Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προτεκτοράτο με «επικυρίαρχο» το Ισραήλ θέλει ο Νετανιάχου

Προτάσσει αντιμετώπιση του Ιράν με «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή»

Από την πρόσφατη συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

UPI

Από την πρόσφατη συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, μέσω ενός προτεκτοράτου στο οποίο το Ισραήλ θα έχει την «επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας», προτάσσει ως «λύση» στο Παλαιστινιακό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την επικίνδυνη θέση όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων για αντιμετώπιση του Ιράν με «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

Με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ στο έγκλημα της κατοχής, ο Νετανιάχου, μιλώντας προχθές το βράδυ στο CNN, επανέλαβε για άλλη μια φορά την άρνηση του ισραηλινού κράτους στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Ερωτηθείς τι παραχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανιάχου απάντησε πως είναι πρόθυμος να δώσει «όλες τις εξουσίες που χρειάζονται για να κυβερνηθούν», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να δώσει στους Παλαιστίνιους «καμία από τις εξουσίες αυτές που θα μπορούσαν να απειλήσουν εμάς, και αυτό σημαίνει πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει την επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας».

Υπερασπίστηκε δε τη νέα διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών που προωθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, απορρίπτοντας τις «ανησυχίες» ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τις προοπτικές ειρήνευσης.

Αναφερόμενος στις «συμφωνίες του Αβραάμ», που υπέγραψε το Ισραήλ το 2020 με αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Σουδάν), υποστήριξε ότι επί των δικών του πρωθυπουργιών υπογράφηκαν διπλάσιες «ειρηνευτικές» συμφωνίες από όσες υπέγραψαν οι προκάτοχοί του «επί 70 χρόνια». Οι εν λόγω συμφωνίες βέβαια δεν ήταν «ειρηνευτικές», ούτε ακούμπησαν την κατοχή της Παλαιστίνης. Ηταν συμφωνίες «εξομάλυνσης» σχέσεων με διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον και ευνοούν τα αμερικανικά σχέδια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «ο μόνος τρόπος για να αποτρέψεις το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ένα κράτος - ταραξίας είναι ένας συνδυασμός οικονομικών κυρώσεων που θα το αποδυναμώσουν και, το πιο σημαντικό, είναι μία αξιόπιστη στρατιωτική απειλή». Αρνήθηκε στη συνέχεια να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αν το Ισραήλ ήταν πίσω από τις επιθέσεις με drone σε πολεμική βιομηχανία στο Ισπαχάν του κεντρικού Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κληθείς να σχολιάσει κάποιους από τους ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του, που - όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς - αυτοπροσδιορίζονται ως «φασίστες ομοφοβικοί», απάντησε ότι πολλά λένε διάφοροι πριν αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα και μετά προσαρμόζονται όταν αναλάβουν θέση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που «θα κάνουν τη δημοκρατία ισχυρότερη», καθώς θα ενισχύσουν τις εξουσίες της Βουλής και των κομμάτων έναντι του δικαστικού συστήματος.

Με κοστούμι «διαμεσολαβητή» ξανά οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Μπλίνκεν στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, οι ΗΠΑ φορούν ξανά το κοστούμι του «διαμεσολαβητή» για την «αποκλιμάκωση της έντασης», την ίδια ώρα που δίνουν «αέρα στα πανιά» στην κατοχική επιθετικότητα, με τις τοποθετήσεις εξίσωσης του θύματος με τον θύτη.

Ο Αχμεντ Ματζνταλάνι, Παλαιστίνιος υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» υποστήριξε ότι από χθες οι Αμερικανοί ξεκίνησαν ξεχωριστές διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, χθες συνεχίστηκε για έκτη μέρα ο αποκλεισμός της Ιεριχούς από ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Νωρίτερα η Σαουδική Αραβία απηύθυνε «έκκληση» προκειμένου να αναλάβει η «διεθνής κοινότητα» τις ευθύνες της για να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη. Μετά το τέλος υπουργικής συνόδου στο Ριάντ, στην οποία προέδρευσε ο βασιλιάς Σαλμάν, επισημάνθηκε η ανάγκη για αναβίωση της «ειρηνευτικής» διαδικασίας και της προστασίας των αμάχων από τις ισραηλινές παραβιάσεις.

  • Σύμφωνα με ισραηλινές ανακοινώσεις, χθες το βράδυ αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει προηγουμένως ότι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν στη νότια πόλη Σντερότ και στην περιοχή γύρω από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχοπροσηλωμένη στην κλιμάκωση της κατοχής και η νέα κυβέρνηση(2020-05-19 00:00:00.0)
Διωγμοί, αντίσταση και «διαπραγματεύσεις» με το πιστόλι στον κρόταφο(2017-12-30 00:00:00.0)
Επιδρομές με στόχο τη διασφάλιση του ρόλου του Ισραήλ στην περιοχή(2014-07-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες κατά των εποικισμών(2013-01-12 00:00:00.0)
«Ετοιμος» για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου...(2010-12-15 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τη Χεβρώνα(1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ