Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Στοχοπροσηλωμένη στην κλιμάκωση της κατοχής και η νέα κυβέρνηση

Από τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης
Από τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Προχωράει ο σχεδιασμός της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του εταίρου του στην εξουσία, Μπένι Γκαντς (που διατηρεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του υπουργού Αμυνας), για την κλιμάκωση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Γκαντς, αναλαμβάνοντας χτες τα νέα του καθήκοντα κατά την παράδοση ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας από τον πρόκατοχό του, Ναφτάλι Μπένετ, διαβεβαίωσε πως θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για την προώθηση του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας να αναφερθεί άμεσα στο σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, που διαβεβαίωσε πως το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό θα προωθηθεί «υπεύθυνα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ» και σε «διάλογο με τους γείτονές μας, διαφυλάσσοντας τις συμφωνίες ειρήνης». Τόνισε ότι «η ειρήνη με τους γειτονές μας είναι στρατηγικά ωφέλιμη», προτείνοντας ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με Αίγυπτο και Ιορδανία.

Οι δηλώσεις του Ασκενάζι αποτελούν έμμεση απάντηση στη σαφή προειδοποίηση του Ιορδανού βασιλιά Χουσεΐν Β', στο πλαίσιο συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», πως το Ισραήλ θα χαράξει πορεία «μαζικής σύγκρουσης» με την Ιορδανία αν προωθήσει τα σχέδια προσάρτησης του 30% της Δυτικής Οχθης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ «θα βυθίσει την περιοχή στο χάος και τον εξτρεμισμό», προκαλώντας πιθανώς την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιορδανίας - Ισραήλ, τονίζοντας πως εξετάζει «όλες τις λύσεις».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου, μιλώντας στη Βουλή κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, είπε απερίφραστα ότι «ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο ισραηλινός νόμος» στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. «Τα αδέλφια μας στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια θα παραμείνουν για πάντα στη θέση τους στο πλαίσιο οποιασδήποτε μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Και είναι καιρός οι Παλαιστίνιοι γείτονές μας, αλλά και άνθρωποι μέσα εδώ, να το αναγνωρίσουν αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το κλίμα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις βίαιες επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων. Χτες συγκρούστηκαν με κατοίκους της πόλης Μπέιτ Ουμάρ στη νότια Δυτική Οχθη, αφού προηγουμένως έκαναν τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια αμάχων. Το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 10 μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν άλλα 15 στρέμματα ελαιόδεντρων στα παλαιστινιακά χωριά Κάφα και Σούφα, νοτιοανατολικά της πόλης Τουλκαρέμ.

  • Νεκρός, πιθανώς από ανακοπή καρδιάς, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο 57χρονος Κινέζος πρέσβης στο Ισραήλ, Ντου Γουέι. Είχε αναλάβει καθήκοντα τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά λόγω πανδημίας δεν είχε προλάβει να δώσει διαπιστευτήρια στον Ισραηλινό Πρόεδρο. Στο Τελ Αβίβ έφτασε χτες ομάδα Κινέζων ειδικών και ανέλαβε έρευνα για τις ακριβείς αιτίες του θανάτου του πρέσβη, που καταγράφεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ