Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στα χέρια του Σάρατζ η βάση Αλ Ουατίγια

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πλήγμα στην επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, από τις δυνάμεις του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ θεωρείται η χτεσινή ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια από τις ένοπλες (μισθοφορικές και μη) δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ.

Η ανακατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, που χρησιμοποιούταν από την πλευρά του στρατηγού Χ. Χάφταρ από το 2014 ως διοικητικό κέντρο όχι μόνο για τις επιθέσεις στην Τρίπολη αλλά και για επιχειρήσεις στη Δυτική Λιβύη, επιτεύχθηκε νωρίς χτες το πρωί, μετά από συνεχείς επιδρομές τουλάχιστον δύο βδομάδων υπό την καθοδήγηση Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων που ουσιαστικά ηγούνται, εδώ και μερικούς μήνες, των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης Σάρατζ. Προηγήθηκε η εκκένωση της βάσης από τις δυνάμεις του LNA, καθώς επιλέχθηκε ως προτιμότερη η τακτική υποχώρησης.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Demiroren», που είχε πρόσβαση στη βάση Αλ Ουατίγια, μετέδωσε φωτογραφίες από την καταστροφή αεροσκαφών αλλά και ενός ρωσικού κινητού συστήματος αεράμυνας, τύπου «Pantsir», που είχε αγοραστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δόθηκε στις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Τα ευρήματα από στρατιωτικά συστήματα και όπλα που βρέθηκαν στη βάση καταγράφηκαν από επιτελείο της κυβέρνησης Σάρατζ, με στόχο να παραδοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην επιτροπή κυρώσεων έναντι της Λιβύης και να παρουσιαστούν ως τεκμήρια για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων από ξένες χώρες που συμμετέχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στη λιβυκή σύρραξη.

Οι Φ. Σάρατζ και Ρ. Τ. Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής, συζήτησαν «τα επόμενα βήματα» για την εφαρμογή των μνημονίων που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Τρίπολη και θέματα συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Ερντογάν μάλιστα προσκάλεσε τον Σάρατζ να επισκεφθεί την Τουρκία το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ