσίες της Τεχνικής Επιθεώρησης, χωρίς να παρεμβαίνουν εισαγγελείς και δικαστές, για χάρη των εργοδοτών, στο έργο της». Καλεί τους εργαζόμενους μέσα από τις γραμμές του ΣΕΤΕΠΕ να διεκδικήσουν την απόσυρση της εγκυκλίου, να γίνονται συχνοί έλεγχοι στα καταστήματα και τις πλατφόρμες διανομής για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, επαναφορά των ΒΑΕ, καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. «Με την οργανωμένη πάλη μας θα κάνουμε κουρελόχαρτο την κατάπτυστη εγκύκλιο, θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Για τη ζωή και την εργασία που μας αξίζει! Για το αίμα των νεκρών συναδέλφων μας!», τονίζεται.

Το ΣΕΤΕΠΕ συνεχίζοντας τη δράση του οργανώνει και εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη 8/2, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ για την επικινδυνότητα στο επάγγελμα του διανομέα.

Ανύπαρκτη η Επιθεώρηση στην Ξάνθη

Την ανησυχία για την εισαγγελική εγκύκλιο εκφράζει και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, θυμίζοντας τον αριθμό - ρεκόρ εργατικών «ατυχημάτων» στον νομό τα τελευταία χρόνια. Και αναδεικνύει ότι το Σώμα Κοινωνικής Επιθεώρησης έχει 3 μόνιμους υπαλλήλους που καλύπτουν όλο τον νομό, ενώ το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας δεν υφίσταται στην Ξάνθη και καλύπτεται από την υπηρεσία που έχει έδρα τη Δράμα. Ολα αυτά σε μια περιοχή με μεγάλες βιομηχανίες, με θανατηφόρα και σοβαρά εργατικά ατυχήματα στους εργασιακούς χώρους, στους διανομείς, και οι κυβερνήσεις επιμένουν να μη στελεχώνουν το συγκεκριμένο τμήμα στην Ξάνθη.

«Οι συγκεκριμένες κινήσεις του κράτους, που δουλεύει πλάι στους εργοδότες, θέλει να καλύψει τα μάτια της Επιθεώρησης, για να μην βλέπει τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Γιατί γνωρίζουμε πως εκεί που προέκυψαν θανατηφόρα ή και σοβαρά ατυχήματα, υπήρξαν πάντα μικρότερα που προμήνυαν τη συνέχεια. Και σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα "μικροατυχήματα" κουκουλώνονταν με την πίεση της εργοδοσίας, στέλνοντας εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ΙΧ για να μην κληθεί ασθενοφόρο και γίνει καταγραφή του ατυχήματος».

Η Ενωση απαιτεί άμεσες προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με αναβαθμισμένη λειτουργία ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να λειτουργεί ως υπόλογος για τα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ