Από το πρόσφατο τουρνουά των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης με το εύγλωττο μήνυμα |
Στη διάρκεια της χτεσινής μέρας συνεχίστηκε η εξέταση του 20χρονου φίλου του Αλκη - θύμα επίσης της δολοφονικής επίθεσης - και στη συνέχεια εξετάστηκε ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης, στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο 19χρονος. Οπως κατέθεσε, αντίκρισε τον Αλκη μέσα σε «λίμνη αίματος». «Ηταν λες και μπαίναμε σε σφαγείο», είπε, περιγράφοντας τη σκηνή του εγκλήματος.
Οπως φάνηκε, πρόσωπο - κλειδί ήταν το άτομο που είχε συλληφθεί χρονικά πρώτο και όταν διαπίστωσε ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω του, αποφάσισε να κατονομάσει τους υπόλοιπους. Ο εν λόγω κατηγορούμενος, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, ήταν γνωστός στην αστυνομία (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας), λόγω παλαιότερης εμπλοκής του σε οπαδικό επεισόδιο και μάλιστα στην ίδια περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Αλκης, στη Χαριλάου. Φέρεται δε, σύμφωνα με τον αστυνομικό, να ήταν ηγετικό στέλεχος σε κεντρικό σύνδεσμο οπαδών, όπου κατόπιν αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκε οπλισμός, ενώ κλειδιά του χώρου βρέθηκαν στην κατοχή του.
Ο αστυνομικός έκανε λόγο για «καταδρομική επίθεση», η οποία διήρκησε λίγο παραπάνω από ένα λεπτό. «Ολοι προμηθεύτηκαν όπλα, τα είχαν από πιο μπροστά μαζί τους. Γνώριζαν τι θέλουν να κάνουν, τι ζημιά και πόση να προκαλέσουν», είπε. Αναφερόμενος σε επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα, είπε ότι είναι «τυφλές» σε σχέση με τα άτομα που χτυπάνε. «Σημασία έχει τα θύματα να ανήκουν σε αντίπαλη ομάδα (...) Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει», είπε.
Επίσης κατέθεσε ότι στην πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι γνωρίζονταν μεταξύ τους από την ενασχόλησή τους με τον ΠΑΟΚ, ενώ οι περισσότεροι υπήρξαν μέλη διαφόρων συνδέσμων οπαδών της ομάδας. Αναφέρθηκε επίσης σε προγενέστερο οπαδικό επεισόδιο, στο οποίο θύμα ήταν ένας από τους κατηγορούμενους (χτυπήθηκε στο μάτι), αλλά όταν κλήθηκε να καταθέσει στην αστυνομία ανέφερε ότι επρόκειτο για ληστεία. Από το συγγενικό περιβάλλον του προέκυψε ότι ήταν οπαδικό επεισόδιο και ζητούσε «να πάρει εκδίκηση».
Στο σημείο του φονικού, σύμφωνα με τον μάρτυρα, εντοπίστηκε το δρεπάνι και λίγο πιο κάτω ένα ξύλινο στειλιάρι, ενώ κατόπιν υποδείξεως των κατηγορουμένων, εντοπίστηκαν λίγα 24ωρα αργότερα, στην περιοχή της Θέρμης, ένα κάραμπιτ, ένα ακόμη στειλιάρι, ένα σφυρί και κράνη.
Σε διαβούλευση έχει τεθεί από το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας«Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις». Μεταξύ άλλων, καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και μηχανισμοί αντιμετώπισης των περιστατικών στα διάφορα επίπεδα διοίκησης της Εκπαίδευσης και εισάγεται η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών. Κοντά στα παραπάνω, όμως, από τις πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου και ειδικότερα στους ορισμούς των εννοιών επιβεβαιώνεται μία προσπάθεια για επικίνδυνες γενικεύσεις.
Ετσι, ως ενδοσχολική βία και εκφοβισμό διαβάζουμε έναν ορισμό - σούπα: «Η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους». Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και μορφές που επιλέγουν οι μαθητές για τις διεκδικήσεις τους «τσουβαλιάζονται» με την προσβολή της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας, το bullying, την απαξιωτική συμπεριφορά, την προσβολή του σεξουαλικού και θρησκευτικού προσανατολισμού, της εθνοτικής καταγωγής του μαθητή.
Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και γενικότερα στην κοινωνία, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τους παράγοντες που τη γεννούν και την εντείνουν, τον ρόλο του σχολείου και για αποτελεσματικά μέτρα. Αντίθετα, φτιάχνεται ένα σχολείο όπου εντείνονται οι ανισότητες και ο ανταγωνισμός, ενώ έχουν μείνει αναπάντητες οι εκκλήσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών ζητημάτων που εντάθηκαν κατά την απομάκρυνση των μαθητών από τα σχολεία τους την περίοδο της πανδημίας.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 23 Φλεβάρη και συνέχεια με επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις καλεί τους πανεπιστημιακούς η ΠΟΣΔΕΠ, με αιχμή τα μισθολογικά τους ζητήματα, ενώ ζητά και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Οπως εξηγεί η ΠΟΣΔΕΠ στη σχετική ομόφωνη απόφασή της, «η κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στην αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (1911/2022), το οποίο έκρινε και πάλι ότι και το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, που ισχύει από το 2017, εξακολουθεί να είναι αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά τους». Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ότι δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ και δεν καλύπτονται ούτε κατ' ελάχιστο οι απώλειες που έχουν υποστεί οι πανεπιστημιακοί τα τελευταία 15 χρόνια.
Απέναντι σε αυτά η ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί:
- Νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις.
- Αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ.
- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθούν η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα.
- Νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, ώστε να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους εκατοντάδες πρόσφυγες ζητά η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για το πρόγραμμα HELIOS στην Κρήτη.
Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Το πρόγραμμα HELIOS ολοκληρωνόταν τυπικά στις 31 Ιανουαρίου 2023 και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μαζί με το υπουργείο δεν είχαν διασφαλίσει μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου την παράτασή του. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα HELIOS έως ότου υπουργείο και Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώσουν την έγκριση της επέκτασής του».
«Πρακτικά η κυβέρνηση και ο ΔΟΜ μεταφέρουν την ευθύνη για τη συνέχιση του προγράμματος στις εκάστοτε ΜΚΟ - εταίρους του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους, όπως η στέρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας, η διακοπή της προβλεπόμενης επιδότησης ενοικίου, η αστεγία, η διακοπή της φοίτησης των μαθητών σε σχολεία κ.ά.»
Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου απαιτεί:
Ερευνες είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Παρθένι του δήμου Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια για τον εντοπισμό ενός 90χρονου, ο οποίος αγνοείται από τη Δευτέρα. Στην περιοχή που πλήγηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία, ακόμα το χιόνι φτάνει τους 60 πόντους και οι έρευνες γίνονται με μεγάλη δυσκολία.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ηλικιωμένος είχε πάει σε ένα γειτονικό σπίτι ενός φίλου του και από τότε δεν έχει επικοινωνήσει με τους οικείους του.
Επίθεση με μαχαίρι στην είσοδο εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Αμαρουσίου δέχτηκε 20χρονος, με δράστες να φέρονται 5 ανήλικοι ηλικίας μεταξύ 15 - 17 ετών την Τετάρτη το απόγευμα. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν την ομάδα των δραστών να επιτίθεται σε παρέα ανηλίκων στην οποία βρισκόταν και ο 20χρονος, ο οποίος στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τους φίλους του δέχτηκε μαχαιριά στο πόδι. Ο τραυματίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό. Το επεισόδιο φέρεται να έχει σχέση με οπαδικές διαφορές, καθώς όπως κατήγγειλαν στο Τμήμα Αθλητικής Βίας οι τρεις ανήλικοι της παρέας που δέχθηκε την επίθεση, τα άγνωστα άτομα τους πλησίασαν, ρωτώντας τους «τι ομάδα είναι» με την απάντηση να θεωρείται ως αιτία της επίθεσης.