ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά δεν θα περάσει!

«Να μη γενικευτούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων στην Εκπαίδευση» απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Σπουδαστών, με αφορμή τη διαδικασία «πιστοποίησης» των μεταπτυχιακών μέσω της ΕΘΑΑΕ.

Οπως αναφέρει αναλυτικά το ΜΑΣ, «τον Νοέμβρη η κυβέρνηση μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, βασιζόμενη στον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο, άλλαζε το πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών!

Η εγκύκλιος ξεκαθάριζε πως η κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) απαγορεύεται. Μετά την επέκταση των διδάκτρων με τους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα μπαίνει και η ταφόπλακα στα όποια δωρεάν μεταπτυχιακά έχουν απομείνει να προσφέρονται δωρεάν.

Τη βρώμικη δουλειά για την επιβολή των διδάκτρων αναλαμβάνει πλέον η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση), απαιτώντας από όλα τα ΠΜΣ να καταθέσουν έκθεση βιωσιμότητας και σκοπιμότητας με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, για να "πιστοποιηθούν", να συνεχίσουν να λειτουργούν και να οδηγούν σε αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, τα μεταπτυχιακά χρειάζεται να αποδείξουν το πώς θα καλύπτονται τα έξοδά τους (χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση) και ποια θα είναι η σκοπιμότητα τους, δηλαδή η χρησιμότητά τους για επιχειρήσεις και όχι για την προαγωγή της επιστήμης».

«Ο τρόπος για να βρεθούν τα έσοδα είναι γνωστός! Είτε θα επιβληθούν δίδακτρα στους φοιτητές είτε θα αναζητηθούν χορηγοί, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο, ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας τους, να εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε "ευεργέτη"! Δεν θα περάσει!», σημειώνει το ΜΑΣ και τονίζει:

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας δεν ανεχόμαστε να γινόμαστε πελάτες μέσα στις ίδιες μας τις σχολές, στην προσπάθειά μας να μάθουμε την επιστήμη μας, να μπορέσουμε αύριο να ασκήσουμε το επάγγελμά μας. Δεν τσιμπάμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Λέμε ως εδώ! Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας στενάζουμε από την ακρίβεια, με το κόστος σπουδών να έχει χτυπήσει "κόκκινο", να θέλουν να μας φορτώσουν ένα ακόμη βάρος στην πλάτη μας. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Εχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως με τον αγώνα μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Τώρα με ευθύνη όλων των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοί μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

Να μη γενικευτούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων στην εκπαίδευση.

Να καταργηθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά».

«Οι φασιστικές αντιλήψεις δεν χωράνε στα σχολεία μας»

Την παρουσία του προέδρου της Ενωσης Γονέων Αχαρνών στα εγκαίνια των γραφείων του νέου κόμματος Κασιδιάρη καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς. «Οι φασιστικές αντιλήψεις δεν χωράνε στα σχολεία μας», «προστατεύουμε τα παιδιά μας από το δηλητήριο του φασισμού», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης». Την κίνηση του προέδρου της Ενωσης Γονέων καταγγέλλουν με αποφάσεις τους και Σύλλογοι Γονέων από σχολεία της περιοχής, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το δηλητήριο του φασισμού δεν έχει θέση στα σχολεία.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης» τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι Σύλλογοι Γονέων, και πόσο μάλλον το ανώτερο όργανο εκπροσώπησής τους στην περιοχή, οφείλουν να επιδιώκουν τη βελτίωση των σχολείων και της ποιότητας της μόρφωσης, κάτι που δεν συμβαδίζει ούτε κατά διάνοια με την εμπλοκή των εκπροσώπων τέτοιων συλλογικών οργάνων σε φασιστικές οργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουν φασίστες - εγκληματίες ναζιστικών οργανώσεων, που χτυπούσαν και δολοφονούσαν αντιφασίστες και μετανάστες, που επιτίθονταν με μίσος σε εργάτες συνδικαλιστές που πάλευαν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον, και μελετώντας την Ιστορία μας, αλλά και από την πρόσφατη ζωντανή εμπειρία, τι σημαίνει φασισμός, ρατσισμός και εθνικισμός». Και προσθέτει: «Προστατεύουμε τα παιδιά μας από το δηλητήριο του φασισμού! Ως εκπαιδευτικοί παλεύουμε να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με αξίες όπως η αλληλεγγύη στην τάξη τους, η συλλογικότητα, ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του λαού! Δεν ανεχόμαστε - απομονώνουμε παντού τους φασίστες αλλά και κάθε φασιστική - ναζιστική αντίληψη».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Οργανώνουν την απάντηση στην «ατομική αξιολόγηση»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η ΔΟΕ στις 15 Φλεβάρη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 15 Φλεβάρη οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συλλαλητήρια την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Αυτό αποφάσισε μεταξύ άλλων χτες το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που συνεδρίασε για την απάντηση του κλάδου απέναντι στην προσπάθεια να προχωρήσει η «ατομική αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ολοκληρώνονται στις 10 Φλεβάρη και η Ολομέλεια των προέδρων τους θα γίνει τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη στην Αθήνα. Το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε επίσης κινητοποιήσεις, προκήρυξη απεργίας - αποχής από όλες τις εξωδιδακτικές διαδικασίες υλοποίησης της «ατομικής αξιολόγησης» και στάσεις εργασίας σε συνεργασία με τους ΣΕΠΕ για την κάλυψη των εκπαιδευτικών ώστε να μην υλοποιηθούν οι διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Σε διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων βρίσκονται αυτό το διάστημα και οι ΕΛΜΕ της χώρας. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται απεργία - αποχή από την «ατομική αξιολόγηση», στάσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις φάσεις της, πανεκπαιδευτική απεργία μέσα στον Φλεβάρη. Ο κύκλος Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ ολοκληρώνεται στις 9 Φλεβάρη και η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ γίνεται το Σάββατο 11 Φλεβάρη.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Ημερίδα με θέμα «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» οργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στις 9.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Εναρκτήρια ομιλία: Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Παρεμβάσεις:

  • Γιάννα Δουγαλή, νηπιαγωγός στο 4οΝηπιαγωγείο Πεύκων: «Ο ρόλος της Προσχολικής Αγωγής στη σύγχρονη κοινωνία»
  • Δημήτρης Κορομπόκης, δάσκαλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, με διδακτορικό στην Εκπαιδευτική Πολιτική της Ελλάδας στον 20ό αιώνα: «Για το "νέο" Πρόγραμμα Σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο»
  • Ντίνα Κηρύκου, φιλόλογος στο 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με δεύτερο πτυχίο στη Γαλλική Φιλολογία και μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: «Η διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Χρύσα Κοφίνα, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Χορτιάτη, με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ: «Ο ρόλος της Λογοτεχνίας στο Σχολείο»
  • Δημήτρης Σαλονικιός, δάσκαλος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, με μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Μαθηματικών: «Μαθηματικά: Ανάπτυξη και μεθοδολογία στη διδασκαλία τους»
  • Κωνσταντίνα Μώραλη, δασκάλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μηχανιώνας: «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο»
  • Χρήστος Γρεβενάρης, φυσικός στο 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, με μεταπτυχιακό στη Θεωρητική Φυσικοχημεία: «Οι Φυσικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Σίσσυ Πολυκάρπου, φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, μέλος του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ και γγ της ΕΔΟΘ: «Συζητώντας με τους μαθητές μας για την ιστορική εξέλιξη»
  • Σοφία Καρατάκη, καθηγήτρια Γερμανικών στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου: «Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Σχολείο»
  • Αλεξάνδρα Τσαγρή, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μεσημβρίας & Προχώματος: «Σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στη διδασκαλία της Πληροφορικής»
  • Ραφαήλ Ιωαννίδης, εικαστικός, καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης: «Για την Αισθητική Αγωγή στην Εκπαίδευση».
Σχέδιο νόμου για τη σχολική βία

Σχέδιο νόμου για τη σχολική βία αναμενόταν να δοθεί χτες αργά το βράδυ στη δημοσιότητα και να τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προεκλογική κίνηση εντυπωσιασμού για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία, όμως το μόνο που είχε γίνει και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν να φτιάχνονται σχετικές επιτροπές αντιμετώπισης οι οποίες έμεναν αδρανείς.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις της υπουργού Παιδείας και δημοσιεύματα γύρω από το θέμα, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες για περιστατικά σχολικής βίας από μαθητές (ανώνυμα ή επώνυμα) και από γονείς (επώνυμα). Οι καταγγελίες θα διοχετεύονται στη σχολική μονάδα που αναφέρονται και στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Προβλέπεται δε ότι σε όλες τις σχολικές μονάδες θα φτιαχτούν ομάδες δράσης για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας (από τον διευθυντή και εκπαιδευτικούς του σχολείου), ενώ αντίστοιχες ομάδες θα φτιαχτούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφημίζοντας αυτές τις πρωτοβουλίες η υπουργός Παιδείας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι στην τετραετία που υπηρετεί στο υπουργείο διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία από 1.600 σε 3.200, ωστόσο και πάλι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, αφού συνολικά οι σχολικές μονάδες της χώρας είναι περισσότερες από 12.500!

«Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες!»

Εκδήλωση αύριο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

Σε εκδήλωση με θέμα «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες! Ελα μαζί μας!», καλεί η ΚΝΕ αύριο Σάββατο, στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»).

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από μαθητές από Ελλάδα και Ιταλία. Θα ολοκληρωθεί με προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Τέλος Χρόνου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ