ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Δραματική αύξηση στα περιστατικά τα επόμενα χρόνια, χωρίς τα στοιχειώδη οι καρκινοπαθείς

Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου σήμερα, και όπως κάθε χρόνο αναμένεται να συνοδευτεί με τα γνωστά ευχολόγια και τις πανηγυρικές εξαγγελίες για τις αποσπασματικές δράσεις πρόληψης και τα ανάλογα «pass», που ουδεμία σχέση έχουν με την ανάγκη ενός κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων δεν επιτρέπουν συγχωροχάρτι, κάτι που αναδεικνύεται και από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ακόμη και στη νέα Εκθεση του ΟΟΣΑ, αποτυπώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες για πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο λαός με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά ο καρκίνος στην Ελλάδα ευθυνόταν για έναν στους τέσσερις θανάτους το 2019. Τότε μάλιστα, η χώρα μας διέθετε συνολικά ...71 συσκευές ακτινοθεραπείας, δηλαδή περίπου 7 συσκευές ανά 1.000.000 άτομα!

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση μιας κακοήθειας είναι κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της, η συντριπτική πλειονότητα των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου διενεργούνται σε ευκαιριακή βάση, ενώ μεγάλο μέρος τους πληρώνεται απευθείας από τους ίδιους τους ασθενείς.

Κατά συνέπεια, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων χαμηλότερου και υψηλότερου εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 57% των γυναικών με χαμηλότερο εισόδημα ανέφεραν ότι έχουν υποβληθεί σε προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με το 86% των γυναικών με υψηλότερο εισόδημα. Σε έναν ακόμα τύπο καρκίνου που κοστίζει πολλές ζωές κάθε χρόνο, μόλις το 10% του πληθυσμού ηλικίας 50-74 ετών είχε υποβληθεί σε εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, κάτι που συνδέεται με τις ρημαγμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ολα τα παραπάνω προφανώς θα «κοστίσουν» ακριβά για τη ζωή του λαού, με την έκθεση να εκτιμά ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου στους άνδρες αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2040 (από 35.000 σε 44.000 περιστατικά) και κατά 12% στις γυναίκες (από 27.000 σε 30.000 περιστατικά), αντίστοιχα. Επίσης, η ετήσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου εξαιτίας οποιουδήποτε τύπου καρκίνου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε σχεδόν 8% το 2030.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σχεδόν το 50% των νοικοκυριών με μέλος που έπασχε από καρκίνο του μαστού δαπάνησαν ποσοστό άνω του 20% του συνολικού εισοδήματός τους για θεραπεία, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά δαπάνησε ποσοστό άνω του 50%.

Παράλληλα, τραγικές είναι και οι συνέπειες από την κατάρρευση των νοσοκομείων και τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μιας νόσου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την έκθεση του ΟΟΣΑ να καταγράφει ότι ένας στους τρεις συμμετέχοντες ανέφερε ότι ήταν δύσκολο (28%) ή ότι δεν κατόρθωσε (3%) να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ, το 45% ανέφεραν εκ νέου προγραμματισμό ή ακύρωση ραντεβού λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Περισσότεροι από ένας στους πέντε δήλωσαν ότι η θεραπεία τους επηρεάστηκε από την πανδημία, μεταξύ άλλων λόγω καθυστερήσεων στις χειρουργικές επεμβάσεις ή τις θεραπείες και λόγω αλλαγών στη θεραπεία.

Στο ίδιο φόντο, η πρόσβαση των καρκινοπαθών σε περίθαλψη επιδεινώθηκε σημαντικά, αφού περίπου το 40% των συμμετεχόντων επιβαρύνθηκαν με αύξηση των δαπανών που επωμίστηκαν οι ίδιοι για την υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κλείνουν το μοναδικό παιδοψυχιατρικό τμήμα σε Δυτική Αττική, Πειραιά και Αιγαίο!

Στη Βουλή από το ΚΚΕ το «λουκέτο» που σχεδιάζεται για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζανείου

Λουκέτο ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου, στο μοναδικό παιδοψυχιατρικό τμήμα για ηλικίες έως 14 ετών που καλύπτει τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και όλου του Αιγαίου!

Πρόκειται για τμήμα, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1983 και εξυπηρετεί πάνω από 1.000 νέα περιστατικά ανά έτος. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος περιλαμβάνουν τα Εξωτερικά Ιατρεία, τη Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας και τη Διασυνδετική Συμβουλευτική Υπηρεσία, η οποία παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιατρικά τμήματα τόσο στο Τζάνειο όσο και σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία γίνονται διαγνωστικές εκτιμήσεις και θεραπευτικές αξιολογήσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά βρεφικής, προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας έως τα 14 έτη. Η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας είναι η μοναδική που λειτουργεί στη 2η ΥΠΕ, έχει δύναμη 5 κλινών, με δυνατότητα νοσηλείας παιδιών και εφήβων έως 16 ετών. Επιπλέον, το Τμήμα αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά τις μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί πραγματογνωμοσύνες σε κάθε είδους περιστατικό κακοποίησης ανηλίκων. Επίσης, αποτελεί κέντρο πρακτικής εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών ψυχολογίας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας από όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αξιοποιήσει τη δωρεά που υπάρχει για ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» και μεταφορά εκεί του τμήματος που λειτουργεί σήμερα στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Αυτή η μεταφορά όμως συνοδεύεται από συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού αυτές θα αφορούν αποκλειστικά εφήβους άνω των 14 ετών.

ΚΚΕ: Να αναπτυχθεί αντί να κλείσει!

Το σοβαρό αυτό θέμα φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που καταθέτει στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, τονίζοντας: «Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο περαιτέρω συρρίκνωσης των ήδη ελάχιστων και ανεπαρκών δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, παίρνοντας υπόψη και τη σχεδόν παντελή έλλειψη αντίστοιχων δημόσιων δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η στελέχωση του τμήματος εφηβικής ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγ. Βαρβάρα" δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της υπάρχουσας δομής του Τζάνειου, με όλο το παραπάνω εύρος λειτουργίας.

Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ εντάσσεται στην υλοποίηση της πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, στον περαιτέρω περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανάθεση στην "ατομική ευθύνη" των οικογενειών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους».

Και οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν ότι οι ανάγκες του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού και των οικογενειών τους απαιτούν πρώτον να μην κλείσει, αλλά να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η στελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου. Δεύτερον να αναπτυχθεί και να στελεχωθεί αντίστοιχη Κλινική στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα». Και τρίτον να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό και άλλο προσωπικό τα δημόσια κέντρα ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ
Μεγάλο και μαχητικό το συλλαλητήριο για την Υγεία

Η απαίτηση του λαού της Πέλλας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δύο νοσοκομείων του νομού, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκφράστηκε μέσα από ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών το απόγευμα της Τετάρτης και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Με τα συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», ο εργαζόμενος λαός έστειλε δυνατό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες φορείς και μαζικά ο λαός των Γιαννιτσών, της Εδεσσας και των άλλων δήμων του νομού Πέλλας. Τις επόμενες μέρες, μέσα από νέα σύσκεψη φορέων, θα αποφασιστούν μορφές κλιμάκωσης της πάλης.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, ο Λευτέρης Αβραμίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας, ο Σίμος Φωστηρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ο Γιάννης Σουμελίδης από το μπλόκο των αγροτών στο Γυψοχώρι και τον Αγροτικό Σύλλογο «Ενότητα» Πέλλας, και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και άλλων φορέων.

Στην κεντρική ομιλία ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, παρουσίασε την εικόνα κατάρρευσης που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας λέγοντας: «Την Πρωτοχρονιά πήρε φωτιά για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο απαρχαιωμένος ηλεκτρολογικός πίνακας του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, αφήνοντας για δύο σχεδόν μέρες στο κρύο και στο σκοτάδι εργαζόμενους και ασθενείς. Λίγες βδομάδες πριν, συνάδελφός μας ακτινολόγος κατέρρευσε μετά από αλλεπάλληλες εξοντωτικές εφημερίες στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Δυσοίωνα σημάδια, αφού τις επόμενες μέρες ακολούθησε η κατάρρευση της λειτουργίας δύο νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Στο χείλος της κατάρρευσης βρίσκονται εδώ και καιρό τμήματα και του Νοσοκομείου Εδεσσας, και αρκετά ακόμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών».

Τόνισε ότι «η υποβάθμιση των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών και των Κέντρων Υγείας είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης, με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 12ετία, με στόχο τη συρρίκνωση και τις συγχωνεύσεις». Και ότι σήμερα, «έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης, επιδιώκουν να παρουσιαστεί ως λύση η συγχώνευση». Στον αντίποδα αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, κάλεσε τον λαό να μη συμφιλιωθεί με τις περικοπές και τη βαρβαρότητα, να κλιμακώσει την πάλη του.

Οι φορείς που οργάνωσαν την κινητοποίηση απαιτούν μεταξύ άλλων κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων, να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη της Παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.

Επίσης, να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και καμία σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών, ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΟΔΥ
169 νεκροί και 135 διασωληνωμένοι

Αλλοι 169 άνθρωποι με COVID 19 έχασαν τη ζωή τους, το διάστημα 23 - 29 Γενάρη, ενώ 1.112 ήταν οι νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία (-28% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ήταν 159, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι 135. Αυξητική τάση καταγράφηκε στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε Αλεξανδρούπολη (68%), Αττική (31%) και Ξάνθη (24%).

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευτεί 57 άτομα σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 17 θάνατοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ