Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να συνεχίσει την εμπλοκή

Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Nikkei Asia».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να στείλει η κυβέρνηση στον Ζελένσκι άρματα μάχης τύπου «Leopard 2», είπε: «Εχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, (όπως) τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά δεν θα παράσχουμε άρματα μάχης "Leopard 2" για τον απλό λόγο ότι είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας δομή δυνάμεων. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά όχι εις βάρος των αμυντικών μας δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει στείλει και στέλνει πυρομαχικά, έχει επίσης στείλει ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1, ενώ έχει αναλάβει δέσμευση να στείλει κι άλλα 20, αποσύροντάς τα από τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, την ώρα μάλιστα που η Αγκυρα βάζει ανοιχτά ζήτημα αποστρατικοποίησής τους εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Εχει δε συζητήσει με Αμερικανούς και Ουκρανούς το ενδεχόμενο αποστολής των αντιαεροπορικών S-300 ή/και TORM1.

Η προσώρας άρνηση για τα «Leopard» δεν πρέπει να εφησυχάζει, κάθε άλλο, δεδομένου ότι η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλο επίπεδο, όπως δείχνει και η συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωατλαντικό επίπεδο όχι μόνο για την αποστολή υπερσύγχρονων αρμάτων αλλά και μαχητικών αεροσκαφών, π.χ. F-16.

Θέματα όλα αυτά που θα συζητηθούν, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 14 και 15/2 στις Βρυξέλλες, και ειδικά στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» - «Ukraine Defense Contact Group» (του σχήματος που στήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ενίσχυση και τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο).

Αλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα σημειώνουν το γεγονός ότι και η Γερμανία πιέζει εμμέσως για την αποστολή ελληνικών «Leopard». Παραπέμπουν χαρακτηριστικά σε δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, που τα θεωρούν κατευθυνόμενα από την καγκελαρία ή το γερμανικό υπουργείο Αμυνας.

Θυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα της «Welt», με τίτλο «Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των "Leopard"», όπου αναφερόταν ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη». «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου "Leopard", όσα η Ελλάδα: Περίπου 350 τύπου "Leopard 2" και 500 τύπου "Leopard 1". Ανάμεσά τους και 183 τύπου "Leopard 2A4", ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία». Κάνοντας, δε, αναφορά στους μεγάλους αριθμούς αρμάτων που ζητά το Κίεβο, η «Welt» επέμεινε ότι «η Αθήνα από μόνη της θα μπορούσε να προμηθεύσει ένα μεγάλο μέρος τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ειδησεογραφικό δίκτυο «Redaktions Netzwerk Deutschlands» τόνισε για την Ελλάδα ότι «με 853 τανκς η χώρα διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης "Leopard" στην Ευρώπη (...) Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έβλεπε άμεση ανάγκη για δράση, ιδίως από τη στιγμή που και το Βερολίνο δίσταζε, όμως η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αλλάζει το σκηνικό». Βάζει βέβαια ένα θέμα ότι ενόψει εκλογών και με εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά, «για τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολιτικά μόνο εάν τα άρματα μάχης αντικατασταθούν σταδιακά από πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Αλλά αυτό δεν φαντάζει εφικτό στο εγγύς μέλλον».

Χαρακτηριστικό ήταν και το δημοσίευμα του ουκρανικού «kyivpost.com», όπου συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών από τις οποίες η Ουκρανία περιμένει «Leopard». «Μία από τις προϋποθέσεις του Βερολίνου για να επιτρέψει την αποστολή "Leopard" στην Ουκρανία ήταν να μην τα στείλει μόνο η Γερμανία. Αξιωματούχοι από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Ολλανδία άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες βδομάδες ότι ενδέχεται να στείλουν "Leopard" στην Ουκρανία μαζί με τη Γερμανία», τόνισε, παραπέμποντας σε μυστικά διαβούλια, όπου - κατά τους Ουκρανούς - μετείχαν και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ