ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
«Σημαντική μέρα» για τη «διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών»

Με φόντο τις πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ προς το Βελιγράδι για να πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα

Οι πρόεδροι Σερβίας και Βουλγαρίας στα χθεσινά εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού
Οι πρόεδροι Σερβίας και Βουλγαρίας στα χθεσινά εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού
«Μια σημαντική μέρα για τη Σερβία, τη Βουλγαρία, ολόκληρη την περιοχή» χαρακτήρισε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς τη χτεσινή, λόγω των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, ενώνοντας την πόλη Νόβι Ισκαρ (δυτική Βουλγαρία) με τη Νις (νότια Σερβία), με φόντο την όξυνση σχεδιασμών και διεργασιών για την «ενεργειακή απεξάρτηση» και των Βαλκανίων από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι πιέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς το Βελιγράδι για να πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα, ο Βούτσιτς είπε ότι ο νέος διασυνδετήριος αγωγός «θα φέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στους πολίτες και μια ευκαιρία για νέες επενδύσεις», ενώ πρόσθεσε ότι με τη βουλγάρικη ηγεσία ήδη «συζητήσαμε άλλα σχεδιαζόμενα προγράμματα». Μεταξύ άλλων ανέφερε απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του Ρ. Ράντεφ ότι «είναι πιο σημαντικό να εισάγουμε αέριο από σας, αντί να το εξάγουμε». Μιλώντας δε για «άλλα σχέδια», αναφέρθηκε σε επαφές που σύντομα θα ξεκινήσουν με το Αζερμπαϊτζάν για να προμηθεύεται το Βελιγράδι αζέρικο αέριο, ενώ εμφάνισε ως σοβαρό επίτευγμα της κυβέρνησής του το γεγονός ότι πλέον στην κεντρική Σερβία εκτείνεται ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς αερίου πάνω από 400 χλμ.

Στα εγκαίνια - που έγιναν στην πόλη Κοστινμπρόντ της δυτικής Βουλγαρίας - οικοδεσπότης ήταν ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που αποκάλεσε τον αγωγό «έργο στρατηγικής σημασίας» και μίλησε για «ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής». Πρόσθεσε δε πως «το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη - και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και ασφαλούς εφοδιασμού. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή Ενέργεια».

Τέλος ο Ράντεφ ισχυρίστηκε ότι οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου «ανοίγουν ευκαιρίες, αποτελούν σύμβολο του δυναμικού της περιοχής για μελλοντική ανάπτυξη (...) Σημαίνουν ασφάλεια, συνεργασία, διαφοροποίηση, τον δρόμο και το κλειδί για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό περιβάλλον που ευημερεί στην περιοχή».

Το αβάσιμο όλων των παραπάνω ισχυρισμών βέβαια αποτυπώνει ο ίδιος ο πόλεμος στην Ουκρανία, την κατεξοχήν χώρα κόμβο μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούσαν την Ευρώπη...

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ., με τα 62 χλμ. από αυτά να τοποθετούνται στη βουλγαρική επικράτεια. Οταν ολοκληρωθεί θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή. Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός αγωγός αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό αέριο από τον αγωγό «TurkStream».

«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές... Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Χωρίς εκτελεστικές εξουσίες η Ενωση Σερβικών Δήμων

Στο μεταξύ, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάσιτς βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον, όπου στο πλαίσιο τριήμερων επαφών σήμερα θα συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο για τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, όπως και άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε δηλώσεις του είπε ότι βασικό θέμα θα είναι οι εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις με το Κόσοβο, με φόντο τις σοβαρές διαφωνίες γύρω από τη λεγόμενη Ενωση Σερβικών Δήμων και κοινοτήτων, που η Πρίστινα αρνείται.

Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, δήλωσε χτες ότι οι κοσοβάρικες αρχές θα δεχτούν τελικά τη δημιουργία τέτοιας Ενωσης που, ωστόσο, δεν θα έχει εκτελεστικές εξουσίες και δεν θα λειτουργεί όπως η «Σερβική Δημοκρατία» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (η μία από τις δύο οντότητες της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι και έχει αυτοτελές κοινοβούλιο κ.τ.λ.).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδιο της ΕΕ για τη στήριξη των «πράσινων» μπίζνες των μονοπωλίων

Το λεγόμενο «Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal Industrial Plan) παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να βρει τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην κούρσα για τις μπίζνες της «πράσινης» ανάπτυξης έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αντίστοιχων τεράστιων πακέτων που προωθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Το 18σέλιδο κείμενο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων προβλέπει χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση των «πράσινων» έργων και κινήσεις προς ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με αναγκαίες πρώτες ύλες (π.χ. σπάνιες γαίες).

«Η καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις βασικές μας βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας να αναπτυχθούν γρήγορα», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με την αξιοποίηση του REPowerEU, του InvestEU και του Ταμείου Καινοτομίας για την παροχή «γρήγορης και στοχευμένης υποστήριξης», σχεδιάζεται μεσοπρόθεσμα ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας».

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη σύσταση ακαδημιών «Net-Zero Industry», για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων σε στρατηγικούς κλάδους.

Σε ό,τι αφορά το «ανοιχτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ και άλλες μορφές συνεργασίας με «εταίρους», για την υποστήριξη της «πράσινης» μετάβασης. Θα διερευνήσει επίσης τη δημιουργία μιας «λέσχης κρίσιμων πρώτων υλών», για να φέρει σε επαφή «καταναλωτές» πρώτων υλών και χώρες πλούσιες σε πόρους.

Η παρουσίαση του σχεδίου, βέβαια, δεν καταλαγιάζει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που εκφράζονται εντός της ΕΕ, ενώ για τον ίδιο λόγο αφήνει πολλά «ανοιχτά» ζητήματα.

«Ανεπαρκές» και «αργοπορημένο» έσπευσε να χαρακτηρίσει το σχέδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αφενός χαιρετίζει το σχέδιο της Κομισιόν, αφετέρου όμως εκφράζει την «απογοήτευσή» του που δεν παρουσιάστηκε νωρίτερα και τη «λύπη» του για το «περιορισμένο αναμενόμενο αποτέλεσμα». Το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα αποτελεί «σημαντική πολιτική προτεραιότητα» και επισημαίνει ότι μόνο η «ρύθμιση» δεν είναι αρκετή.

Στο 8,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Νωρίτερα χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός τις ΗΠΑ περιορίστηκε στο 6,5% και στη Βρετανία ανέβηκε στο 10,6%.

Στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2%, έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 7,2% τον Ιανουάριο, από 7,6% το Δεκέμβριο του 2022.

Χτες βράδυ, εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Σε σχετική ανακοίνωση η νέα αύξηση - μικρότερη από τις προηγούμενες - δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού αυτός παραμένει «ανεβασμένος». Το επιτόκιο μετά από αυτή την αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,75%.

Πρόωρες εκλογές στη Σλοβακία

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 30 Σεπτέμβρη, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού ηττήθηκε πρόσφατα σε μια πρόταση μομφής και τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ κατέρρευσε τον Δεκέμβρη αφού ένα από τα κόμματα που μετείχαν σε αυτήν αποχώρησε και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, με πρόσχημα ότι δεν κάνει αρκετά για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Στις προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα συγκρουστούν τα φιλοδυτικά, «φιλελεύθερα» και συντηρητικά κόμματα με τους δύο «κεντροαριστερούς» σχηματισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και το κόμμα Smer, που αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρόμοια με εκείνη της Ουγγαρίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
«Καμπανάκι κινδύνου» για την προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας

Ετοιμότητα για περαιτέρω αναβάθμιση της παρουσίας και των συμμαχιών του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και σε στρατιωτικό, εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη χτεσινή του εμφάνιση σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας τις πολυήμερες επαφές του στην Ασία (ξεκίνησαν από τη Νότια Κορέα).

Εχοντας ήδη χαρακτηρίσει από την πρώτη μέρα την Κίνα «πρόκληση για τα συμφέροντά μας», χτες ο Στόλτενμπεργκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της σχέσης Κίνας - Ρωσίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά όπως και οι σημαντικές επενδύσεις της Κίνας και οι νέες προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες υπογραμμίζουν απλώς ότι η Κίνα αποτελεί απειλή, αποτελεί πρόκληση και για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια», είπε ο Στόλτενμπεργκ, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, εξέφρασε πάλι τη «δυσαρέσκεια» του Πεκίνο, επικρίνοντας το ΝΑΤΟ ότι «προσπάθησε συνεχώς να φτάσει πέρα από την παραδοσιακή αμυντική ζώνη και το πεδίο εφαρμογής του, να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ