ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Μυρίζει μπαρούτι» σε Μολδαβία και Λευκορωσία

Σε πιθανές νέες εστίες σύγκρουσης αναδεικνύονται Μολδαβία και Λευκορωσία με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, για τη Μολδαβία το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα γίνει «η επόμενη Ουκρανία», κάνοντας λόγο για «αντιρωσικό σχέδιο». Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζητά τώρα την αποστρατικοποίηση του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας καθώς και όπλα ΝΑΤΟικού τύπου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περνώντας πάνω από το χωριό Mocra στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και στη συνέχεια πάνω από το χωριό Cosauti προτού καταλήξει σε ουκρανικό έδαφος.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας, από την πλευρά του, διέψευσε ότι ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο, όπως είχαν ισχυριστεί προηγουμένως οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κάνοντας λόγο για δύο πυραύλους «Kaliber», οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πολιτική κατάσταση στη Μολδαβία αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, με τη φιλορωσική αντιπολίτευση να οργανώνει τον τελευταίο χρόνο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τελικά την Παρασκευή η πρωθυπουργός της χώρας, Ναταλία Γκαβριλίτα, υπέβαλε την παραίτησή της στην Μολδαβή Πρόεδρο, Μάγια Σάντου, επομένως θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και θα οριστεί υποψήφιος πρωθυπουργός.

Το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της Μολδαβίας σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία της Γκαβριλίτα τον Αύγουστο του 2021, αφού κέρδισε τις πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας SIS ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν δραστηριότητες «αποσταθεροποίησης», ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου στις Βρυξέλλες ότι σταμάτησε σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας, που ήταν στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Το σχέδιο αυτό δείχνει ποιος, πότε και πώς να καταφέρει ένα μοιραίο πλήγμα στη μολδαβική δημοκρατία», δήλωσε ο Ζελένσκι, και «αυτό το σχέδιο μοιάζει πολύ με αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν κατά της Ουκρανίας», είπε αφήνοντας αιχμές κατά της Μόσχας.

Η Μ. Σάντου κατηγόρησε πρόσφατα τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση όπλων, εμπορία ανθρώπων ή ότι χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε μια φάση που η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία τροφοδοτεί σενάρια ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο, ενώ το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι εντείνει τις προκλήσεις με στόχο την είσοδο της Λευκορωσίας στον πόλεμο, Λευκορώσοι συνοριοφύλακες αναχαίτισαν την Τετάρτη ένα ουκρανικό κατασκοπευτικό drone κοντά στα σύνορα στην περιοχή Μπρεστ. Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, η Πολωνία αποφάσισε να κλείσει ένα σημαντικό συνοριακό πέρασμα προς τη Λευκορωσία, με τη λευκορωσική πλευρά να χαρακτηρίζει την απόφαση «καταστροφική» καθώς μπορεί να οδηγήσει σε «κατάρρευση» και στις δύο πλευρές των συνόρων. Συγκεκριμένα, θα κλείσει το Μπομπροβνίκι, που είναι το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας. Ετσι, θα παραμείνουν ανοιχτά μόλις 2 από τα 6 βασικά χερσαία περάσματα κατά μήκος του 400 χλμ. συνόρου των δύο χωρών.

ΠΕΡΟΥ
Οι εργάτες απαντάνε μαζικά στην καταστολή

Εικόνα από τη Λίμα, πριν από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Η κυβέρνηση έχει γεμίσει τους δρόμους με μονάδες καταστολής

Copyright 2023 The Associated

Εικόνα από τη Λίμα, πριν από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Η κυβέρνηση έχει γεμίσει τους δρόμους με μονάδες καταστολής
Οι λαϊκές οργανώσεις με πρωταγωνιστή τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Περού (ΓΣΕΠ) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στη χώρα, με αιτήματα την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της αυταρχικής κυβέρνησής της, άμεσα προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Την Πέμπτη είχε κηρυχθεί μέρα πανεθνικής απεργίας από τη ΓΣΕΠ και άλλες οργανώσεις όπως την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Οικοδομή και την Ενωση Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στην πρωτεύουσα Λίμα και δεκάδες άλλες πόλεις.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση εξαπέλυσε ένα μπαράζ καταστολής τόσο στη Λίμα όσο και στις άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες. Επίσης οι εργαζόμενοι διέψευσαν κατηγορηματικά τη δήλωση της Μπολουάρτε ότι δήθεν είχε συνάντηση και συμφωνία με τη ΓΣΕΠ. Στην πρωτεύουσα είχε αναπτυχθεί μεγάλη δύναμη Αστυνομίας και στρατού, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να αποτρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Κογκρέσο. Ειδικά η απόφαση του τελευταίου όπου κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, να παγώσει οποιαδήποτε συζήτηση τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Αύγουστο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έχει ξεσηκώσει πολύ έντονες αντιδράσεις.

Στην επαρχία Πούνο και την πόλη Χουλιάκα, όπου πριν ένα μήνα είχαν σκοτωθεί από πυρά των δυνάμεων καταστολής 18 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συμβολική κατάληψη του εκεί αεροδρομίου, την Πέμπτη επιχειρήθηκε να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης στα θύματα, ωστόσο και πάλι υπήρξε έντονη καταστολή, με αποτέλεσμα άλλα 23 άτομα να τραυματιστούν από δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ.

Από τις 7 Δεκέμβρη 2022, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και ανέλαβε η έως τότε σύμμαχός του Μπολουάρτε, πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

ΚΥΠΡΟΣ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, στον οποίο αναμετρούνται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Εξωτερικών κ.λπ., που κατήλθε ως «ανεξάρτητος» και στον α' γύρο έλαβε 32,04%, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ, ο οποίος επίσης κατήλθε ως «ανεξάρτητος», με τη στήριξη διαφόρων δυνάμεων, μεταξύ τους και του ΑΚΕΛ, και έλαβε 29,59%.

Την Παρασκευή ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η υποψηφιότητά μας ήταν αυτή του δύσκολου δρόμου. Διότι για να συνενώσεις δυνάμεις, από αριστερά μέχρι δεξιά, για να σπάσεις κατεστημένα, χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και πολύ σκληρή δουλειά. (...) Η Κύπρος, ναι, χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής (...) μια κυβέρνηση που θα έχει ρόλο και λόγο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με περήφανη και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, με ισχυρή αμυντική - αποτρεπτική ισχύ, με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τους ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, όπως με τις ΗΠΑ, που ενδυναμώσαμε τις σχέσεις μας ουσιαστικά κατά τα τελευταία χρόνια».

Από τη μεριά του ο Ανδ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι «έχουμε καταρτίσει, με προσωπικότητες και συνεργάτες μου, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να προωθήσει το υγιές επιχειρείν, να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο (...) Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μας από τη διολίσθηση προς τη διχοτόμηση».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργίες

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στη Βρετανία για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, με τα πληρώματα ασθενοφόρων, το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό περίπου 150 πανεπιστημίων στη Βρετανία να πραγματοποιούν την Παρασκευή απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Οι απεργίες έχουν φουντώσει στη χώρα, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας να ζουν αξιοπρεπώς με τους μισθούς τους, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ροκανίζει ο πληθωρισμός που «τρέχει» με 10%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και ότι, αντίθετα, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) τα οποία δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, η Βρετανία μόλις που γλίτωσε την ύφεση το 2022, όμως οι προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα την αποφύγει τα επόμενα τρίμηνα, και φυσικά το «μάρμαρο» θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Καταγγελία για σκόπιμο θάνατο κρατούμενου από τις ισραηλινές αρχές

Στην καταγγελία ότι οι κατοχικές ισραηλινές αρχές ευθύνονται για την «ιατρική αμέλεια» που οδήγησε στον θάνατο Παλαιστίνιου κρατούμενου προχώρησε την Παρασκευή η Παλαιστινιακή Αρχή. Η καταγγελία, την οποία το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «αβάσιμη», συνοδεύτηκε από αίτημα του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσουν έρευνα για τον θάνατο του 48χρονου Αχμεντ Αμπντουλά Αμπού Αλι, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Γιάτι, νότια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εκτιμώντας πως προκλήθηκε από «ιατρική αμέλεια».

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο του 48χρονου κρατούμενου που βρισκόταν στη φυλακή από τον Νοέμβρη του 2012.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Αμπού Αλι συνελήφθη και καταδικάστηκε επειδή είχε στρατολογήσει έναν Παλαιστίνιο ο οποίος κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι στη Μπεερσέβα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός πολίτης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, την Παρασκευή σημειώθηκε περιστατικό με οδηγό ενός ΙΧ αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου στη συνοικία Ραμότ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο ενός εξάχρονου παιδιού και ενός νέου και τον τραυματισμό άλλων 5 ατόμων. Ο δράστης, που φέρεται πως είναι Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αξιωματικό εκτός υπηρεσίας. Η «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Χαμάς» χαιρέτισαν την επίθεση μην αναλαμβάνοντας ωστόσο την ευθύνη για την πραγματοποίησή της. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως το σπίτι του δράστη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα σφραγιστεί μέχρι να κατεδαφιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ