ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Υπό την απειλή πλειστηριασμού 700.000 ακίνητα!

Η απόφαση πατάει πάνω στους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ | Αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού

Τον δρόμο για χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών τους επόμενους μήνες «ανοίγει» και τυπικά η απόφαση του Αρείου Πάγου. Με αυτήν πλέον τα funds και οι servicers μπορούν να βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έκρινε πως τα «κοράκια», κάνοντας χρήση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να παίρνουν τα σπίτια και να προχωρούν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με τη δική τους επωνυμία.

Το μέγεθος της επίθεσης στα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι το 2022 έγιναν πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί, ενώ το 2023 υπό την απειλή του πλειστηριασμού αναμένεται να τεθούν οι ιδιοκτήτες 700.000 ακινήτων!

Εκτός αυτού, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να υπάρξουν και νέες αυξήσεις) θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων.

Ενδεικτικά, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων, που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άρχισε να ξηλώνει ακόμα κι αυτήν την - αδύναμη ούτως ή άλλως - «προστασία» της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε το ιδιώνυμο και την παραχώρηση «κόκκινων» δανείων σε funds. Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, η ΝΔ ολοκλήρωσε το έγκλημα.

Το ΠΑΜΕ

Ως ένα ακόμα πλήγμα για τους οφειλέτες χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί ταχύτατα όταν είναι να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και πάει με ρυθμούς χελώνας, όταν είναι να δικαιώσει κάποιον εργαζόμενο που π.χ. είχε εργατικό ατύχημα και απαιτεί να του αποδοθούν τα αυτονόητα που του στερεί η εργοδοσία», σχολιάζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού. Καλούμε τους δανειολήπτες να έρθουν σε επαφή με το εργατικό κίνημα, ώστε μέσα από τη συλλογική οργανωμένη πάλη, να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς και εξώσεις. Είναι ανάγκη να σηκώσουμε τείχος απέναντι στα κοράκια. Το πρόβλημα με την ασυδοσία των τραπεζών και των funds είναι πολιτικό. Η πολιτική των τραπεζών και των μονοπωλίων πρέπει να ανατραπεί, από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, το οποίο θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να κάνουν νόμο το δίκιο μας, την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως άλλωστε έχει κατατεθεί στη Βουλή από τα συνδικάτα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαριές συνέπειες στα νοικοκυριά από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Ερώτηση για την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη Ερώτηση, την οποία υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση, που μαζί με την προαναγγελλόμενη του επόμενου μήνα θα φτάσει αθροιστικά το 1%, οδηγεί σε αυξήσεις έως και 33% στους τόκους των δανείων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχεται ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της προηγούμενης περιόδου, στα παλιά μηδενικά επιτόκια για τη διασφάλιση "φτηνού χρήματος" για τον δανεισμό μεγάλων ομίλων, που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό. ΕΕ - κυβερνήσεις - ΕΚΤ μιλάνε για ανησυχητική "άνοδο" των μισθών, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, που δεν βγάζουν ούτε τον μήνα.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτές τις επιλογές, καθώς στην έκθεση για την ΕΚΤ, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 (έκθεση Παπαδημούλη), σημειώνεται ότι "το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική (...) την ανησυχία του για τον δυνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον αριθμό των μη βιώσιμων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα" και καλεί την ΕΚΤ "να αναλάβει δράση για τη σταθερότητα των τιμών".

Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους είναι καταστροφικά. Οι δόσεις των τοκοχρεολυσίων αυξάνονται ραγδαία και καλούνται να πληρώσουν έως και 3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο, ζουν με τον καθημερινό φόβο της αρπαγής των σπιτιών τους από τράπεζες και επενδυτικά funds (...)

Αναδεικνύονται οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το αναπόφευκτο των καπιταλιστικών κρίσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει φάρμακο, το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι στο χέρι του λαού να δυναμώσει τον αγώνα του για να μην πληρώσει ξανά τα κέρδη του κεφαλαίου».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της ΕΕ, της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε μεγάλο αδιέξοδο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που εκτός από την ακρίβεια σε Ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκτίναξη των δόσεων δανείων τους προς χάριν της κερδοφορίας των τραπεζών;

Πώς τοποθετείται στο αίτημα για: Απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, διαγραφή πανωτοκίων και οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καμία μετακύλιση του κόστους δανείων των ιδιοκτητών στα ενοίκια, διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων από τις οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν γεννηθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή, όπως επίσης για τη διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων, όσον αφορά οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί;».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία κλασικής μουσικής για τη Μάχη του Στάλινγκραντ

Συναυλία κλασικής μουσικής οργανώνει την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ και με τίτλο δανεισμένο από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ: «Πριν τη δόξα ήρθε ο ήλιος στις στέπες και λιώσαν τα χιόνια και ζεστάθηκαν οι καρδιές των ανθρώπων / Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο / Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!».

Θα γίνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συντελεστές της συναυλίας: Τάσος Βιτσεντζάτος (τρομπέτα), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Δημήτρης Ζήσης (κρουστά), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Σταύρος Κλαβανίδης (τρομπόνι), Τάσος Μπακούρης (κόρνο), Γιάννης Μπόικος (τούμπα), Αρτεμις Νταλιαμπέ (κρουστά), Νίνα Πατρικίδου (πιάνο), Αναστασία Πραγματευτάκη (βιολί), Μαρία Σαρρή (κλαρινέτο), Νίκος Σαρρής (τρομπέτα), Δημήτρης Τζαφέστας (κρουστά), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Στέφανος Ψαραδάκης (κρουστά).

Πολιτικό μνημόσυνο του συντρόφου Λάζαρου Κυρίτση

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το «φευγιό» του αγωνιστή - κομμουνιστή Λάζαρου Κυρίτση. Του ανθρώπου που με τη στάση ζωής του υπηρέτησε τη λευτεριά και το δίκιο. Του ανθρώπου που δεν τον λύγισαν το κολαστήρι της Μακρονήσου, οι φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, τα κρατητήρια στην Μπουμπουλίνας.

Στη μνήμη του αγωνιστή Λάζαρου Κυρίτση οι κόρες του, Αγλαΐα και Λεμονιά, τα εγγόνια του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του οργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Αλέκα» (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου).

Για τη συναρπαστική και γεμάτη αγώνες ζωή του κομμουνιστή Λάζαρου Κυρίτση, που «έφυγε» πιστός στις αρχές και τις ιδέες του στα 103 του χρόνια, θα μιλήσουν φίλοι και συναγωνιστές του, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και θα προβληθεί ένα βίντεο - ντοκουμέντο με χαρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή του, ενώ οι μουσικοί της «Ρωμιοσύνης» θα «ντύσουν» τη συνάντηση τιμής και μνήμης με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη, απάντηση η πάλη του λαού!

Σε σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία "λύνονται τα χέρια" των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία. Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα "κόκκινα" δάνεια στα αρπακτικά των funds και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών».

«Το παιδικό βιβλίο σήμερα»

Η «Σύγχρονη Εποχή» και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το παιδικό βιβλίο σήμερα».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο cafe - βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3) στην Αθήνα.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Εύα Μελά, εικαστικός, Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας, και Βούλα Τσίγκα, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Στις 22/2 | Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ