Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδιο της ΕΕ για τη στήριξη των «πράσινων» μπίζνες των μονοπωλίων

Το λεγόμενο «Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal Industrial Plan) παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να βρει τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην κούρσα για τις μπίζνες της «πράσινης» ανάπτυξης έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αντίστοιχων τεράστιων πακέτων που προωθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Το 18σέλιδο κείμενο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων προβλέπει χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση των «πράσινων» έργων και κινήσεις προς ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με αναγκαίες πρώτες ύλες (π.χ. σπάνιες γαίες).

«Η καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις βασικές μας βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας να αναπτυχθούν γρήγορα», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με την αξιοποίηση του REPowerEU, του InvestEU και του Ταμείου Καινοτομίας για την παροχή «γρήγορης και στοχευμένης υποστήριξης», σχεδιάζεται μεσοπρόθεσμα ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας».

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη σύσταση ακαδημιών «Net-Zero Industry», για την ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων σε στρατηγικούς κλάδους.

Σε ό,τι αφορά το «ανοιχτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ και άλλες μορφές συνεργασίας με «εταίρους», για την υποστήριξη της «πράσινης» μετάβασης. Θα διερευνήσει επίσης τη δημιουργία μιας «λέσχης κρίσιμων πρώτων υλών», για να φέρει σε επαφή «καταναλωτές» πρώτων υλών και χώρες πλούσιες σε πόρους.

Η παρουσίαση του σχεδίου, βέβαια, δεν καταλαγιάζει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που εκφράζονται εντός της ΕΕ, ενώ για τον ίδιο λόγο αφήνει πολλά «ανοιχτά» ζητήματα.

«Ανεπαρκές» και «αργοπορημένο» έσπευσε να χαρακτηρίσει το σχέδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αφενός χαιρετίζει το σχέδιο της Κομισιόν, αφετέρου όμως εκφράζει την «απογοήτευσή» του που δεν παρουσιάστηκε νωρίτερα και τη «λύπη» του για το «περιορισμένο αναμενόμενο αποτέλεσμα». Το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα αποτελεί «σημαντική πολιτική προτεραιότητα» και επισημαίνει ότι μόνο η «ρύθμιση» δεν είναι αρκετή.

Στο 8,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Νωρίτερα χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός τις ΗΠΑ περιορίστηκε στο 6,5% και στη Βρετανία ανέβηκε στο 10,6%.

Στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2%, έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 7,2% τον Ιανουάριο, από 7,6% το Δεκέμβριο του 2022.

Χτες βράδυ, εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Σε σχετική ανακοίνωση η νέα αύξηση - μικρότερη από τις προηγούμενες - δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού αυτός παραμένει «ανεβασμένος». Το επιτόκιο μετά από αυτή την αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,75%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ