ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Καθημερινά τα προβλήματα σε σχολικά κτίρια

Με επείγοντα και χρονίζοντα προβλήματα αναμετρώνται καθημερινά τα σχολεία, όπως προκύπτει από καταγγελίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών που ζουν στην πράξη τις συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης, η οποία υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα και την ασφάλεια σε πολλές περιπτώσεις των μαθητών.

Νερά και ποντίκια σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας

Εκρηκτικά χαρακτηρίζει τα προβλήματα σε σχολεία της περιοχής του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», ζητώντας άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Οπως αναφέρει ειδικότερα, «την προηγούμενη Τετάρτη νωρίς το πρωί τρύπησε ο βασικός διανεμητής νερού, που τροφοδοτούσε τρία σχολεία, το 13ο Δημοτικό Αθηνών, το 17ο Γυμνάσιο και το 17ο Λύκειο Αθηνών. Το 13ο Δημοτικό Αθηνών πλημμύρισε και έμεινε κλειστό για τρεις μέρες», ενώ «λόγω της βλάβης διακόπηκε η παροχή νερού και στα τρία σχολεία».

Την Τετάρτη, μέρα της βροχόπτωσης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών μπήκαν νερά στις αίθουσες διδασκαλίας και σε γραφεία του σχολείου, από τα παράθυρα και τη σκεπή. Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι το σχολείο είναι πολύ παλιό και ασυντήρητο.

Ενα αδιανόητο και πολύ σοβαρό πρόβλημα καταγγέλλουν και οι εκπαιδευτικοί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, όπου έχουν εμφανιστεί ποντίκια από την περσινή σχολική χρονιά. «Τα παιδιά τα βλέπουν συχνά στις τουαλέτες του σχολείου, με αποκορύφωμα την εμφάνιση ποντικιού μέσα σε σχολική τάξη», περιγράφει ο Σύλλογος και προσθέτει πως από έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι είναι κατεστραμμένοι οι σωλήνες στις 3 από τις 6 τουαλέτες των κοριτσιών και σε 1 των αγοριών.

«Αγνοούνται» οι απαντήσεις για τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη, οι βροχές των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια παλιά αλλά και νέα προβλήματα σε σχολικά κτίρια. Χαρακτηριστικά, στο 1ο ΕΠΑΛ, παρά τις πρόσφατες επισκευές τα νερά εξακολουθούν να τρέχουν μέσα από λάμπα φωτισμού, η στέγη πλημμυρίζει κ.λπ.

Στον δήμο λειτουργούν μετά από 20 χρόνια νέα σχολικά κτίρια των οποίων η παράδοση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη προφανώς γιατί υπάρχουν κακοτεχνίες που φάνηκαν ξανά με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Διάδρομοι, αίθουσες του 4ου Γυμνασίου μπάζουν νερά, το γυμναστήριο πλημμυρίζει από τη στέγη και τα κουφώματα. Δύο περσίδες από το σύστημα σκίασης έχουν πέσει εδώ και καιρό.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης τονίζει μεταξύ άλλων ότι ενώ οι δημοτικές αρχές και οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων παραμένει, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική του κράτους έχει συνέχεια και συνέπεια στην υποχρηματοδότηση.

Μάλιστα, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή τον περασμένο Δεκέμβρη, για τεχνικούς ελέγχους στα σχολεία, χρηματοδοτήσεις, κατασκευή σχολείων στον «Παρμενίωνα» κ.ά., η Ερώτηση και, κυρίως, οι απαντήσεις «αγνοούνται».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σε Γενικές Συνελεύσεις για συλλογική απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης

Την απάντησή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, ένας ακόμα κρίκος στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του σχολείου, συζητούν οι εκπαιδευτικοί στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους, ενώ παράλληλα προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Ηδη πραγματοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις των ΣΕΠΕ, με Ολομέλεια των Προέδρων στις 20 Φλεβάρη, ενώ σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν και οι ΕΛΜΕ, με Γενική Συνέλευση των προέδρων τους στις 11 του μήνα.

Στην εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ προτείνεται πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει κήρυξη απεργίας - αποχής από την ατομική «αξιολόγηση», πανεκπαιδευτική απεργία μέσα στον Φλεβάρη και διοργάνωση συλλαλητηρίων μαζί με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η επιλογή της προώθησης της "ατομικής αξιολόγησης" είναι τμήμα της ενιαίας στρατηγικής που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί διαχρονικό πόθο πολλών κυβερνήσεων εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλά και των μνημονίων που ψηφίστηκαν. Παρέμεινε όμως ανεκπλήρωτος χάρη στη σθεναρή αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος. Αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που συνάντησε την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση και τονίζεται: «Αν πραγματικά το ΥΠΑΙΘ επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τότε πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας, σε κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς, σε μείωση του αριθμού μαθητών/τριών ανά τμήμα, να φτιάξει σύγχρονες κτιριακές υποδομές, να εξοπλίσει σχολεία και εκπαιδευτική κοινότητα με τεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό, να υλοποιήσει προγράμματα σπουδών που να υπηρετούν το δικαίωμα των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση, σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές, με ανάλογα βιβλία και εποπτικό υλικό, να πάρει μέτρα για τα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα των παιδιών, την έξαρση της βίας, και να μειώσει τις εξετάσεις που οδηγούν σε στείρα γνώση και ανάγκη παραπαιδείας».

Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες!

Εκδήλωση το Σάββατο 4 Φλεβάρη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

«Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!». Με αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, η ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»).

Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από μαθητές από Ελλάδα και Ιταλία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά.

Στη Λέσβο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

«Εγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο» είναι το θέμα της εκδήλωσης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό την οποία πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

ΣΟΦΕΘ
Κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών μετά από καταγγελία φοιτήτριας για παρενόχληση

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας την επισκευή των κτιριακών υποδομών των Εστιών, όπως και έκτακτο κονδύλι για τη συντήρηση και τη φύλαξη των Εστιών, με αφορμή την καταγγελία φοιτήτριας, οικότροφου των Εστιών του ΑΠΘ, για παρενόχληση.

Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια κατήγγειλε ότι δύο άγνωστοι, που δεν διαμένουν στις Εστίες, επιχείρησαν να μπουν στο μπάνιο μαζί της στις κοινόχρηστες ντουζιέρες των Εστιών, ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του ο ΣΟΦΕΘ αναδεικνύει τη συνολική χρόνια απαξίωση των Εστιών ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση κάθε πλευρά της ζωής των οικοτρόφων.

«Η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία είναι πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως χρώματος, έχει καταντήσει τις Φοιτητικές Εστίες να υπολειτουργούν και να αδυνατούν να παρέχουν τα απαραίτητα στους οικότροφους που μένουν σε αυτές. Μιλάμε για τα χαλασμένα μπάνια στους ορόφους, τα ασανσέρ που χαλάνε και παίρνει πολύ καιρό για να επισκευαστούν, τα κουφώματα στις Γ' Εστίες που μπάζουν αέρα στα δωμάτια, την έλλειψη ζεστού νερού στα μπάνια, τον ανεπαρκή φωτισμό στους διαδρόμους αλλά και γύρω από την Εστία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΟΦΕΘ και αναδεικνύει ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν λόγω της εξαθλίωσης των κτιρίων, σε συνδυασμό με τη μηδενική τους φύλαξη.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με τον φόβο, δεν θα συμβιβαστούμε με την εξαθλίωση!» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές με τη συγκέντρωσή τους, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίο, στον οποίο οι φοιτητές μετέφεραν τα αιτήματά τους.

Ο ΣΟΦΕΘ καλεί όλους τους εστιακούς φοιτητές να συμμετάσχουν στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο των Α' ΦΕΘ.

Να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Στο γενικευμένο πρόβλημα των εργαζόμενων σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ που διακόπτουν τις σπουδές τους λόγω απουσιών αναφέρεται το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας ρυθμίσεις για τη διευκόλυνσή τους.

«Με αφορμή το περιστατικό στο ΔΙΕΚ Ηλιούπολης, όπου κόπηκαν εργαζόμενοι σπουδαστές λόγω απουσιών, έρχεται στην επιφάνεια ένα έντονο και γενικευμένο πρόβλημα στα Δημόσια ΙΕΚ, αυτό των εργαζόμενων σπουδαστών, που ένα μεγάλο κομμάτι τους αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του λόγω απουσιών. Υστερα και από επικοινωνία με τον σύλλογο των σπουδαστών (ΣΥΣΔΙΕΚ), αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά για τα οποία καθημερινά λαμβάνουν καταγγελίες», αναφέρεται στην Ερώτηση.

«Από τη μια έχει σοβαρές ευθύνες το υπουργείο Παιδείας, αφού η καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων είχε ως αποτέλεσμα πολλές μεταγενέστερες αναπληρώσεις πάνω σε ώρες που είχαν ήδη κανονίσει να εργάζονται οι σπουδαστές. Συνεπώς, οι σπουδαστές κλήθηκαν να επιλέξουν - άδικα - είτε τη συνέχεια των σπουδών είτε τη δουλειά τους.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι σπουδαστές είτε λόγω απόστασης από τις σχολές τους, είτε επειδή δεν τους δίνεται η δυνατότητα από τους εργοδότες τους να σχολάσουν νωρίτερα, χάνουν συνεχώς συγκεκριμένες ώρες συγκεκριμένων μαθημάτων, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πολύ γρήγορα το πολύ μικρό όριο απουσιών», σημειώνουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης που υπογράφουν την Ερώτηση. Ζητούν τέλος μέτρα προκειμένου να μην κοπούν οι εργαζόμενοι σπουδαστές στο Δημόσιο ΙΕΚ Ηλιούπολης και οπουδήποτε αλλού έχει προκύψει ζήτημα, ώστε να δώσουν κανονικά την εξεταστική τους και αυτό το εξάμηνο, να ανακληθούν αυτές οι άδικες αποφάσεις για όσους κόπηκαν μέσα στη χρονιά για τον ίδιο λόγο και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους εργαζόμενους σπουδαστές δίνοντάς τους μεγαλύτερο όριο απουσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ